Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Hamachi - upostavljanje Virtuelne LAN mreže preko neta  (Pročitano 3568 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

ookkii

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 477
  • americaaaaaaaa
Hamachi - upostavljanje Virtuelne LAN mreže preko neta
« poslato: 13-06-2007, 14:30:25 »

http://www.hamachi.cc

Hamachi je zgodan mali programčić pomoću koga je moguće na lak način postaviti Virtualnu, privatnu lokalnu mrežu (VPN) povezujući računare preko interneta. Prednost u odnosu na Windowsov VPN je u tome što je na vrlo lak način omogućeno povezivanje više ljudi od jednom a i, možda najbolja stvar, je to što ovaj program navodno može da poveže više računara čak iako su oni iza NATovanih mreža. Veza se ostvaruje tako što se prvo svi računari vežu za 3rd party Hamachi server, i nakon međusobnog povezivanja navodno više ništa od protoka informacija ne ide preko servera već je sve kasnije kao obična LAN mreža.

Imao sam priliku da isprobam program, i vrlo me je obradovao. Dakle sve što vam je potrebno je outbound konekcija ka spoljnem svetu, bilo NATovana bilo direktna i jedini uslov je da vaš router ne odseca određene TCP/UDP portove, tj. potrebno je da se program poveže na Hamachi server koji je (barem kod mene) na outgoing portu TCP 32976.

Nakon instaliranja klijent aplikacije dobijate novi LAN adapter, i nakon povezivanja na server dobijate IP adresu tipa 5.1.166.47, tj. adresu na subnetu 5.0.0.0/8 (vrlo čudan subnet su odabrali, moram da priznam), nakon toga možete da napravite svoju mrežu koja za sada može maximalno da primi 12 članova, jer je i dalje u pitanju beta verzija Hamachi softvera. U toj virtuelnoj mreži je moguća svaka vrsta komunikacije kao u običnom LANu, čak i sam Hamachi softver ima u sebi neku vrstu chata.

E sad najbolje ;) Kući imam dva računara, jedan je direktno vezan na net sa javnom IP adresom, drugi NATovan preko ICSa ide na internet. Na oba sam instalirao Hamachi i uspeo da se povežem sa trećom osobom koja takođe ima javnu IP adresu u Hamachi mrežu. Paketi koji bi trebalo da idu između moja dva računara, idu direktno, dakle nema veze sa Hamachi serverom, ping između nas je <1ms. Dakle saobraćaja ima samo kada treba da bude komunikacije između nekog od naših računara i trećeg, remote računara koji je "negde" na netu i čak i tada saobraćaj ide direktno, bez posredovanja Hamachi servera (što je i razumljivo jer se njima nikako ne bi isplatila količina protoka koja bi nastala da sve ide preko njih)

U hamachi mreži smo isprobali file sharing, warcraft 3, i chat, i mogu da kažem da sam prezadovoljan ;)

Dakle eto jeftinog (čitaj: besplatnog) rešenja da se zameni glupi Windowsov VPN i, najvažnije, to sve radi sa proizvoljnim brojem NATovanih računara (dobro, ne proizvoljnim, za sada max 12, ali se nadam da će to uskoro da srede)
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 24 upita.