Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Ubica otkriven pomoću romana  (Pročitano 3186 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Ubica otkriven pomoću romana
« poslato: 07-09-2007, 06:44:44 »

Neodoljiva potreba da savršeni zločin koji je organizovao unovči preko romana, nije se isplatila poljskom piscu Kristijanu Bali (34), jer je njegovo literarno čedo policiji ukazalo prstom upravo na njega kao na ubicu, prenela je Beta.

Sud u Vroclavu osudio je u sredu Balu na 25 godina zatvora uz strog uslov da ne sme da bude pušten pre isteka 20 godina za ubistvo Darijuša Jeniševskog, navodno ljubavnika njegove bivše supruge. Poljska policija od 2000. godine nije nikako mogla da krene sa mrtve tačke u istrazi ubistva Jeniševskog, čije je telo izvađeno iz reke Odre sa tragovima mučenja. LJubomorni pisac bio je u širem krugu sumnjivih, ali policija je odložila istragu, sve dok se 2005. godine u poljskim knjižarama nije pojavila Balina knjiga „Napad ludila“. U njoj je on do detalja opisao ubistvo koje je kao jaje jajetu ličilo na tragični kraj Jeniševskog u talasima Odre posle tri dana izgladnjivanja i mučenja. Čim je policija na Internetu nabasala na odlomke iz „Napada ludila“ nabavila je knjigu. „Stranu po stranu tragali smo za identičnim elementima romana i tog monstruoznog zločina. Identične su bile i takve sitnice kao opis radnog mesta žrtve“, kaže za Đenjik komesar Jacek Vrublevski koji je vodio istragu. Kada se pisac našao pod lupom policije sve je krenulo kao po loju - pronađeno je da je neko sa mobilnog telefona žrtve telefonirao Balinim roditeljima kada je Janiševski već bio mrtav, a kasnije je neko sa Balinim pasvordom prodao mobilni telefon žrtve na Internet aukciji.

Bala je odmah po hapšenju 2005. godine priznao ubistvo, ali je vrlo brzo priznanje povukao, i danas tvrdi da je nevin a da je građu za roman prikupio iz izveštaja u medijima. Sud „Napad ludila“ nije prihvatio kao dokaz za to da Balu osudi kao ubicu, ali su drugi dokazi bili dovoljni da ga pošalje u zatvor zato što je ubistvo naručio i lično nadgledao mučenje.

Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 22 upita.