Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Deca I Pubertet  (Pročitano 5633 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

lara_kroft

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 596
Deca I Pubertet
« poslato: 15-08-2009, 10:19:48 »

Deca odrastaju i sazrevaju brže nego što bi roditelji to želeli. Međutim, roditelji ne treba pitanja svojih mališana o seksu da dočekaju nespremno ili da se nelagodno osećaju kada deca počnu da se raspituju kako se prave bebe.


Specijalista kliničke psihologije prof. dr Ljiljana Klisić za „Blic" upozorava da ne postoje instant saveti za roditelje kako da sa decom razgovaraju o seksu, jer je svaka osoba različita.
Psihički i fizički razvoj deteta, kao i razvoj seksualnosti, zavisi od atmosfere u porodici i odnosu roditelja prema životu.
- Malo dete nema toliko razvijenu inteligenciju, pa u početku mnoge stvari, uključujući i odnose među ljudima, doživljava preko osećanja roditelja - kaže dr Klisić i objašnjava da je za razvoj deteta važno kako roditelji prihvataju seksualnost i da li se vole na način koji je adekvatan u njihovoj kulturi.

Bez obzira na to iz koje sredine potiču, za roditelje je najvažnije da ostvare blizak kontakt sa decom, da imaju sluha za njihove potrebe, što će im olakšati da shvate kakva su interesovanja dece i kakvi odgovori će ih zadovoljiti.
Prof. dr Klisić kaže da su roditelji u gradu otvoreniji, ali otuđeniji, dok su oni iz manje urbanih krajeva više u skladu sa sobom i prirodom, ali da se obično pridržavaju krutih normi.
Od sredine, običaja, pravila takođe zavisi i kako roditelji razgovaraju sa devojčicama, a kako sa dečacima.
- U primitivnoj i patrijarhalnoj sredini kakva je naša, normalno je da o ovako osetljivoj temi tate pričaju sa dečacima, a mame sa devojčicama. Za gradsku sredinu i malo naprednije intelektualce je normalno i obrnuto - smatra dr Klisić.
Ona ističe da je najidealnije ukoliko oba roditelja mogu komotno i na zdrav način da se uključe u razgovor o seksu sa detetom bez obzira na njegov pol.
Kako da pronađete odgovor
Kada dete počne da se raspituje o seksu i ljubavi, treba mu odmah odgovoriti na način prilagođen dečjem nivou.
- Najveća greška je izbegavanje razgovora na temu seksa - kaže dr Klisić.
- Maloj deci treba dati objašnjenje na najjednostavniji način, bez preopširnih odgovora.
Odgovor na pitanje kako se rađaju bebe, a koje najčešće postavljaju mala deca, treba da bude jednostavan i uopšten, i najbolje je objasniti da dete nastaje iz ljubavi mame i tate, bez suvišnih detalja. Tokom razgovora najvažniji je kontakt roditelja sa detetom i razumevanje, dok je sam sadržaj odgovora manje bitan.
Roditelji treba da budu svesni da nakon privih pitanja o seksu, ljubopitljivost dece i zainteresovanost za seks neće prestati. Kako deca odrastaju, postavljaće sve više pitanja. Detaljne razgovore o promenama na telu, reprodukciji, trudnoći, sa decom treba voditi tek početkom puberteta.

Najčešće greške roditelja
Kada će, u kojoj meri i na koji način roditelji sa decom razgovarati o seksu zavisi od sredine u kojoj ta porodica živi i od opšte atmosfere u porodici. Ipak, dr Klisić upozorava da je najgore rešenje izbegavati razgovor sa detetom i pokazivati otvoreno užasavanje od razgovara na tu temu u stilu: „Juuu, o tome ne pričamo u ovoj kući!". Greška je i ako sa malom decom na ovu temu ne razgovaraju na način koji je prilagođen njihovom uzrastu, već ih opterećuju suvišnim detaljima. Brojne su stvari koje decu zbunjuju i njih im treba razjasniti, a ne dodatno ih zbuniti. Takođe, dr Klisić ističe da decu ne treba suviše plašiti pričama o seksu, neželjenoj trudnoći, brojnim polnim bolestima, nego ih racionalno informisati i podržati u pravilnim izborima i u zaštiti.
Ovakvi pogrešni pristupi roditelja, kao i negativno doživljavanje života i ljubavi samih roditelja, mogu kod deteta kasnije da dovedu do straha koji se odražava u raznim seksualnim disfunkcijama.


Izvor: Blic.rs
Sačuvana
Pre nego što uradite nešto, morate da budete neko...
 

Stranica je napravljena za 0.068 sekundi sa 24 upita.