Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Divčibare  (Pročitano 2005 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Daya

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 35
Divčibare
« poslato: 16-08-2022, 15:30:26 »



Ime polja na Maljenu Divčibare veoma je staro: pominje se još 1476. godine kao selo u turskom popisu. Narod ime Divčibare tumači kao „devojačke bare“ i nastalo je kao uspomena na devojku-pastiricu koja se nekada utopila u nabujaloj reci Crnoj Kamenici. Za Divčibare se smatralo da u ranijim vekovima nisu imale svojstvo stalno nastanjenog mesta, već da su samo služile za letnji izgon stoke na ispašu i za senokošu.

Avgusta 1925. godine Nedeljko Savić poznatiji kao čika Neđa, kasnije višegodišnji upravnik Divčibara, u razgovoru sa svojim prijateljima je došao na ideju da Divčibare može postati vazdušna banja. Blagotvorni uticaj klime Divčibara na čovečji organizam među prvima je zapazio knez Miloš, dolazeći zbog poslova vezanih za tov stoke. Povoljna iskustva prvih posetilaca Divčibara vezi sa njihovim klimatskim dejstvom, doprinela su da su se Divčibare počele brzo afirmisati. Tako su Divčibare za kratko vreme prerasle od „Valjevske kolonije“ u mesto od značaja za odmor ljudi iz drugih gradova, a naročito iz Beograda.

Podatke o istoriji Divčibara, pronašla sam na  ovom sajtu

Šta videti na Divčibarama

Divčibare su najpoznatije kao pravi mali raj za porodice sa decom. U skorije vreme, međutim, ovo turističko mesto obogaćeno je raznovrsnim sadržajima. Možete uživati u skijanju na jednoj od dve staze. Sem ski opreme, na Divčibarama možete iznajmiti i snoubord i oprobati se i u ovom sportu. U prolećnim i letnjim mesecima, možete se okušati u uzbudljivim sadržajima kao što su zip line, avantura park, vožnje žičarom.. Cena panoramske vožnje je 300 dinara, a avantura park 600 dinara.

Kroz Divčibare prolazi pet pešačkih staza:

  • Golubac
  • Paljba
  • Ljuti krš
  • Velika pleća
  • Crni vrh



U okolini Divčibara nalazi se čak šest zanimljivih manastira: Pustinja, Jovanja, Lelić, Ćelije, Dokmir i Bogovađa.

Ove informacije, pronašla sam na sajtu bookaweb.com/sr
 
Divčibare smeštaj

Kada je u pitanju smeštaj, Divčibare se može pohvaliti odličnom ponudom privatnog smeštaja, hotela, vikendica i odmarališta. Link do sajta gde sam pronašla najpovoljniji smeštaj, ostavila sam iznad. Najniža cena koju sam pronašla za jedno noćenje, bila je 10€.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 22 upita.