Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: BlackBerry Torch 9800  (Pročitano 6093 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
BlackBerry Torch 9800
« poslato: 27-02-2011, 20:45:06 »



BlackBerry je izuzetno popularan u USA, a u Evropi poznat i cenjen u poslovnim krugovima, dok je među širom populacijom na našim prostorima prilično okružen velom misterije. Tradicija u čisto poslovnom svetu ne garantuje budući uspeh, što je kanadska firma RIM shvatila i pokušala da pomiri dve koncepcije i pruži kupcima telefon koji je spoj starog i novog. BlackBerry Torch je upravo taj telefon. Svakako vrlo napredan proizvod kada se uporedi sa starijim modelima BlackBerry-a, osnovni problem sa kojim Torch mora da se susretne na tržištu jeste činjenica da je konkurencija u poslednjih par godina grabila džinovskim koracima napred. Da li je Torch u stanju da se sa svima njima izbori?Standardna BlackBerry tastatura koja već duže vreme postoji i na koju su korisnici navikli na ovom modelu je još uvek prisutna, tako da prelazak na Torch za postojeće korisnike koji nisu skloni eksperimentisanju i menjanju navika nije veliki šok. Naravno, telefon je sasvim funkcionalan i bez tastature, zahvaljujući novoj verziji BlackBerry operativnog sistema koja uvodi sve potrebne funkcije za kontrolu putem ekrana osetljivog na dodir.Ta doza neodlučnosti u dizajnu i pokušaj da se pomire dva sveta je zapravo i najveći problem ovog telefona, jer se mnogo funkcija bespotrebno ponavlja i potencijalno unosi zabunu, ali sa druge strane možemo potpuno da razumemo zbog čega je RIM odlučio u ovom modelu da zadrži praktično sve stare sisteme kontrole, a da uz to omogući korisnicima da se polako naviknu na nove. Poslovni korisnici, koji su i najčešći korisnici BlackBerry telefona, mnogo više cene pouzdanost i njima poznate funkcije od sprovođenja inovacija po svaku cenu. Da bismo bolje shvatili tu vrlo jako vezu između poslovnog sveta i BlackBerry telefona, moramo se malo vratiti nazad u vremenu i pogledati istorijat samog brenda.

Početni koncept BlackBerry-a datira još iz vremena pre više od deset godina. Prvi BlackBerry uređaji su radili po principu jako sličnom pejdžerima, ali sa mogućnošću dvosmerne komunikacije. U Evropi su korisnici od samog početka mobilne telefonije navikli na GSM mreže i njihove servise, ali ma koliko to nama čudno zvučalo, u USA većina mobilnih operatera uopšte nije nudila uslugu SMS-a niti bilo kakav vid razmena tekstualnih poruka. BlackBerry je tu uskočio i ponudio interni sistem razmene poruka, a kasnije i mail-ova.Jedna od izuzetno bitnih stavki za poslovne korisnike je da je cela ta razmena tekla preko RIM-ovih sigurnih servera, koji su celokupnu komunikaciju čuvali sa zajedno sa vremenskim kodovima vezanim za svaku poruku. Svaka takva poruka koja je prošla kroz BlackBerry server bila prihvatljiv dokaz na sudu, što u poslovnom svetu daje veliku dozu sigurnosti i ozbiljnosti, jer se znalo da će onaj ko nešto napiše morati to isto i da ispuni.Da bi ispunili svoju funkciju sigurne poslovne komunikacije, BlackBerry telefoni se integrišu u organizaciju preko BlackBerry Enterprise Server (BES) softverskog paketa. BES postoji u verzijama za Microsoft Exchange, Lotus Domino, Novell GroupWise, a Google je napravio i sistem konekcije sa Google Apps-om. Veće organizacije uglavnom same održavaju svoje BES servere, ali često postoje i situacije gde specijalizovane firme pružaju usluge host-ovanja BES servera. BES mail serveri rade po „push“ principu, pa sve email poruke bivaju isporučene odmah, bez čekanja da sam telefon izvrši proveru u nekom zadatom intervalu i to se često navodilo kao velika prednost BlackBerry-a, koja doduše više nije toliko presudna, jer danas postoje i mnogi drugi načini da se pošta isporuči po „push“ principu.



BlackBerry Torch spolja deluje jako solidno, mada malo konzervativno. U eri monoblok pametnih telefona i velikih ekrana, ovaj dizajn malo odskače i mnogo liči na druge BlackBerry telefone nove generacije. Nešto je deblji od većine aktuelnih pametnih telefona, ali je to očekivano ako se uzme u obzir da sardži i celokupnu QWERTY tastaturu. Veći deo prednje strane zauzima kapacitivni ekran od 3,2“ rezolucije 480x360 piksela. Ispod njega se nalaze standardni BlackBerry tasteri za pozivanje, meni, nazad, prekid veze, kao i optički trackpad koji je malo suvišan kada već postoji ceo ekran osetljiv na dodir iznad njega.Sa desne strane se nalaze 3,5mm konektor za slušalice, tasteri za kontrolu jačine zvuka, kao i taster kojem korisnik može dodeliti funkciju po izboru (podrazumevano poziva kameru), dok se sa leve strane nalazi Micro USB konektor za punjenje i vezu sa računarom. Na vrhu telefona su tasteri za zaključavanje i „mute“ taster, dok se sa zadnje strane nalazi kamera od 5 megapiksela i LED blic.Ekran klizi naviše i otkriva punu QWERTY tastaturu. Samo klizanje ekrana deluje kao da je zasnovano na prilično solidnom mehanizmu koji u otvorenom položaju napravi zadovoljavajući klik i počiva u tom položaju vrlo stabilno. Sistem opruga pruža dovoljno otpora da vam se neće desiti da ga slučajno otvorite. Sami testeri tastature su malo sitni za ljude sa većom šakom, ali uz malo prakse kucanje je vrlo brzo i udobno, uz jasno diferenciran hod tastera, tako da uvek sa sigurnošću znate da li ste neki karakter otkucali ili ne.Kamera je dobra, ali imali smo prilike da probamo i dosta bolje. Kvalitet fotografija naravno u mnogome zavisi od uslova fotografisanja, a automatska podešavanja se nisu baš uvek najbolje snalazila sa scenom, pa je dobro što postoji dosta ručnih podešavanja prilikom fotografisanja. Video snimci koje ovaj telefon pravi su u 640x480 rezoluciji i ako vam nije toliko stalo do 720p rezolucije koja polako postaje standard u telefonima više klase, sasvim su zadovoljavajući. Vrlo je moguće da to ograničenje nije zavisno od kvaliteta kamere, već je nametnuto brzinom procesora, koji ipak nije u stanju da obradi HD video u realnom vremenu.kran je rezolucije 480x360 piksela i kvalitet slike na njemu je dobar, ali za današnje pojmove ova rezolucija je već dosta mala. Osetljivost na dodir je vrlo dobra, tako da ni jednom momenta nije bilo sumnje da će neki dodir biti ignorisan ili pogrešno protumačen. U telefonu se inače nalazi 512 MB RAM-a, 4 GB memorijskog skladištenog prostora koji je ugrađen u telefon, kao i Micro SD slot za memorijske kartice u kojem se nalazila jedan kartica od 4 GB. Zajedno, to čini prilično dobru polaznu količinu memorije i mala je verovatnoća da će vam je ponestati, a i u tom slučaju uvek možete ubaciti veću memorijsku karticu. Marvel procesor koji radi na 624 MHz je za današnje pojmove pomalo slab, pa iako mi nismo primetili nikakve zastoje u radu, nije isključeno da za neke stvari može postati usko grlo.



U slučaju Torch-a, softver je zapravo deo koji je napravio najveći korak u odnosu na starije modele. BlackBerry 6 operativni sistem je doneo dosta promena, prvenstveno da bi se prilagodio novom okruženju koje podrazumeva ekran osetljiv na dodir. Potpuno novi Internet pretraživač, kao i sistem za razmenu pošte, zasnovani su na Webkit softveru koji inače koriste i Google Chrome i Safari. Sistem menija je takođe doživeo korenite promene, tako da je sada sve mnogo pristupačnije korisniku i nema potrebe za zalaženje u duboke razgranate menije. Prisutna je integracija sa socijalnim mrežama tipa Facebook-a i Twitter-a, kao i zajednički sistem baratanja svim vidovima poruka, bilo da su mail-ovi, sms-ovi ili poruke sa socijalnih mreža u pitanju.Prečice za aplikacije su sada grupisane u prozoru koji se podiže sa dna ekrana dok ne zauzme onoliko prostora koliko želite, a kretanje kroz spisak i kategorije sa vrši prevlačenjem gore-dole ili  u stranu. Takođe, na vrhu, odmah ispod sata, nalazi se statusna linija gde ćete dobijati obaveštenja o pristiglim porukama sa mogućnošću da jednim pritiskom prsta odmah skočite na njihovo čitanje. Sve u svemu, snalaženje je prilično lako i čak i ako nikada ranije niste koristili BlackBerry telefon, nećete imati problem da nađete ono što vam treba.Na osnovnom ekranu je realizovan i sistem za globalno pretraživanje, pa ako počnete da kucate neku reč, sistem će vam automatski ponuditi u meniju sve ono što pronađe, a da odgovara do tada otkucanim slovima. Ovo se odnosi na aplikacije, muziku, kontakte, beleške, mail-ove... Zaista korisna funkcija. Podešavanje mail naloga, uparivanje sa Facebook-om i svim ostalim servisima je vrlo jednostavno, a sve pristigle poruke onda možete videti iz zajedničkog sandučeta.Internet pretraživač je odličan, mnogo bolji od onog sa starijih verzija BlackBerry telefona. Web strane se prikazuju bez anomalija i prilično brzo, a podržava čak i neke stvari koje drugi nemaju, kao što je vidljivi kursor kojim možete šetati po ekranu.Multimedija je dobro podržana, pa iako neke egzotičnije stvari tipa MKV kontejner fajlova Torch neće umeti da otvori, DivX ili čak flac audio ne predstavljaju nikakav problem. Zbog slabijeg procesora, nemojte očekivati da ćete moći da puštate HD video (s obzirom na rezoluciju ekrana, postavlja se pitanje zašto biste to uopšte i pokušavali), ali 480p DivX se recimo reprodukuje savršeno tečno.Što se tiče dodatnih aplikacija, kod nas nažalost još uvek nije moguće pristupiti BlackBerry App World-u sa kojeg bi mogle da se preuzmu, tako da nismo bili u prilici da ih probamo.

Podrška za pregledanje i editovanje Word, Excel i Powerpoint fajlova je svakako vrlo korisna i funkcioniše bez potrebe za dodatnim aplikacijama, kao što je kod Android telefona slučaj na primer.Sinhronizacija sa računarom se obavlja putem BleckBerry Desktop softvera i podrazumeva mogućnost sinhronizacije kalendara, kontakata, kao i multimedijalnih fajlova između telefona i PC-a.BlackBerry Torch je odličan telefon za konzervativnije korisnike. Poslovni ljudi će svakako umeti da cene njegove osobine koje su razvijane godinama baš sa ciljem podrške komunikacijama u okviru organizacije. U skladu sa trendovima na tržištu, RIM je polako počeo da unapređuje nove BlackBerry telefone, pa je ekran osetljiv na dodir u sprezi sa BlackBerry 6 operativnim sistemom nešto zaista novo i predstavlja veliki korak napred uz očuvane korene koji čine osnovu BlackBerry koncepta.Mnogo bolji Internet browser, bolji grafički interfejs, integracija sa socijalnim mrežama, ekran osetljiv na dodir i fizička tastatura na izvlačenje... BlackBerry Torch je svakako jedan od najboljih BlackBerry telefona do sada. Nažalost, konkurencija na tržištu pametnih telefona je vrlo jaka, pa do izražaja dolaze i neke njegove slabosti, kao što su sporiji procesor, manja rezolucija ekrana, nedostatak HD video snimanja, kao i nemogućnost pristupa aplikacijama na našem tržištu.

Ako ste već korisnik BlackBerry-a i dopada vam se njegov koncept, ovo je pravi telefon za vas. U slučaju da niste nikada koristili BlackBerry, Torch vas svakako neće razočarati, ali postoji velika verovatnoća da će vas pre privući neki drugi pametni telefon novije generacije sa većim ekranom i više mogućnosti.


Prednosti:

- Kvalitetna izrada
- BlackBerry sistem za sigurnu razmenu poruka
- Dobar web browser

Mane:

- Rezolucija ekrana niža od današnjeg standarda za uređaje tog tipa
- Market za aplikacije ne funkcioniše kod nas

...preuzeto sa neta...

http://www.youtube.com/watch?v=qz1afXSFicg
http://www.youtube.com/watch?v=AS7cQ-Z5u40
http://www.gsmarena.com/blackberry_torch_9800-3203.php
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.125 sekundi sa 25 upita.