Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Dragoljub Zamurovic - fotografije  (Pročitano 15458 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

LjYb@

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 133
Dragoljub Zamurovic - fotografije
« poslato: 28-06-2010, 11:41:34 »

      Dragoljub Zamurović rođen je 1947. godine. Posle diplomiranja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, bio je 1977/79. na postdiplomskim studijama fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Godine 1980. primljen je u Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, a 1997. godine dobija zvanje Istaknutog umetnika i tako se svrstava među nekoliko najznačajnijih umetnika srpske fotografije danas. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada među kojima je i Velika nagrada Srbije koju su mu 2004. godine dodelili Ministarstvo za kulturu i ULUPUDS.

Od 1988. godine započinje saradnju sa francuskom agencijom Gamma. Među mnogim časopisima koji objavljuju njegove fotografije su i Time, Geo, Epoca, Newsweek, Europeo, Stern, Paris/Match, Figaro Magazin,National Geographic ... Legendarni američki magazin Life dva puta je njegove snimke svrstavao u rubriku “Big Pictures”, a u julu 1991. godine jedna fotografija ovog autora objavljena je i na naslovnoj strani tog časopisa.

Knjige Dragoljuba Zamurovića, pored naše zemlje, objavljene su u Americi, Engleskoj, Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Kazahstanu i nekoliko drugih država.




Fotografije podlezu autorskim pravima,koja ce ovom temom biti donekle prekrsena,pa se unapred ogradjujem da su postavljene iskljucivo iz informativno-obrazovnog i turistickog razloga.


Molba: da se u ovoj temi ne postuju bilo kakve druge fotografije,osim fotografija gore navedenog autora.



Southwestern Serbia/Jugozapadna Srbija - The canyon of the Uvac River/Kanjon Uvca



Eastern Serbia/Istocna Srbija - NP Djerdap,Danube river/NP Djerdap,reka Dunav



Eastern Serbia/Istocna Srbija - Manasia monastery/Manastir Manasija XV century



Western Serbia/Zapadna Srbija - Ovcar-Kablar gorge/Ovcarsko-kablarska klisura



Northern Serbia/Severna Srbija - Tisa river/Reka Tisa



Central Serbia/Centralna Srbija - Morava River/Reka Velika Morava



Northern Serbia/Severna Srbija - Carska Bara/Carska Bara



Northern Serbia/Severna Srbija - Ecka/Ecka



Northern Serbia/Severna Srbija - Petrovaradin/Petrovaradin



South Serbia/Juzna Srbija - Vlasina lake/Vlasinsko jezero









Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #1 poslato: 28-06-2010, 13:34:53 »

Bravo LjYb@!
Pre dve godine sam bila na izlozbi Dunavski sliv (http://www.srbijanadunavu.com/galerija.php) i bila sam odusevljena.
Ima jedan lep tekst u Ilustrovanoj Politici o cuvenom hodacu po oblacima.
Htela sam prvo da postavim samo link ka tekstu, da ne postavljam ovoliki post, ali sam odlucila ipak da ga prenesem u celosti, jer zasluzuje da bude ovde.

Ходач по облацима     

Оно што однедавно надлеће села и градове Србије није никакав неиндентификовани летећи објекат, већ јунак ове приче, познати фотограф који, пркосећи разуму, у балону једноседу језди небом и узбуњује народ. Из те наизглед вратоломне авантуре настају слике због којих људи завиде птицама     
    
   Снимио Слободан Николић Џони

Често вуче са собом мердевине на расклапање. И иначе, пео се на све на шта се могло: на зид, дрво, кров, оџак, брдо и планину. Летео је авионом, хеликоптером, једрилицом, обичним змајем и оним с мотором, класичним балоном и параглајдером. Понекад је качио камеру под крило летелице, само да је одозго.

- Одувек сам волео да фотографишем с висине, из такозване птичје перспективе - објаснио је Драгољуб Замуровић, наш бивши колега, свакако један од најбољих српских фотографа. - Али, то је увек зависило од неког другог...

Зато је купио балон. И то не било какав! Постао је поносни власник једноседа „Клаудхопера” („Скакача по облацима”), и тако постао члан неформалног клуба власника тих необичних небеских минијатурних крстарица који броји тек двестотинак летача у целом свету!

- Јер, све остало креће се сувише брзо, веома бучно или врло дрмусаво, што није погодно за фотографисање - објаснио је зашто балон, готово као да се правда.

Дружење с птицама

Замур, како га зову поријатељи и колеге, никада неће моћи да досегне славу браће Монголфје, који су се још 1783. године први балоном отиснули пут небеског плаветнила, али ће, свеједно, бити упамћен! Јер, у историју нашег ваздухопловства биће уписан као - први пилот балона (и они су пилоти?!) који је школу летења овим чудом похађао и положио у Србији.

- Школу „Балон сервис”, коју држи Саша Добросављевић, пробни пилот на суперсоничним авионима Војске Србије, похађао сам шест месеци, да бих на крају полагао осам озбиљних испита - хвалио се Замур. - Па чак и метеорологију, што ми се у први трен учинило бесмисленим... Иначе, Саша има фантастично искуство, поседује класичан балон за шест путника и редовно плови небом.

Околина Титела

Идеја о балону рођена је готово истовремено када и она да сними и објави књигу фотографија о дунавском сливу у Србији. И то из ваздуха (да не буде забуне, тај слив покрива више од 92 одсто територије, док преосталих осам отпадају на егејски и јадрански)!

- Делује једноставно, али није. Како нас је мало који летимо тим балонима, немам прилике да разменим искуства с другима, па се често догоди и неочекивано. Тај умањени балон је, иначе, врло покретљив. Има пречник од само тринаест метара и с њим се лако пење и спушта. И врло је прецизан: с њим могу да летим на само десетак сантиметара изнад тла... или воде. А то велики балони не могу јер су тешки и инертни, потребно им је и двадесетак секунди да промене висину.

Иако здрава логика намеће закључак да је најгоре што може да задеси летача балоном неочекивани удар ветра, ствар је обрнута. Најопасније је кад ветар неочекивано - стане!
   
Воћњак код Кисача

-Балоном се не лети кад је брзина ветра изнад шест метара у секунди. Али, то се зна, постоје подаци на Интернету, а и стално сам у контакту са метеоролошким службама аеродрома „Никола Тесла” и оног у Батајници. Међутим, кад ветар стане, беспомоћан сам. Изнад тла, још и некако, али када се то догоди изнад реке, а гаса у боци имам за само сат летења... у овом случају лебдења, то је безизлазна ситуација.

Већ му се догађало. Због тога је увео један свој изум: на боцу с гасом, коју носи на леђима, закачио је мали мотор какав користе летачи параглајдером, па сада не зависи од ћуди времена и невремена.

- Постао сам много покретљивији. Могу и уз ветар, ако није изнад три метра у секунди. И где хоћу, а не где ме ветар носи.
Са својим „скакачем по облацима”, хвалише се, могао би да лети и изнад 2.500 метара, али се на то није одважио једино због тога што би му горе била потребна и боца с кисеоником. Иначе, би, што да не...

Надничари код Бечеја

Ђердап

Камера уместо кичице

- Ја сам мало лошији фотограф од мојих колега - признао је изнебуха. - Они брзо реагују, виде композицију у трену. И новинар препозна фотографију пре мене. Ја, прво замислим слику, па идем около и тражим је. Зато сам и отишао из „Илустроване Политике” и из новинарства. Ја сам се, заправо, целог живота припремао да будем сликар. И то што сам дипломирао на архитектури последица је компромиса с мојим родитељима. А доцније сам магистрирао на Факултету примењене уметности, на фотографији.

Прича да је у новинама имао изванредне услове, да је радио с дивним људима, да су уредници имали разумевања за његове склоности и дозвољавали му да из броја у број објављује предивне фоторепортаже, али...

- Преломни тренутак је био када су ме позвали из париског „Л’ еспреса” да за њих снимим сарајевску Зимску олимпијаду. И за репортажу на шест страна платили су ми колико сам овде примао годишње. Тада сам се одважио да се отиснем у свет „слободњака”. Да радим оно што умем и волим: да сликам камером.

Та страсна посвећеност сликарству га је и одвукла у висине, јер одозго свет може да сагледа (и сними) дводимензионално. Тек понеки детаљ на његовим фотографијама може да уведе пажљивог посматрача у трећу димензију: стабло на непрегледном пољу, или човек у бескрајној равници...

Нови Кнежевац, где расте алева паприка

За књигу, чији је радни наслов „Србија - мој поглед”, снимио је чак 280.000 фотографија, од чега је девет десетина начињено из птичје перспективе. Онда је направио свој избор и тај број свео на „разумних” 3.000 снимака. У књизи би, иначе, требало да их буде између 150 и 200.

- Замолио сам колеге, Жељка Синобада, вашег уредника фотографије, Игора Рила из „Националне географије”, па Имреа Саба из „Статуса”, Ивану Брезовац и Милана Живковића који су у „Рефоту” и Александра Келића, професора фотографије, да свако од њих направи некакав свој избор... који ће у највећој мери имати утицаја на оно што ће се коначно наћи на страницама моје књиге.

Подсећам га да је његова књига „Србија - живот и обичаји” постала култни поклон, да је мајке шаљу деци која су се скрасила у белом свету, као и да је на поклон добијају државници кад дођу у посету Србији. Неки чак и по две...

- А нова књига ће бити допуна - насмејао се весело на моју упадицу, дајући нам, успут, екслузивно право да из његове будуће монографије објавимо неколико фотографија... по нашем избору.

Сава код Шапца

http://www.ilustrovana.com






Sačuvana

LjYb@

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 133
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #2 poslato: 28-06-2010, 15:29:51 »

Svaka cast za clanak Svilena, samo napred, slobodno kaci sve interesantno sto nadjes......

Ja sam prosle godine bio na njegovoj izlozbi na Kalemegdanu, i bio sam fasciniran fotografijama.
Sačuvana

LjYb@

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 133
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #3 poslato: 28-06-2010, 15:36:57 »

Evo jos par slika

Southern Serbia/Juzna Srbija - NP Kopaonik Mountain/NP Kopaonik



Central Serbia/Centralna Srbija - Smederevo fortress/Smederevska tvrdjava



Central Serbia/Centralna Srbija - Belgrade,St Sava Temple/Beograd,Hram Sv Save



Southwestern Serbia/Jugoistocna Srbija - Pester & Stari Vlah/Pester i Stari vlah



Northern Serbia/Severna Srbija - Danube river/Reka Dunav


Sačuvana

tatoo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9223
  • NEKO NAS POSMATRA
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #4 poslato: 28-06-2010, 20:03:59 »

 :xq011: fotke
Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #5 poslato: 30-06-2010, 17:28:32 »











Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #6 poslato: 30-06-2010, 17:31:48 »

lek za ovo kišno popodne ...



Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #7 poslato: 30-06-2010, 17:33:57 »

 
  
 

 


  
Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #8 poslato: 30-06-2010, 17:40:05 »













Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #9 poslato: 30-06-2010, 17:50:54 »

Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Dragoljub Zamurovic - fotografije
« Odgovor #10 poslato: 02-07-2010, 15:04:23 »

Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.082 sekundi sa 26 upita.