Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Vlast je samo servis  (Pročitano 5468 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Vlast je samo servis
« poslato: 13-09-2007, 08:19:59 »

Program približavanja lokalne samouprave građanima i njihovog većeg uključenja u proces odlučivanja počeli smo da realizujemo još u jesen 2000. godine, odmah na početku prvog mandata i do danas smo postigli realni maksimum - kaže na početku razgovora za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin. Paunović (37), rođeni Paraćinac, član DS i već sedam godina prvi čovek opštine, navodi šta je u njegovom mandatu učinjeno kako bi se u ovoj opštini Srednjeg Pomoravlja demokratija približila građanima i kako bi oni lokalnu upravu doživeli kao istinski servis za rešavanje njihovih potreba.
- Nema više suvišnih šaltera, sklonili smo i taj deo formalne barijere između građana i opštinskih službenika. Imamo opštinski Kol centar, kakav na primer ima Inđija, koji se zasniva na tome da se građanin na jednom mestu može obratiti javnim službama kako b mu rešili problem. On ne mora da zna koja je tačno služba nadležna, ne mora da ide od šaltera do šaltera i gubi živce i vreme, već ima jedinstveni telefonski broj gde prijavljuje taj problem, a služba Kol centra žalbu dalje prosleđuje odgovornoj službi. Takođe, Kol centar redovno proverava da li je problem rešen. Znači, više ne morate da zovete Vodovod ili Elektrodistribuciju i da idete tamo na šaltere, jednostavno nazovete broj Kol centra i sve će biti rešeno - ističe Paunović.
Predsednik opštine Paraćin ipak naglasak stavlja na direktnu komunikaciju sa stanovnicima. On i sve opštinske službe svakodnevno su u konktaktu sa građanima i to na Internet forumu, koji posećuje nekoliko stotina uglavnom mlađih i obrazovanih Paraćinaca. Za razgovore sa većinom populacije uglavnom služe javni skupovi, koji se najmanje jednom godišnje organizuju u svakoj od 41 mesne zajednice.
- Tu se razgovara o tome šta smo uradili, šta građani misle da bi trebalo još da se uradi, koji problemi ih opterećuju... Svaki građanin naše opštine ima priliku, ukoliko ne želi da dođe direktno u opštinsku zgradu, da ode do svoje mesne zajednice u komšiluku i da kaže, direktno u lice, predsedniku i ostalim funkcionerima koja ulica mora da se uredi, zašto neki problem nije rešen i slično. Prosečno na tim skupovima bude ukupno oko 3.000 ljudi godišnje, što znači da 30-40 odsto domaćinstava učestvuje na tim skupovima. Pojedinačna posećenost zavisi od slučaja do slučaja. Tamo gde imamo rešeno snadbevanje gasom, kanalizaciju, struju, vodu onda dođe manje ljudi. Opet, ako odete u mesnu zajednicu u kojoj nema vodovodne mreže, a leto je i suša, što je problem u planinskim selima, onda tamo na jednom skupu imamo po 200 ljudi, znači skoro svako domaćinstvo - kaže Paunović.
U opštini Paraćin omogućen je besplatni prevoz sa sela do grada za oko 4.000 starijih ljudi, a novac za to ne ide iz opštinskog budžeta. U Jagodini, građani tu uslugu plaćaju preko budžeta oko 20 miliona dinara. Takođe, svaka paraćinska porodica koja dobije bebu, od opštinske uprave dobija prigodni poklon. Saradnja postoji i s nevladinim organizacijama, posebno sa udruženjima lica sa invaliditetom. To su ciljne grupe na koje Paunović obraća posebnu pažnju.
- Kad je Nova godina, svim građanima iz tih ciljnih grupa šaljem čestitku na kućne adrese i koverat s plaćenim odgovorom, gde mogu da me pitaju šta god požele. Svake godine pošaljemo sedam do osam hiljada takvih pisama, a ja odgovorim na svako pismo koje mi stigne nazad. Dobijem godišnje između 300 i 500 takvih pisama i trudim se da na bukvalno svako odgovorim temeljito i pošteno. Ima nekih građana, posebno starijih, sa kojima sam već počeo praktično da se dopisujem... Imamo otvoren i takozvani narodni telefon. U izbornoj kampanji delio sam na oko 10.000 adresa, odnosno svima koji su mi dali podršku za kandidaturu, svoju vizit-kartu sa brojem mobilnog telefona, kako bi građani mogli da me pozovu kad god im nešto treba. U pitanju, dakle, nije bila priča samo za kampanju, kad su izbori, već taj telefonski broj funkcioniše non-stop. I zovu ljudi. Evo i upravo me je jedna gospođa zvala da zakaže prijem i odmah ćemo razgovarati. Važno mi je da smo uspostavili i taj mehanizam približavanja lokalne samouprave građanima - zaključio je Saša Paunović.

Danas, četvrtak, 13. septembar 2007.
Sačuvana

Ivanka

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 2324
Одг: Vlast je samo servis
« Odgovor #1 poslato: 13-09-2007, 08:43:39 »

Respekt
Sačuvana

Mac

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1252
Одг: Vlast je samo servis
« Odgovor #2 poslato: 13-09-2007, 09:27:18 »

Svaka cast, iako je tako mlad zna znanje.
Sačuvana
Dark Eagle

the best

  • Gost
Одг: Vlast je samo servis
« Odgovor #3 poslato: 13-09-2007, 10:23:09 »

super,inovativno,samo napred...drzim palceve paracinu...
Sačuvana

the best

  • Gost
Одг: Vlast je samo servis
« Odgovor #4 poslato: 13-09-2007, 10:25:02 »

ah da,ja se jezim od saltera i namrgodjenih salterskih sluzbenika...
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 25 upita.