Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Zašto posetiti Novi Sad?  (Pročitano 1358 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Alex3854

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 36
    • YuRadioStanice
Zašto posetiti Novi Sad?
« poslato: 27-06-2021, 18:17:32 »

Novi Sad se smatra biserom Panonije. Ispod „petrovaradinske stene“, male panonske planine Fruške gore, nastao je nadaleko čuven grad na Dunavu. Novi Sad nadaleko je poznat po Petrovaradinskoj tvrđavi i međunarodnom muzičkom festivalu Exit. Ovaj grad još nosi naziv Srpska Atina, a smatra se i Maticom kulture.

Ako još uvek niste posetili ovaj grad, ili ga niste pažljivije upoznali, svakako to treba što pre da uradite. Pokušaćemo da vam predstavimo ono što mislimo da vredi da posetite i zbog čega treba da uvrstite ovaj grad u vaša omiljena mesta za turizam.


Turizam u Novom Sadu

Početak upoznavanja sa ovim gradom kreće iz centra grada. Sam centar grada obiluje atraktivnim lokacijama. Možda je i ponajlepša pešačka zona. Krenite od Zmaj Jovine ulice, pa onda Pašićevom, ulicom Svetozara Miletića pa Laze Telečkog. Obavezno obiđite i Katoličke portu i čuveni Trg slobode. Samo ime mu kaže da je bio svedok istorije i mesto najznačajnijih ili važnih događaja u gradu. Nekada i sada.


Šetalište centar Novi Sad
 

Kada ste na trgu ne možete da ne uočite Gradska kuću i Crkvu Imena Marijinog, u stvari je to rimokatolička crkva poznatija kao Katedrala. Negde između njih je spomenik Svetozaru Miletiću, jednoj od najpoznaitjih ličnosti 19 veka u Srbiji.

Nikako ne preskočiti Dunavski park. Možda i zato što je to najlepši park u Novom Sadu i sa najdužom tradicijom. Impresivno i romantično je biti u centru parka. Tu  je malo jezerce okruženo pešačkim stazama i bogatim drvećem. Oaza lepote i uživanja. I pravi mali raj za turističke hedoniste.


Provod?

Naravno da je ovaj grad poznat i po odličnom provodu. I to za svakog ponešto. Za provod do ranih jutarnjih sati izaberite baš centar grada jer je tamo najviše mesta za izlazak.


Nikad dosta kulture

Matica Srpska je najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda, osnovana u Budimpešti 1826. godine,  a 1864 . godine je preseljena u Novi Sad. Više informacija možete pogledati na sajtu: https://www.maticasrpska.org.rs/

Neke od poznatih crkava u Novom Sadu:

Hram Sv. Georgija – Saborna crkva (1734-1740)
Hram Uspenija Bogorodice – Uspenska crkva (1765-1776)
Hram prenosa moštiju Sv. Nikole – Nikolajevska crkva (1730)
Hram Sveta tri jerarha – Almaška crkva (1797-1808)
Centar grada, Stari grad, Katedrala, Dunavski park
RIMOKATOLIČKA ŽUPA “IME MARIJINO” (poznata kao katedrala).

Naravno, tu se ne iscrpljuje spisak verskih objekata u ovom gradu. Potpuniji spisak verskih objekata u Novom Sadu možete naći na ovoj adresi.


Crkve Novi Sad

Ko još nije čuo za Petrovradinsku tvrđavu? Petrovaradinska tvrđava  se nalazi na desnoj obali Dunava, u Petrovaradinu, na petrovaradinskoj steni. Na mestu prethodne srednjovekovne građevine, sadašnju tvrđavu je izgradila Austrija u periodu od 1692 do 1780 godine zbog stalne opasnosti od Turaka i blizine granice sa Osmanskim carstvom. Naravno, ono što treba videti jeste Sat kula, jer je pogled sa ovog mesta na Novi Sad čaroban i fascinantna. Blago je reći da je to jedinstven doživljaj za one koji uživaju u turizmu.

Više informacija možete pogledati na sajtu: https://www.visitnovisad.rs/petrovaradinska_tvrdjava.html


 
Sremski Karlovci se nalaze na desnoj obali reke Dunava, 12km od Novog Sada i 9km od Petrovaradina. U doba Rimskog carstva na mestu danšnjih Karlovacase nalazilo malo utvrđenje. Grad se prvi put pominje 1308. Kao tvrđava pod imenom Karom, podignuta na rimskim temeljima. Dovoljno je reći da je najstarija srpska gimnazija upravo Karlovačka, a osnovana je 1791. godine. Ono što takođe izdvaja Sremske Karlovce je neobični Muzej pčelarstva i vinarstva. A tek ogroman broj vinarija učiniće posetu ovom mestu više nego inspirativnom.

Fruška gora je ostrvska planina u Srbiji u okviru koje se nalazi nacionalni park. Na Fruškoj gori najznačajniji spomenik kulture predstavlja 17 manastira Srpske Pravoslavne Crkve raspoređenih po celoj planini.

Više informacija možete pogledati na sajtu: https://fruskac.net/


A kad se ogladni

Vojvodina i Novi Sad su poznati po mnogobrojnim specijalitetima lokalne kuhinje. Takođe, veliki broj restorana pruža i zavidne specijalitete inostranih kuhinja. Samim tim to potkrepljuje činjenicu da je ovo kosmopolitski grad u kome ni najizbirljiviji gurmani neće ostati gladni.


Šetnja i kupanje u Novom Sadu

Blizina Dunava potiče na šetnje, kupanje. A gde su najbolja šetališta i kupališta u Novom Sadu? Naravno, to je čuveni Štrand. Štrand je slobodno mođemo reći najpopularnije i najposećenija plaža na skoro pa celom toku Dunava. Tih oko 700 metara peščana plaža obiluje barovima, restorsanima, kafićima, ali i drugim maštovitim sadržajima za rekreativce i sve one koji vole zabavu i provod.

Ko još nije bio na nekoj od lokalnih žurki na Štrandu trebalo bi da ovaj događaj, ugođaj ubaci u svoj itinerer.


Prenoćište i smeštaj

Prenoćište u Novom Sadu je sve traženije jer je i sam grad sve posećeniji iz više razloga. Turizam, poslovni razlozi, školovanje, ekskurzije su različiti motivi zbog kojih je sve više turista u ovom gradu. Mnogobrojni hoteli, hosteli, apartmani pružaju zavidan nivo kvaliteta usluge i privlače turiste iz regiona, ali i iz celog sveta. Ako ne želite da eksperimentišete rezervišite smeštaj preko agencija za nekretnine iz Novog Sada.


A lokalno stanovništvo ili Novosađani?

Svaki grad ima nešto svoje. Novi Sad ima divne ljude, koji ovaj grad čine još lepšim i privlačnijim. Dobićete pomoć od svakog koga pitate za nešto i to iskreno, od srca i nesebično. Jer, zgrade i ulice su jedno a ono što vi volimo i želimo da osetimo to je duh grada a njega čine ljudi.

Izvor: SrbijaSpace
« Poslednja izmena: 27-06-2021, 18:19:48 od strane Alex3854 »
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.086 sekundi sa 25 upita.