Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Radnici štamparije "Mladost" štrajkuju GLADJU  (Pročitano 7297 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Radnici štamparije "Mladost" štrajkuju GLADJU
« poslato: 23-09-2008, 20:35:49 »

Ogorčeni radnici „Mladosti“ iz Ćuprije
Štrajkuje glađu 150 zaposlenih
Autor: A. Đukić | Foto:A. Đukić | 23.09.2008. - 05:00

JAGODINA - Skoro 150 radnika grafičkog preduzeća „Mladost“ iz Ćuprije od juče je stupilo u štrajk glađu. Oni od većinskog vlasnika zahtevaju isplatu zaostalih zarada od maja, a raspon plate u ovom preduzeću je od 5.000 do 13.000 dinara.



- Ne uplaćuju nam plate koje su najmanje u Srbiji niti doprinose. Već 12 dana smo u generalnom štrajku, a juče smo doneli odluku da stupimo u štrajk glađu. Od kako smo privatizovani januara 2005. promenili smo nekoliko vlasnika i sve nam je gore. Naš vlasnik je sada Radisav Rodić. Preduzeće ima kredite prema bankama koje ni sada ne mogu da utvrde vlasničku strukturu. Nama je strogo zabranjeno da pričamo ko je vlasnik pa mi više ne znamo kome da se obratimo - kaže predsednik štrajkačkog odbora Nenad Novokmet.
Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora i radnika, u preduzeću postoje osam mašina koje ne rade i leže nekompletne tako da govora o ulaganju nema.
- Falsifikovali su pečat, ali to je za policiju, i na taj način je Upravni odbor izabrao i postavio direktora. Posla ima i ova firma je uvek dobro radila, ali je strašno da nam niko ništa ne plaća. Većinski vlasnik prema ugovoru koji je napravio sa našim preduzećem može da uzme od imovine sve što mu treba i što hoće - dodao je Novokmet.
Radnici kažu da neće odstupiti od svojih zahteva i traže što pre sastanak sa većinskim vlasnikom i isplatu zaostalih zarada.
- Šta je za mene štrajk glađu, pa i moja porodica je u tom štrajku već mesecima. Svi mi imamo decu, nemamo od čega da živimo, i za tu bednu platu treba da molimo - kaže Dobrila Miloradović.
S njom se slažu i ostali i poručuju da neće odustati.
- Ne možemo mi da radimo kao mašine a niko ništa da nam ne plaća. Dosta je bilo. Bili smo dobra firma, a od nas su napravili slepce. Cela moja porodica trpi. Zar je mnogo da nam se isplate te plate koje su male i nikakve - kaže Slađana Stojanović.
Direktor preduzeća Srboljub Miljaković rekao je da se radi o bezizlaznom momentu i da je strašno to što su radnici pristupili štrajku glađu.
- Vlasnik hoće da se radi i da se situacija rešava u hodu. Finansijske obaveze preduzeća su velike, prema bankama i dobavljačima. To je bilo zatečeno stanje. Većinski vlasnik je ubeđen da „Mladost“ može da radi i želi da od ovog preduzeća napravi grafički centar - rekao je Miljaković.

Izvor-Blic online

Ovu vest sam prvo video na RTS-u danas i 1 radnica je dala izjavu i rekla kako su im rekli da ovo nije samoupravljanje a potom je ona lepo rekla da nije ni robovlasničko društvo. Pa taj što joj je to rekao (neko od vlasnika ili direktor) je stvarno težak debil, kreten i jadnik. Pa šta sad ako nije samoupravljačko društvo jel to znači da ne treba ni plate da primaju ? Treba samo da rade a plate ako dodju, dodju !  :xq007:
Sačuvana

saba

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 682
Одг: Radnici štamparije "Mladost" štrajkuju GLADJU
« Odgovor #1 poslato: 24-09-2008, 15:15:29 »

Skoro isti scenario desavanja kao kod moje bivse firme ''Caricin grad'' nekadasnji ''INGRAP''. Gazda Milentije Nikolic, za male pare kupio celu firmu. Nakon samo godinu dana prodaje jedan deo firme i to za skoro duplo vecu sumu nego sto je plati samu firmu (ODMAH DUPLO DOBAR, IZVUKAO STETU I JOS I ZARADIO). Obecanje da ni jednog radnika nece izbaciti, odrzao skoro do zadnjih dana postojanja firme. zaostale plate koje su ostale od bivseg direktora Jovice Brankovica, donekle isplatio, a isto tako i deo plata koje su radnici kod njega, novog gazde zaradili drlimicno isplatio. Ostao duzan, (sad se i ja ne secam bas tacno) oko 12, a mozda i vise plata. Sindikad pod vodjstvom Miodraga Cvetkovica organizuje strajk. E onda pocinje pad i odlazak firme u stecaj. Predsednik sindikata biva ''KUPLJEN'' kamionom ''zastava'' i putnickim vozilom ''zastava 101'', i naravno cuti i nista ne preduzima. Radnici SAMI polako napustaju firmu, on pri kraju salje 40-tak radnika kao tehnoloski visak na biro rada, naravno ni tad iako mu je obaveza, ne isplacuje otpremnine radnicima. Predhodno vise od polovine tadasnjih zaposlenih radnika tuzi firmu za nadoknadu plata, putnih troskova, toplog obroka i otpremnina. I advokat radnika biva potkupljen, i ne preuzima odgovarajuce korake, vec koci proces. I napokon stecaj. Firma odlazi u stecaj. :xq004: :xq004:
Plasim se da i kolege radnici iz ''MLADOSTI'' izgleda dozivljavaju isti proces i scenario pada i gubitka firme. Podrzavam ih u potpunosti, ali mislim da je sve uzalud. Unapred su IZGUBILI I FIRMU, I BITKU ZA PRAVDU, i naravno ZIVCE.
 :aq16: :aq16: :aq16: Bas tako, glavom kroz zid. Pitanje je samo sta ce pre popustiti, ZID ili GLAVA.
Sačuvana

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Одг: Radnici štamparije "Mladost" štrajkuju GLADJU
« Odgovor #2 poslato: 25-09-2008, 01:00:22 »

Tuga stvarno. Em rade za bedne plate, em sad ni to ne primaju.
Sačuvana

saleposejdon

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1
Одг: Radnici štamparije "Mladost" štrajkuju GLADJU
« Odgovor #3 poslato: 29-10-2008, 18:37:19 »

Niko i nezna da su o situaciji u firmi jos prosle godine i proletos obavesteni dopisom Predsednik drzave Boris Tadic, Vlada srbije, Skupstina Srbije Ministar Dinkic i niko od navedenih se nije udostojio bar nekakav odgovor da posalje kao da im dopisi nisu ni poslati. Ocigledno je da njih ne interesuje privreda a jos manje sta se radi sa Glasacima koje svesrdno pozivaju na glasanje kad im isti zatrebaju.Vole bih da ih cujem da kazu kako dopise nisu dobili posto postoje dokazi koji se cuvaju da su im dopisi upuceni.A agencija za privatizaciju je vec duga prica kako se oglusuju na pozive i dopise "Malih akcionara" ako se mogu tako zvati s obzirom na njihov znacajan udeo u akcijama koji je bio preko 60% do dana kada je agencija priznala dokapitalkizaciju masinom koja nije do danas nista zaradila.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.066 sekundi sa 21 upita.