Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: O Homolji i Žagubici  (Pročitano 5351 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
O Homolji i Žagubici
« poslato: 19-06-2009, 12:14:41 »

Vekovima se o Homolju ispredaju čudne priče protkane misterijama. To nije neobično za kraj koji civilizacija nije stigla da oskrnavi, i koji u sebi krije lepote i čudesa kakva se retko viđaju, a zbog kojih ga, oni koji ga pre ili posle otkriju, nazivaju rajom na zemlji. Kročivši u naše predele pune tajnovitih šuma, razigranih potoka, smaragdno zelenih izvora, drevnih običaja i građevina iz davnina - onaj ko je kao dete vodeo i čitao bajke imaće utisak da je zakoračio u jednu od njih.

Kapiju Homolja čini na zapadu Gornjačka klisura, kroz koju reka Mlava otiče u zagrljaj Dunavu. Gornjačka pregača se preko donjeg toka reke nadovezuje na obronke Beljanice, južne granice Homolja. Idući ka istoku preko Crnog vrha dolazi se ka Boru i Negotinskoj krajini, dok se Kučevo nalazi sa severne strane Homoljskih planina.

Na 167. kilometru od Beograda i 80. kilometru od Požarevca, na površini od 760 kvadratnih kilometara, nalazi se opština Žagubica sa svojih 17 naselja i oko 15 000 stanovnika. Leži na severnoj strani Beljanice, na obali čiste i bistre reke Mlave. Okružena je još uvek nedirnutom prirodom kojom dominiraju pravi biseri i spomenici prirode, koji po svojim osobenostima zaokupljuju pažnju svetskih stručnjaka.

Maza

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 29
Одг: O Homolji i Žagubici
« Odgovor #1 poslato: 19-04-2010, 16:36:36 »

Ovo je divno rečeno:"...predele pune tajnovitih šuma, razigranih potoka, smaragdno zelenih izvora, drevnih običaja i građevina iz davnina - onaj ko je kao dete vodeo i čitao bajke imaće utisak da je zakoračio u jednu od njih." i , iako deluje kao opis iz literalnih sastava, lično sam se uverila da je zaista tako.

Žagubica je pravi neotkriveni biser prirode i bolje će biti za nju i njene meštane  dok je ne otkriju jer ako se komercijalizuje i urbanizuje izgubice na autentičnosti.
Vrelo Mlave je nešto što se ne vidja cesto, zelena vodena površina kristalno bistra, iz koje se rukom zahvata voda i pije bez opasnosti   po zdravlje i po kojoj se igraju pastrmke...I usled leta tamo se oseca ledena sveyima od bujnog zelenile i obilja vode, a na samom vrelu je hotel sa izuzetno ljubaznim osobljem. Gradjani izuzetno prijatn i blagorodni. Iako vazi za "vlaski" kraj prema cemu mnogi imaju predrasude, u Zagubici cete se osecati kao pocasni gost jer odise toplinom i gostoljubivoscu.
A uz šum reke ako želite čućete priče o tradiciji i običajima lokalnog stanovnisnistva koje stvaraju osecaj od blage jeze do vracanja u detinjstvo kada su nam bake pripovedale...
Jedini je mali problem sto je put izuzetno vijugav, vozi se pored manastira Manasije starim putem, tako da oni koji imaju "morsku bolest" treba da preduzmu potrebne mere pred put...
Slika govori vise od reci... 

Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.064 sekundi sa 24 upita.