Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Ko se boji psa još ?  (Pročitano 4907 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Ko se boji psa još ?
« poslato: 26-01-2007, 18:09:17 »

Ko se boji psa još?

Mnogo puta dosad bili smo zgroženi napadima psa na dete. Bili smo skloni osuditi psa, reći: Eto ko je zapravo čovekov najbolji prijatelj, zaboravljajući pritom da psa, koji je u osnovi dobroćudno, brižno, inteligentno i društveno stvorenje, u 'zvijer' pretvori čovek.

Dakle, samo od vlasnika ovisi kakav će karakter pas imati. Onaj koji ima dovoljno ljubavi, nežnosti i pažnje, budite sigurni, nikada neće stvoriti probleme ili napasti bezrazložno. No, kako znamo da se pojedinci prema psima ponašaju neljudski, tuku ih, izgladnjuju, zanemaruju, drže na lancu i na brojne druge načine muče, možemo očekivati da takav, jadan i izmučen pas, jednom pokuša vratiti sve učinjene mu boli.

Hoće li pas napasti, odnosno je li agresivan, može se prepoznati iz njegovog stava i ponašanja. Zato bi roditelji trebali dobro promotriti psa i prepoznati njegove suptilne poruke koje šalje svojim držanjem pre nego što detetu dopuste da mu priđe.

1) Ako se pas postavlja agresivno prema članovima porodice u kojoj živi, ako uriniranjem želi proširiti 'svoj' prostor, šalje poruku da gosti baš i nisu dobrodošli, pa je preporučljivo da budu oprezni.

2) Ako prepoznate agresivnog psa, ne prilazite mu, ne gledajte ga i pustite da ode. Ako pas zeva i žmiri, znak je da želi spavati. Ako ga se nedeljama ili mesecima u tome uznemirava, jednog dana će mu prekipeti i – pokazat će zube.

3) Loš signal je i kad pas ukočeno stoji prema čoveku ili detetu te ako zauzme stav raširenih nogu, sagnute glave i pogleda uperenog u vas. Režanje, podizanje usana i pokazivanje zubi je najozbiljnije upozorenje da napad može uslijediti.

4) Opušten i miroljubiv pas maše repom, dašće, leži s jednom šapom preko druge...Govor psećeg tela važno je poznavati i, ako vam se išta učini čudno, nastojte nezainteresirano proći pored njega i ne osvrtati se. Nikako nemojte početi bežati jer će to psu biti poruka, pa čak i ako nije agresivan.

Izvor    www.krstarica.com
 

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 25 upita.