Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: JAGODINSKI MEDIJI  (Pročitano 100966 puta)

0 Članovi i 9 gostiju pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #80 poslato: 08-09-2007, 21:10:10 »

evo kako se to u svetu radi:

Vašington post - Standardi i etika
 
 
Vašington post se obavezuje da će uvek istrajno, odgovorno i nepristrasno tragati za istinom, bez straha i navijanja.

Izveštači i urednici «Vašington posta» obavezuju se da svakom zadatku prilaze pravično i otvoreno, bez predubeđenja. Traženje suprotstavljenih mišljenja mora da bude rutina. Komentar osobe koja je optužena ili prozvana u tekstu takođe mora da bude uključen. Motivi onih koji nam nude svoje izjave moraju se stalno preispitivati, sa svešću da mogu biti plemeniti i niski, očigledni i skriveni.

Potpuno smo svesni da uticaj koji smo nasledili kao vodeće dnevne novine u prestonici slobodnog sveta nosi i posebne odgovornosti:

- da slušamo obespravljene,
- da izbegavamo svaki vid sujete,
- da pred javnošću budemo pristojni i otvoreni.

Nacionalni i javni interes

Nacionalni i javni interes naša su prva briga. Verujemo da se tim interesima najbolje služi širenjem informacija u najvećoj mogućoj meri. Kada državni zvaničnik nešto proglasi za nacionalni interes, ne znači da to stvarno jeste nacionalni interes.

Kada lokalni zvaničnik nešto proglasi javnim interesom svoje zajednice, ne znači da to i jeste javni interes.

Medjutim, «Vašington post» neće namerno otkrivati indentitet službenika tajnih službi SAD, osim pod iznimnim okolnostima, čiju ozbiljnost treba da procene stariji urednici.

Uloga izveštača

Mada je to našim novinama, i štampi uopšte, sve teže nakon «Votergejta», izveštači moraju učiniti sve da ostanu u publici, da budu scenski radnici, a ne glavne zvezde, da saopštavaju vesti, ne da ih proizvode. Dok skupljaju informacije, izveštači se neće lažno predstavljati. Neće se predstavljati kao policajci, lekari ili bilo šta osim novinara.

Sukob interesa

Ove novine izbegavaće sukob interesa ili prividni sukob interesa gde god i kad god je to moguće. Usvojili smo strogu politiku o ovim pitanjima, svesni da je ona možda restriktivnija nego što je uobičajeno u svetu privatnog biznisa. Posebno podvlačimo sledeće:

Sami plaćamo svoje račune.

Ne primamo poklone od izvora. Ne prihvatamo besplatan put. Ne tražimo i ne prihvatamo da se prema nama bilo ko ophodi na način koji proizlazi iz našeg zvanja. Izuzetaka od pravila da ne primamo poklone ima malo i oni su očigledni – pozive u restoran, na primer, možemo prihvatiti kada su povremeni i nevini, ali ne i kada se ponavljaju i imaju svesno proračunate motive. Zabranjeno je besplatno prisustvovanje bilo kom događaju zatvorenom za javnost. Jedini izuzetak su sedišta koja nisu na prodaju, kao ona u novinarskoj loži. Kad god je moguće, mi ćemo ta mesta platiti.

Ne radimo ni za koga osim za «Vašington post» bez dozvole urednika. Mnoge spoljne delatnosti i poslovi nisu u skladu sa samim načinom rada u nezavisnim novinama. Veze sa vladom ubrajaju se u najspornije. Da bi se izbegao stvaran ili prividan sukob interesa kada pišemo o poslovnim ili finansijskim tržištima, od svih članova ekonomske redakcije traži se da prijave svoj finansijski imetak i investicije zameniku odogovornog urednika te rubrike. Mogućnost da se pojavi sukob interesa nije, međutim, ograničena na novinare ekonomskih rubrika. Od svih izveštača i urednika, gde god radili, traži se da uredniku svoje rubrike prijave svaki finansijski interes koji bi mogao stvarno ili prividno da bude u sukobu sa njihovim novinarskim ili uredničkim dužnostima. Urednici rubrika svoje finansijsko stanje prijaviće odgovornom uredniku.

Ne radimo honorarno ni za koga i ne prihvatamo javne nastupe bez dozvole urednika rubrike. Pisanje za drugog dozvoljeno je samo u slučaju da «Post» nije zainteresovan za priču i samo ako će biti objavljena u mediju koji nije naša konkurencija. Važno je da naši novinari ne prihvataju poslove za druge medije niti honorare koji bi se mogli protumačiti kao prerušeni pokloni ili usluge.

Činimo sve što možemo da ne budemo u obavezi prema svojim izvorima i posebnim interesima. Moramo se čuvati povezivanja sa onima koji su na položaju na kojem mogu biti predmet novinarskog interesovanja ili istraživanja. Naše ponašanje, privatno kao i profesionalno, ne sme da šteti ugledu naše profesije ili «Posta».

Izbegavamo da aktivno učestvujemo u bilo kakvom udruženom delovanju – politici, javnim poslovima, društvenim akcijama, demonstracijama – koje bi moglo stvarno ili naizgled da ugrozi našu sposobnost da posao izveštača ili urednika obavljamo pravično. Rođake možda i možemo na korektan način da podrvrgnemo opštim pravilima «Posta», ali moramo znati da njihovo zapošljavanje ili učešće mogu barem naizgled da ugroze naš integritet. Uredniku rubrike moramo da prijavimo poslovne ili profesionalne veze sa bliskim članovima porodice ili drugim članovima našeg domaćinstva.

Pravičnost

Izveštači i urednici «Posta» posvećeni su pravičnosti. Dok mišljenja o objektivnosti ima bezbroj, pojam pravičnosti uredinci i izveštači mogu lako da razumeju i primene. Pravičnost proizlazi iz nekoliko jednostavnih činjenica:

Nijedan tekst nije pravičan ako su u njemu izostavljene najznačajnije i najvrednije činjenice. Pravičnost podrazumeva celovitost.

Nijedan tekst nije pravičan ako svesno ili nesvesno navodi na pogrešan zaključak ili čak obmanjuje čitaoca. Pravičnost podrazumeva iskrenost prema čitaocima.

Nijedan tekst nije pravičan ako izveštači skrivaju svoju pristrasnost ili osećanja iza suptilno pogrdnih reči kao što su «odbio», «uprkos», «mirno», «priznaje», ili «masovno». Korektnost pre zahteva otvorenost nego nacifranost.

Plagijat i autorstvo

Obavezno navodimo autora materijala koji preuzimamo od drugih novina i medija. Plagiranje je jedan od smrtnih novinarskih grehova. Naša je politika da potpisujemo druge publikacije čije ekskluzivne tekstove po mišljenju «Posta» treba preneti.

Ukus

Kao dnevne novine, «Vašington post» uvažava ukus i pristojnost, znajući da se pojmovi ukusa i pristojnosti u društvu neprestano menjaju. Reč koja jednoj generaciji zvuči uvredljivo može da postane deo svakodnevnog govora sledeće generacije. Ali, svakako ćemo izbegavati lascivne reči. Izbegavaćemo proste i opscene reči osim ukoliko je njihova upotreba toliko potrebna u nekom važnom tekstu da on bez njih ne bi imao smisla. Ni u kom slučaju nećemo upotrebljavati opscenosti bez dozvole izvršnog urednika, odgovornog urednika ili njegovog zamenika.

Načela «Posta»

Kad je Judžin Mejer kupio «Vašington post» 1933. godine i započeo porodično vlasništvo nad novinama koje traje i danas, objavio je «Načela»:

GLAVNI JE ZADATAK NOVINA DA GOVORE ISTINU ONOLIKO TAČNO KOLIKO JE ISTINU MOGUĆE UTVRDITI.

NOVINE ĆE REĆI SVU ISTINU KOJU SU USPELE DA SAZNAJU, VODEĆI RAČUNA O POSLOVIMA AMERIKE I SVETA.

KAO RASADNIK VESTI, NOVINE ĆE UVAŽAVATI PRISTOJNOST KOJA SE DUGUJE SVAKOJ PRIVATNOJ LIČNOSTI.

ONO ŠTO JE U NJIMA ODŠTAMPANO BIĆE PRIKLADNO ŠTIVO I ZA MLADE I ZA STARE.

NOVINE SU ODGOVORNE SVOJIM ČITAOCIMA I OPŠTOJ JAVNOSTI, A NE VLASNIKU I NJEGOVIM PRIVATNIM INTERESIMA.

U TRAGANJU ZA ISTINOM, NOVINE ĆE BITI SPREMNE DA ŽRTVUJU SVOJE MATERIJALNO BOGATSTVO, AKO JE TAKAV PUT NEOPHODAN ZA OPŠTU DOBROBIT.

NOVINE NEĆE BITI SAVEZNIK NIJEDNOM POSEBNOM INTERESU, ALI ĆE NEGOVATI PRAVIČAN, SLOBODAN I SVEOBUHVATAN PRISTUP JAVNIM POSLOVIMA I JAVNIM LJUDIMA.

Ovim potvrđujemo svoju privrženost «Načelima».

 

Prevela Ana Davičo
 
Sačuvana

STRIPOTEKA

  • Gost
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #81 poslato: 08-09-2007, 21:25:22 »

Dopisnik iz Holandije....LOREMO.
Iz VASINGTON POSTA direktno  ZS
Dezurni kriticar OPAJDARA
Globalni moderator dnevnog programa  ONA
Po burek i pivo ide AUTENTIK
Sekretarice u redakciji DACA i THE BEST
Sačuvana

Loremo

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1502
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #82 poslato: 08-09-2007, 22:43:48 »

Jel mogu ja da budem dopisnik po potrebi iz CELOG SVETA!! A eto Ivanka i Jagodinka neka budu dopisnici iz EU.
Ne mogu vise ovde da se smrzavam!!! :aq01:

Nego, koliko kosta to? Da uletim i ja, pa da napravimo nesto od toga! :aq02:
Sačuvana

government

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 4156
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #83 poslato: 09-09-2007, 06:41:17 »

Jagodinski radio i televizija  i novine su oduvek bili glasilo trenutne stranke na vlasti a  i zaposleni se tako osećali pa shodno tome i ponašali.
Hvalili jedne , pljuvali druge a kad ovi drugi dodju na vlast onda pljuvali prve i tako u beskraj.Šačica prodanih za kilo kavurme sitnih duša i polupismenih novinarčića.Čast i naklon samo 5-6 starijih novinara koji bi stali uz rame sa svetskim rangom.
Ova boranija koja se navlači poslednjih 10. 15 godina je sama mizerija,  znaju da verglaju samo cene sa stočne pijace, kad čitaju oglase - ne daj Bože , pitanja koja postavljaju prolaznicima  katastrofa kao za retardirane.Jel da da smo najlepši , jel da, da niste ovo očekivali , a jel ovo kod vas nema , a jel ovo samo kod nas , jel da da sam najlepša i najpametnija .???!!!
A kad idu reporter i kamerman kao da su oslobodioci svemira, jbte,hodaju  zemlju ne dodiruju, osoba sa mikrofonom kao da drži oskara u ruci ili Nobelovu nagradu, sa pogledom koji je usmeren u bolje sutra.
Sve je to jadno i umišljeno , mala seljačka radio stanica, čiji se voditelji generacijama svakodnevno opijaju da bi stekli " radijski glas" onako kao što to prirodno ima jagodinska Draga Jonaš .Bilja Živina., Dobrica, Sveta  Slavko  Žikica i takvi.
Reko sam .
Sačuvana

ONA

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1039
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #84 poslato: 09-09-2007, 07:19:11 »

Moram da primetim da si poprilicno u pravu,samo posle VELIKIH VELICINA,mnogo je tesko naci "adekvatne zamene",veruj mi da se to mnogo puta nije desilo iz CISTE SUJETE,mozda mi ne verujes,ali TAKO JE.Na ovaj tvoj niz DOBRIH RADIJSKIH VODITELJA,ako se ne ljutis dodala bih Danku,Zivu Djordjevica.
Na zalost,svi ovi nabrojani i s tvoje i moje strane,nisu vise u toj firmi,a neki na jos vecu zalost,nisu vise medju nama.
Sačuvana

Black

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2366
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #85 poslato: 09-09-2007, 16:45:40 »

Jebeš ti jagodinske medije kada niko ne prenosi utakmice F.K. Jagodine. Imam priliku da putujem po Srbiji zbog mog posla i verujte čak pojedina sela imaju tv prenose utakmica svojih ekipa koja igraju nižerazrednim ligama a o radio prenosima da i ne govorim . Sramota je da NIJEDAN medij iz našeg drada nije našao za shodno da pošalje jednog svog radnika sa jednim mobilnim telefonom koji bi se javio 5 x u emisiji. SRAMOTA ZA JAGODINU I NJEGOV FUDBALSKI KLUB
Sačuvana
Homo sum: humani nihil a me alienum puto

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #86 poslato: 09-09-2007, 16:47:48 »

Pa ima prenos - na TV JAGODINA

ali nema dirketan - ali isto vece toga dana mozes da pogledas celu utakmicu

Black

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2366
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #87 poslato: 09-09-2007, 16:52:29 »

Al si brz , svaka ti čast. Znam za snimak , ali je ti već bajato . Mislio sam na Radio-Jagodinu , zar su toliko bedni da nemaju ni jedan mobilni da se neki reporter javi uživo sa stadiona. Pre par nedelja ja sam na Radio Zaječaru(!?) pratio utakmicu Jagodina Vlasina
Sačuvana
Homo sum: humani nihil a me alienum puto

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #88 poslato: 09-09-2007, 17:12:41 »

pa jeste strasno  -  i zalosno  ali jbg

tako je, sta da se radi

Nema ni jedan radio koji daje sportske informacije

STRIPOTEKA

  • Gost
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #89 poslato: 09-09-2007, 17:16:29 »

Ajde sto nema prenosa,nego sutradan ces tesko i rezultat da cujes.Ali ces sigurno da cujes sta je bilo u Vasingtonu ili u Njujorku i sta je povodom tog izjavio neki nas politicar.Dok su se bavili lokalnim vestima i bili su nesto ali novi urednici pucaju na internacionalnu slavu.Inace sportska redakcija je ukinuta ,kao i dnevnik, a vesti se preuzimaju sa TV Jagodine,tako da si ti BLACK u pravu tamo je bedno.
Sačuvana

zs

  • Gost
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #90 poslato: 09-09-2007, 17:45:02 »

Jebeš ti jagodinske medije kada niko ne prenosi utakmice F.K. Jagodine. Imam priliku da putujem po Srbiji zbog mog posla i verujte čak pojedina sela imaju tv prenose utakmica svojih ekipa koja igraju nižerazrednim ligama a o radio prenosima da i ne govorim . Sramota je da NIJEDAN medij iz našeg drada nije našao za shodno da pošalje jednog svog radnika sa jednim mobilnim telefonom koji bi se javio 5 x u emisiji. SRAMOTA ZA JAGODINU I NJEGOV FUDBALSKI KLUB

sto kao to je toliko znacajno da ne moze da se zivi bez toga?
Sačuvana

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #91 poslato: 09-09-2007, 17:55:53 »

Jebeš ti jagodinske medije kada niko ne prenosi utakmice F.K. Jagodine. Imam priliku da putujem po Srbiji zbog mog posla i verujte čak pojedina sela imaju tv prenose utakmica svojih ekipa koja igraju nižerazrednim ligama a o radio prenosima da i ne govorim . Sramota je da NIJEDAN medij iz našeg drada nije našao za shodno da pošalje jednog svog radnika sa jednim mobilnim telefonom koji bi se javio 5 x u emisiji. SRAMOTA ZA JAGODINU I NJEGOV FUDBALSKI KLUB

sto kao to je toliko znacajno da ne moze da se zivi bez toga?

Pa nije bitno za zivot

ali ako moze Zajecar da prenosi svoje utakmice preko radija

onda bi trebalo da se i radio stanice iz Jagodine popnu na taj nivo

a nije da ceo zivot nista niko ne radi

zs

  • Gost
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #92 poslato: 09-09-2007, 18:46:01 »

Jebeš ti jagodinske medije kada niko ne prenosi utakmice F.K. Jagodine. Imam priliku da putujem po Srbiji zbog mog posla i verujte čak pojedina sela imaju tv prenose utakmica svojih ekipa koja igraju nižerazrednim ligama a o radio prenosima da i ne govorim . Sramota je da NIJEDAN medij iz našeg drada nije našao za shodno da pošalje jednog svog radnika sa jednim mobilnim telefonom koji bi se javio 5 x u emisiji. SRAMOTA ZA JAGODINU I NJEGOV FUDBALSKI KLUB

sto kao to je toliko znacajno da ne moze da se zivi bez toga?

Pa nije bitno za zivot

ali ako moze Zajecar da prenosi svoje utakmice preko radija

onda bi trebalo da se i radio stanice iz Jagodine popnu na taj nivo

a nije da ceo zivot nista niko ne radi

ima mnogo znacajniih stvari od niskorazrednog fudbala. to sto neko radi nije uopste merilo.

u nekim zemlama jedu kisne gliste, pa i sok prave od njih, ali ne verujem da ce odmah svi pohrliti da rade to isto. nizi rangovi ne zavredjuju toliko paznje, mada nam je fudbal toliko los da zavredjuje mnogo manje paznje od gomile drugih sportova uopste
Sačuvana

STRIPOTEKA

  • Gost
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #93 poslato: 09-09-2007, 18:58:05 »

Ima mnogo znacajnijih stvari ali ovo je najvaznija sporedna stvar a taj sok od kalifornijskih glisti je cudo jedno slusao ja na radiju,cisti proteini.
Sačuvana

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #94 poslato: 09-09-2007, 19:08:32 »

Vest je dobra ako moze da zainteresuje veliki broj ljudi

Jagodina  je sada u telekom ligi  -  i ogroman broj ljudi se interesuje koji je rezultat

skim se sledece igra i slicne stvari

tako da niukakvom slucaju ovo nije nebitna stvar

itekako je bitna  -  Nije bitna za zivot ili smrt

ali je nesto sto pokrece veliki broj Jagodinaca

Black

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2366
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #95 poslato: 09-09-2007, 19:09:14 »

Znaš kako , ZS , ja sam rođen u ovom gradu strašno mi je milo što je Jagodina ušla u Prvu ligu u fudbalu.Verujem da moje mišljenje deli i onih par hiljada ljudi koji se okupljaju na gradskom stadionu i TO treba ispoštovati, Muka mi je od toga što se lokalne stanice tude da mi kažu svetske vesti. Boli mene za to , ako me interesuje gledaću RTS ili B 92 ali me zaista interesuje šta se radi u mom gradu a sa tim u vezi u rezultati našeg kluba. A stvarno ne razumem poređenje sa kišnim glistama...
Sačuvana
Homo sum: humani nihil a me alienum puto

zs

  • Gost
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #96 poslato: 09-09-2007, 19:16:27 »

Znaš kako , ZS , ja sam rođen u ovom gradu strašno mi je milo što je Jagodina ušla u Prvu ligu u fudbalu.Verujem da moje mišljenje deli i onih par hiljada ljudi koji se okupljaju na gradskom stadionu i TO treba ispoštovati, Muka mi je od toga što se lokalne stanice tude da mi kažu svetske vesti. Boli mene za to , ako me interesuje gledaću RTS ili B 92 ali me zaista interesuje šta se radi u mom gradu a sa tim u vezi u rezultati našeg kluba. A stvarno ne razumem poređenje sa kišnim glistama...

veliki broj ljudi voli kisne gliste, kao i srbi fudbal, iako smo bolji u mnogim drugim sportovima koji se zbog te "ljubavi" stavljaju na marginu
Sačuvana

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #97 poslato: 09-09-2007, 19:19:09 »

Pa svako voli razlicite stvari

Nego ja mislim da ce Apsolut radio da pokrene tako nesto

Javljanje uzivo sa razlicitih kulturnih, sportskih manifestacija u nasem gradu

To ce da bude super

Black

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2366
Одг: JAGODINSKI MEDIJI
« Odgovor #98 poslato: 09-09-2007, 20:15:13 »

Ma volim i ja kišne i sve ostale gliste jer sam pasionirani ribolovac. A ti autentike kaži koju reč više o tom radiju gde , kada , ko, koja frekvencija itd. Inače , ja sam malo ovde a više na sajtu www.ipref.com gde se igra dobar preferans uživo.
Sačuvana
Homo sum: humani nihil a me alienum puto
 

Stranica je napravljena za 0.154 sekundi sa 25 upita.