Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Manastir Manasija  (Pročitano 5391 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

ignja

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1068
Manastir Manasija
« poslato: 01-06-2010, 21:43:23 »

Manastir Manasija

    Manastir Manasija se nalazi u neposrednoj blizini Despotovca, u podnožiju Beljanice u živopisnoj klisuri Resave, desne pritoke Velike Morave. Dakle, Manastir Manasija se nalazi u planinsko-dolinskoj mikroregiji Resavi. Mikroregija Resave nalazi se u zapadnom delu Srbije, sa površinom od 685 km2 . Manastir Manasija je povezana sa Jagodinom asfaltnim putem, koji vodi prema Despotovcu, a takođe je dolinom Resave povezan sa Svilajncem.

    Manastir Manasija, sagrađena je između 1408 i 1418. godine, kao zadužbina despota Stefana Lazarevića.

    Pored manastira zaštićenog zidinama, nalaze se i druge zgrade, od kojih se svojom veličinom ističe knjižica poznate resavske prepisivačke škole, restaurirana i sa stalnom izložbenom postavkom.

    Manastir je podignut kao jako utvrđenje, opasano zidom na kome dominira 11 kula, i nalazi se iznad same Resave na mestu koje se moglo braniti sa svih strana pred najezdom Turaka. Po svojoj arhitekturi pripada Moravskoj školi, ali se u obradi fasade razlikuje od ostalih građevina ove škole, jer su umesto kamena i opeke primenjeni samo kameni tesanici s plastičnom ornamentikom. Arhitektura Manasije predstavlja originalnu tvorevinu jednostavnosti i neposrednosti oblikovanja u kamenu i prostoru.

    Manastir Manasija, kao turistička vrednost sa svojim prirodnim, rekreativnim i kulturno istorijskim specifičnostima, su veoma atraktivne za posetioce, pa se Manasija ističe kao izuzetna turistička vrednost Gornje Resave i šire okoline.

    
« Poslednja izmena: 01-06-2010, 21:45:53 od strane autentik »
Sačuvana
kakve su ti misli, takav ti je i život
 

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 26 upita.