Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: U Makedoniji zavladala "alkoholna groznica"  (Pročitano 3464 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
U Makedoniji zavladala "alkoholna groznica"
« poslato: 25-07-2007, 11:10:30 »

U makedonskom planinskom selu zavladala je prava groznica potrage za flašama francuskog konjaka koje su tamo ostale još iz perioda Prvog svetskog rata, javlja AP.

Seljaci iz Gradešnice naišli su na zakopane sanduke pića koja su pili francuski vojnici. U selo su iz Francuske stigli i tragači za alkoholnim blagom, a budući da je reč o konjaku, koji vremenom postaje sve kvalitetniji, procenjuje se da bi svaka flaša mogla da dostigne fantastičnu cenu od oko 5.000 evra.

Prve flaše francuskog konjaka pronađene su na jugu Makedonije pre 15 godina, a od tada je iskopano još nekoliko sanduka sa po 12 boca. Konačno su seljaci ovih dana pronašli još najmanje dva sanduka.
Profesor Mihail Petkov sa Univerziteta u Skoplju objašnjava da su u prošlosti proizvođači alkoholnih pića morali da plaćaju vojni porez; to su obično rešavali tako što su snabdevali vojsku pićem koje proizvode.

Jedan od srećnih nalazača, penzionisani vozač Stefan Kovačevski (64), oduševljeno je opisao svoj "bliski susret" s francuskim konjakom. - U početku smo se plašili da probamo gustu, tamnu tečnost. Ali to mora da je ono što ljudi nazivaju pićem bogova - kaže Kovačevski.
Inače, Gradešnica se 1916. godine nalazila na prvoj liniji fronta zaraćenih strana.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.069 sekundi sa 22 upita.