Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Lednička lavina uplašila medvede  (Pročitano 2256 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Lednička lavina uplašila medvede
« poslato: 09-06-2007, 23:38:28 »

PETROPAVLOVSK/KAMČATSKI - Mrki medvedi u nacionalnom parku Dolina gejzera na Kamčatki, na dalekom istoku Rusije, pre nailaska ledničke lavine koja je ovih dana ugrozila Dolinu, napustili su prebivališta, izjavio je juče direktor Ekološkog fonda Jevgenij Lobkov, prenosi Tanjug. Prema rečima ovog doktora bioloških nauka, svake godine u junu Dolina je bila zatvorena za turiste zbog parenja životinja.

- U to vreme lako se moglo videti 15 do 20 medveda, a sada im nema traga jer su se odselili nekoliko kilometara dalje - rekao je Lobkov na zasedanju komisije za vanredne situacije. Kako ocenjuje naučnik, zveri je uplašio zvuk lednika koji se survavao s planine i lakše pomeranje tla koje je prethodilo stihiji, koja je potopila veliki broj gejzera i napravila nenadoknadivu štetu.

Direktor ekološkog fonda smatra da su zveri privremeno napustile Dolinu i da će se vratiti kada se za to stvore uslovi. Posle silaska snažne lavine iz prirodnog parka, turisti i personal evakuisani su helikopterima.

Potoci nerastopljenog snega, leda, mulja i drveća pokrili su dve trećine jedinstvenog prirodnog objekta Rusije. U srednjem delu toka reke Gejzerne, koja teče po dnu kanjona, formirani su čepovi od nanesenog materijala.

Dolina gejzera je najpoznatije turističko mesto Kamčatke i sastavni je deo Kronockog nacionalnog parka. Od 1991. godine, kada je otvorena za posetu, Dolinu gejzera poseti godišnje oko 3000 turista. Na teritoriji Doline ima više od 200 termalnih izvora, među kojima oko 90 gejzera.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 22 upita.