Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Бубе „мутанти” нападају Нишлије!  (Pročitano 3398 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

gavran82

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 129

У Нишу и околини непознати инсекти већ неколико дана тероришу људе који бораве у природи, наносећи им озбиљне повреде које често захтевају лечење.

Нишки завод за хитну медицинску помоћ дневно збрине педесетак пацијената који се лекарима јављају са болним отеклинама, најчешће по ногама, због чега им се одређује терапија јаким антибиотицима, пише „Прес”.

Док лекари тврде да се први пут срећу са оваквом клиничком сликом уједа инсеката и да сумњају да је дошло до одређених мутација ових животињских врста, ентомолози истичу да разлога за узбуну нема.

Нишлијка Снежана Дојчиновић већ се недељу дана лечи од уједа агресивних инсеката од чега су јој ноге прекривене пликовима и отоцима.

„Прошле недеље сам са три комшинице брала вишње. Осетиле смо пецкање по ногама, али смо мислиле да се ради о комарцима. Међутим, следећег јутра сам видела да су ми ноге прекривене крвавим убодима, а у току дана су се јавили отоци.

Лева нога, на којој је било десетак убода, отекла је од колена до прстију. Одмах сам отишла до лекара, где сам добила лекове против алергије и антибиотике. Мислила сам да ће се стање смирити. Међутим, пре три дана су се отоци поновили и ево сада примам четврту ињекцију пеницилина.

Исто су прошле и моје комшинице, а да и не знамо шта нас је изуједало. Заиста сам забринута јер се већ недељу дана лечим и није ми боље”, прича Дојчиновићева.

Љиљану Радеку бубе су изуједале док је радила у башти. Читаво јој је лице натекло, нарочито очни капци.

„Напао ме читав рој неких мушица лепећи ми се за лице. Када су почеле да ме уједају, утрнуло ми је цело чело. Три дана сам мазала неком машћу против алергије да би ми спласнуо оток. То ми се никада раније није десило иако живим на селу и свакакве бубе сам видела”, каже Радека.

Драгомир Илић, лекар Завода за хитну медицинску помоћ, каже да се никада раније није срео са оваквом клиничком сликом уједа инсеката.

„Последњих дана сам збринуо више од три стотине људи који су се јавили због уједа тих инсеката. Људи се најчешће јављају са отеклинама по ногама које су понекад пречника од пет па до осам центиметара.

Ради се о особама које су боравиле не само на сеоском подручју већ и у парковима или на гробљу. Сви имају сличне симптоме, најчешће осип по потколеницама, изражено црвенило праћено сврабом и отоцима.

Како сам од њих чуо, првих неколико сати након уједа нема неких јачих симптома. Међутим, након тог времена долази до јаког свраба, јављају се отоци и запаљење потколенице.

Прописујемо им антиалергијске препарате и високе дозе антибиотика и обавезно их позивамо да се јаве на контролу. Отприлике половина пацијената се више не јави па претпостављамо да су се успешно излечили, али код неких лечење траје седам до десет дана”, објашњава Илић.

Он истиче да ни пацијенти ни лекари не могу да прецизирају о каквој се врсти инсеката ради.

„Према мом мишљењу у питању су комарци, али вероватно нека мутирана врста с обзиром на то да уједи изазивају овако бурне симптоме. На стручњацима је да утврде о чему се заиста ради”, наводи Илић и препоручује грађанима да уколико могу, избегавају боравак у природи.

Др Владимир Жикић, доцент на одсеку за биологију Природно-математичког факултета у Нишу, каже да према сазнањима ентомолога на подручју Србије нема неких нових врста инсеката.

„Члан сам Ентомолошког друштва које на неколико месеци размењује сазнања из ове области и могу да кажем да ми немамо никаквих информација о појави неких нових врста инсеката.

Не можемо да се изјаснимо о чему се заиста ради док не видимо те инсекте. Позивамо лекаре или уједене људе да нам донесу инсекте, а ми ћемо у нашој лабораторији утврдити о каквој врсти је реч”, каже Жикић за „Прес”. (Мондо)
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.069 sekundi sa 25 upita.