Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: zs 12-10-2007, 17:02:04

Naslov: Kvid - svemirski novac
Poruka od: zs 12-10-2007, 17:02:04
Kompanija „Traveleks“, specijalizovana za razmenu novca i poslovna plaćanja, lansirala je valutu stvorenu isključivo za plaćanje u svemiru.

Koliko je poznato, to je prvi takav novac ikada napravljen, a delo je naučnika iz Nacionalnog svemirskog centra i Univerziteta Lester. Valuta je nazvana LJuasi Universal Intergalactic Denomination, ili skraćeno kvid, a novac je izrađen tako da podnese uslove u svemiru.

- Nijedno zemaljsko sredstvo plaćanja - gotovina, kreditne ili platne kartice - ne može se koristiti u svemiru iz mnogo razloga. Sve što ima oštre ivice, na primer kovanice ili kreditne kartice, može povrediti kosmonaute, dok bi magnetne trake u kreditnim karticama mogle biti oštećene zračenjem u svemiru, a zbog velike udaljenosti od Zemlje autorizacija čipom ili PIN-om bila bi nemoguća - kaže profesor Džordž Frejzer s Univerziteta Lester. Novac je napravljen od polimera prikladnih za svemirske uslove i otporan je na koroziju i visoke temperature. Ovalnog je oblika da bi sprečio povrede ako ga neko ispusti u prostoru bez gravitacije. Na svakoj „novčanici“ naslikan je Sunčev sistem i posebno označena Zemlja. Različite veličine i boje označavaju različite vrednosti - od 1 do 10 kvida.

Poslednji kurs kvida je oko osam i po evra. Konvertibilne valute koje se trenutno koriste u svetu uskoro će moći da se menjaju za kvid širom Velike Britanije, a očekuje se i otvaranje menjačnice na Mesecu. Iako sve to zvuči kao naučna fantastika, kompanija „Vrdžin Galaktik“ planira da prvi turistički let u svemir organizuje 2009. godine, a američki „Bajgelou Aerospejs“ najavljuje otvaranje svemirskih hotela u narednih pet godina. Naučnici predviđaju da će u hotelima na Mesecu moći da se boravi oko 2050. godine.

Naslov: Одг: Kvid - svemirski novac
Poruka od: anny 22-05-2008, 21:00:31
 :aq07:  :aq24:  :aq07: