Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!  (Pročitano 68125 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« poslato: 11-05-2009, 02:02:55 »

Znamo svi da su glavni problemi u Ćupriji velika nezaposlenost i siromaštvo. Kao što sam već pričao, glavni problem je to što u Ćupriji skoro ništa od privrede ne radi. Šta radi u Ćupriji ? Rade prodavnice, znači trgovina, trange-frange, i na svakom koraku su kladionice sa onim aparatima i automatima, banke koje visokim maržama i kamatama deru stanovništvo i ovo malo što imamo od privrede i kafići.

Jedino dugoročno rešenje za izlazak Ćuprije iz krize i bede je povećanje industrijske PROIZVODNJE I IZVOZA ! Kako to može da se postigne ? Naša propala preduzeća i firme već dugo godina ne rade a videli smo na mnogim primerima da ni privatizacija nije baš najbolje rešenje i po meni su jedina trajna rešenja DIREKTNE ODNOSNO GRINFILD INVESTICIJE. Šta to znači ? Grinfild (zeleno polje) investicija je ono ulaganje kada investitor kupi ili otkupi gradsko građevinsko zemljište, najčešće parcele pored puta u industrijskoj zoni i tu OD TEMELJA NAPRAVI NOVU FABRIKU i tu otpočne sa nekom proizvodnjom. Na osnovu prethodnog iskustva iz Srbije vidimo da su većina grinfild investitora strani investitori ali grinfild investitori mogu da budu i domaće firme i konzorcijumi ili npr. gastarbajteri poreklom iz Ćuprije koji su svoj radni vek proveli na Zapadu i sada bi da otpočnu neki biznis u svom rodnom gradu i tu da ulažu svoje zarađene pare. Ćupriji su ko 'leba potrebne ovakve investicije i kao što sam već pisao na ovom forumu, ĆUPRIJA IMA MNOGO POTENCIJALA ZA PRIVLAČENJE GRINFILD INVESTICIJA I RAZVIJANJE INDUSTRIJSKE PROIZVODN JE I IZVOZA ZATO ŠTO ĆUPRIJA IMA FENOMENALAN GEOSTRATEŠKI POLOŽAJ. Ali te razvojne potencijale i taj položaj grada niko u Ćupriji ne koristi.

Naime, Ćuprija se nalazi u Centralnoj Srbiji između 2 najveća srpska grada Beograda i Niša, i nalazi se odmah pored autoputa E-75. Ovaj autoput je deo međunarodnog Koridora 10 koji spaja Istok i Zapad, Evropu i Aziju itd. Vidite na televiziji da svi bruje o tom Koridoru 10, radovi u Vojvodini su već počeli i svi pričaju da je to (uz Južni tok) jedan od najvažnijih razvojnih projekata za Srbiju. Postoje železnički i putni koridor 10, uskoro će početi radovi na železničkom koridoru 10, konkretno na pruzi Ćuprija-Jovac ali gledano na republičkom nivou to je stvarno dugoročni projekat i tu će radovi trajati nekoliko godina dok je sa putnim koridorom malo jednostavnija situacija i tu su radovi već počeli. Hteo bih da napomenem i to da je Srbija već dobija kredit od Svetske banke za radove na Koridoru 10. Ćuprija i Paraćin sada grade zajednički izlaz na Koridor 10 u cilju razvoja industrijske zone Zmič koja se nalazi između ova 2 grada i ovo piše na zvaničnom sajtu Ćuprije.

Zašto sve ovo pričam ? Zato što ste sigurno na TV-u 100 puta čuli koliko je važan položaj i putna infrastruktura za industrijski ili bilo koji drugi razvoj nekog grada. To je jednostavno veoma važno i Ćuprija na osnovu svog geostrateškog položaja ima krupne potencijale za razvoj industrijske proizvodnje i izvoza. Ovo kažem zato što se Ćuprija nalazi na međunarodnom autoputu a to jednostavno potencijalnim investitorima znatno olakšava distribuciju i izvoz robe koju bi proizveli u Ćupriji.

Ali pre svega da nabrojim razloge zbog kojih bi strani investitori trebalo da investiraju u Srbiju a posle ću da pišem o tome zašto bi svoje industrijske pogone trebalo da prave i otvaraju baš u našem gradu Ćupriji.

Naime, Srbija ima nekoliko potpisanih sporazuma o slobodnoj i olakšanoj trgovini. Glavni od njih je sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom tj. sporazum o slobodnom izvozu u Rusiju robe proizvedene u Srbiji uz plaćanje minimalne carine. Agencija SIEPA je republička Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i evo šta piše na sajtu SIEPE o svim ovim sporazumima,  

http://www.siepa.gov.rs/site/sr/home

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom

 Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije potpisan je avgusta 2000. godine.

 Sporazum propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije (više od 50% sadržaja iz Srbije), a u skladu sa principima Svetske trgovinske organizacije, primenjuje carina od 1% kada je namenjena za tržište Rusije.

 Lista proizvoda na koje se ne primenjuje režim o slobodnoj trgovini svake godine se menja, a trenutno se na njoj nalaze: šećer i konditorski proizvodi, piletina, neka alkoholna pića, kozmetički proizvodi, pamuk, tepisi, nameštaj i motorna vozila.

 Srbija je jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih država, odnosno bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je potpisala ovakav sporazum sa Rusijom.


Rusija je po površini najveća država na svetu pa vi vidite koliko bi za Ćupriju mogao da bude značajan ovaj sporazum, dakle da privuče investitore koji bi u našim industrijskim zonama proizvodili neku robu a zatim je bescarinski izvozili za Rusiju. Idemo dalje:

CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope. Ovaj sporazum je od 1. maja 2007. godine zamenio bilateralne sporazume između: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i UNMIK na Kosovu. Ovaj sporazum propisuje da se neće uvoditi nove uvozne carine, odnosno da se postojeće carine neće povećavati.

 Takođe, sporazum određuje uslove akumulacije porekla proizvoda, u tom smislu da se smatra da proizvodi izvezeni iz naše zemlje imaju poreklo iz Srbije ako sastavni materijali potiču iz zemalja CEFTA, Evropske unije, Islanda, Norveške, Švajcarske (uključujući i Lihtenštajn), ili Turske, ali da se takvi proizvodi dodatno obrađuju u Srbiji, tako da je dodata količina materijala veća od količine materijala ugrađenog u drugim zemljama.

EVROPSKA UNIJA:

Srbija ima preferencijalni status za plasman svojih proizvoda sa pretežnim domaćim poreklom na tržište Evropske unije, što znači da proizvodi, sem vina i mladog junećeg mesa, tzv. "baby beef", kada se plasiraju na tržište zemalja EU ne podležu carini i drugim dažbinama.

SAD

 Spoljnotrgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama velikim delom se odvija na osnovu Generalnog sistema preferencijala (GSP). GSP program omogućava bescarinski uvoz više od 4.650 srpskih proizvoda, uključujući i većinu finalnih proizvoda i poluproizvoda, kao i određenih poljoprivrednih i osnovnih industrijskih proizvoda. Ovom listom nisu obuhvaćeni uglavnom tekstilni i proizvodi od kože, kao i obuća. Lista proizvoda se revidira dva puta godišnje na osnovu sugestija američkih proizvođača.

Srbija je 31. marta ove godine potpisala i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom. Evo teksta i o tome:

Потписан Споразум о слободној трговини између Србије и Белорусије

Данас је Минску потписан Споразум о слободној тговини између Србије и Белорусије који предвиђа међусобно укидање царина и осталих дажбина.

У име Влада Србије и Белорусије, Споразум су потписали Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и министар спољних послова Белорусије Сергеј Николајевич Мартинов.

„Споразум о слободној трговини са Белорусијом који смо данас потписали је јако важан јер ће наша привреда имати могућност да без царина извози робу на тржиште које има 10 милиона становника. Такође, страни инвеститори који буду производили у Србији имаће исту ту повластицу. Дакле све што се буде производило у Србији моћи ће да се извози у Белорусију без царине што ће значајно повећати наш извоз“, изјавио је министар Динкић и објаснио да је стратегија Србија у наредном периоду да буде једна од најпривлачнијих земаља за производњу ради извоза без царине у треће земље.

Споразум о слободној трговини између Србије и Белорусије предвиђа међусобно укидање царина и осталих дажбина за све производе из Царинске тарифе, осим за неколико роба за које ће се плаћати царина приликом увоза, односно извоза у оба правца (робе за које не важи укидање царине: шећер, алкохол, цигарете, као и половни аутомобили, аутобуси и гуме).

Link do vesti: http://www.merr.gov.rs/aktivnosti/vesti.php?vestid=478

Inače, Srbija pregovara i sa Ukrajinom, takođe o sporazumu o slodnoj trgovini i taj sporazum bi mogao mnogo da nam znači zbog izvoza zato što je Ukrajina ogromna zemlja, tačnije po površini je druga u Evropi, odmah iza Rusije.

Pored ovoga treba istaći da Srbija ima najniži porez na dobit u Evropi (10%), najniži porez na zarade (12%) a na žalost i najniže cene radne snage u okruženju ! Takođe, država nudi finansijsku podršku za strane investitore i sve je to lepo objašnjeno na sajtu SIEPE. Agencija SIEPA, takođe, organizuje i odlaske na međunarodne sajmove nekretnina i investicija a sledeći takav sajam je u Beču od 26. do 28. maja ove godine. Inđija je na primer na tom sajmu privukla nekoliko stranih investitora tako da bi i Ćuprija u budućnosti trebalo da učestvuje na tom i sličnim međunarodnim sajmovima.

Kada su u pitanju direktne strane investicije Ćuprija je tu tek na početku. Naime, na sajtu Ćuprije se nalazi jedan veoma mali tekst sa naslovom INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU i to samo na srpskom jeziku. Pa kako oni misle da privuku strane investitore tim tekstom na sajtu ? Evo tog teksta i linka:

Investirajte u Ćupriju

Opština Ćuprija se nalazi u centralnoj Srbiji, u Pomoravlju, na 147km od Beograda i 98km od Niša. Opština Ćuprija sa svojih 18 mesnih zajednica (3 gradske i 15 seoskih) se prostire na površini od 287km2. Nalazi se na nadmorskoj visini od 123m i geografskoj dužini od 43°56` i geografskoj širini od 21°22`. Prema podacima Zavoda za statistiku iz 2002.godine opština je imala 33.567 stanovnika. Radno sposobno stanovništvo čini oko 61% ukupnog stanovništva, dok oko 8% stanovništva ima višu ili visoku stručnu spremu. Klima je izuzetno povoljna za život i rad.

Izuzetan strateški položaj i dobra putna infrastruktura
Zahvaljujući koridoru 10 koji prolazi pored Ćuprije naselje ima odličan geostrateški položaj. Ćuprija ima dobru drumsku i železničku vezu sa Beogradom i nalazi se na međunarodnom auto-putu E-75, koji spaja istočnu sa zapadnom Evropom. Infrastruktura opštine je dosta dobra i Ćuprija je pokrivena mrežom regionalnih i lokalnih puteva.

Tradicija dobrog poslovanja
Koreni ćuprijske privrede datiraju još od 15-te godine pre nove ere kada je Horreum Margi, sa razvijenim zanatstvom, trgovinom i zemljoradnjom bio značajno privredno sedište. Za privredu u Ćupriji i njen razvoj početkom 19.voka, veliki značaj je imao i most na Velikoj Moravi. Izgradnjom pruge 1883.godine, Ćuprija je postala značajan železnički čvor na relaciji Beograd-Niš.

Centralno mesto u oblasti danas zauzimaju metalo-prerađivačka industrija, prehrambena industrija, proizvodnja predmeta od plastike, proizvodnja obuće, proizvodnja stočne hrane. Poljoprivredna delatnost se obavlja na 19.413 hektara, 60 ari i 94m i to pretežno za ratarsku proizvodnju, a ostalo su površine namenjene voćarskoj i vinogradskoj proizvodnji. Najzastupljenije su žitarice, setvenih površina 65%, od kultura najviše kukuruz merkalni i pšenica. Ostvareni prinos pšenice iznosi oko 4 tone po hektaru. Voćarska proizvodnja obavlja se na 830 hektara, 94 ara i 36m2. Vinogradi zauzimaju površinu od oko 470 hektara. Šljiva je najzastupljenija voćarska kultura i u proseku godišnje proizvede oko 600 tona. U povrtarskoj proizvodnji najzastupljeniji su vrtovi. Najčešće kulture su krompir, pasulj i paprika. Na teritoriji opštine Ćuprija ima ukupno 1.570 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Učešće malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju preduzeća iznosi 98%. Razvoj turizma je neiskorišćeni potencijal, ali postoji niz tradicionalnih kulturnih i sportskih manifestacija. Veliki potencijal predstavlja i raspoloživa konkurentna radna snaga.

Planovi za budućnost su:
- završetak infrastrukturnog opremanja industrijske zone Zmič (izgradnja izlaza na auto-put E-75, na koridoru 10)
- završetak infrastrukturnog opremanja industrijske zone Dobričevo-Batinac (neposredno pored auto-puta E-75, na koridoru 10)

Investirajte u Ćupriju zbog:
- dobrog geografskog i saobraćajnog položaja,
- kvalifikovane i konkurentne radne snage,
- efikasne administracije

Kontakt osobe u vezi industrijskih zona su:

Zoran Jovanović   tel. +381 63 681550, +381 66 296746
Ilija Paunović   tel. +381 63 428654, +381 69 680805

http://www.cuprija.rs/investicije.html

Jedina mesta u kojima bi strani i domaći investitori mogli da grade fabrike i proizvodne pogone u Ćupriji su industrijske zone koje su nažalost još uvek u početnoj fazi razvoja. Radi se o pomenutim zonama Dobričevo-Batinac i Zmič. Prioritet im je industrijska zona Dobričevo-Batinac pošto se ona nalazi na samom autoputu E-75 a već sam pisao o tome koliko taj autoput MOŽE DA BUDE značajan za Ćupriju.

E pošto sam ja malo više čačkao na netu o svemu ovome, hajde da vidimo kako su delove sajta o investicijama uredile uspešne opštine Inđija i Jagodina:

Savršenu prezentaciju potencijala grada ima Inđija koja je već svima poznata po svom uspehu u domenu privlačenja stranih ulagača i brzog razvoja industrijskih zona. Oni na ovom sajtu imaju prezentaciju potencijala “INVESTIRAJTE U INĐIJU !” u PDF formatu:

http://www.indjija.net/code/navigate.php?Id=3

I opština Jagodina je to EXTRA uradila na svom sajtu, ja sam se jednostavno oduševio. Naime, oni su očigledno prepisali sve one povlastice koje Srbija ima sa sajta SIEPE o kom sam pisao malopre, dodali nešto svoje i to fenomenalno upakovali u obliku POWER POINT prezentacije na srpskom, engleskom i francuskom jeziku. Neću više da vam pričam, pogledajte ovaj link i obavezno pogledajte prezentaciju na engleskom JAGODINA-INDUSTRIAL CENTER

http://www.jagodina.org.rs/sr/investirajte.php

Veoma velikog uspeha u privlačenju stranih grinfild investicija ima i opština Lapovo. Pogledajte levi deo ovog sajta o investicijama:

http://www.lapovo.org/home.html

A vidite i ovo:

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Milijarda-evra-za-Lapovo-Vegas.lt.html

Ćuprija u svakom slučaju treba da se ugleda na mnogo uspešnije opštine od sebe u svemu pa i u pogledu privlačenja investicija. Ove opštine koje sam naveo nemaju bolji položaj od Ćuprije ali očigledno imaju sposobnije rukovodstvo od nas.

Ono što bi Opština Ćuprija trebalo da uradi, pored isticanja svog industrijskog i razvojnog potencijala, je da maksimalno uprosti i ubrza administrativnu proceduru, tj. pojednostavi i olakša dobijanje svih dozvola za izgradnju fabrika u industrijskim zonama. Trebalo bi da daje u zakup na 99 godina ili po veoma niskim cenama (ako ne i besplatno) gradsko građevinsko zemljište u tim zonama za strane investitore. Trebalo bi da obezvedi svu potrebnu infrastrukturu za industrijske zone a ako to ne može sama da uradi, neka traži pomoć od NIP-a ili eventualno kredite od banaka. Trebalo bi da daje sve moguće povoljnosti za izgradnju pogona i da podstiče pre svega industrijsku proizvodnju odnosno razvoj svih pogona osim trgovinskih (megamarketa, hipermarketa) u gradskim industrijskim zonama. Takođe bi maksimalno trebalo da se poveže sa gastarbajterima jer znamo da Ćuprija ima dosta njih koji rade po Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i celoj Evropi i svetu, kako bi se i njima (imućnijim ljudima, naravno) omogućilo da ulažu u svoj rodni grad.

Ćuprija treba što više da se poveže sa stranim kompanijama i eventualnim investitorima kako bi ih privukla da ulažu u naš grad. Jedan od načina povezivanja su gore pomenuti sajmovi nekretnina i investicija i povezivanja preko SIEPE a drugi načini su direktni kontakti sa njima i kontakti sa ambasadorima stranih zemalja i naglašavanje razvojnih potencijala Ćuprije tj. zašto bi investitori iz njihovih zemalja trebalo da ulažu baš u Ćupriju. Trebalo bi stupiti u kontakt i sa opštinama koje imaju pozitivnih iskustava u pogledu privlačenja stranih direktnih investicija i razvijenijih opština kao što su Inđija, Jagodina i Lapovo kako bi nam te opštine prenele svoja iskustva i savete. Suština cele priče je da OPŠTINSKI FUNKCIONERI VUKU ZA RUKAV STRANE I DRUGE INVESTITORE KAKO BI ONI ULAGALI SVOJE PARE U ĆUPRIJU, OVDE OTVARALI FABRIKE I RADNA MESTA.

E sad, raspitao sam se malo i o samim industrijskim zonama i evo šta sam saznao. Sada je glavni problem INFRASTRUKTURNO OPREMANJE INDUSTRIJSKIH ZONA U ĆUPRIJI. Naime, neće niko da kupuje prazno zemljište pored puta nego opština prethodno treba da u tim industrijskim zonama uvede gas, vodu, struju, kanalizaciju i napravi pristupne puteve. Znači, prvo da se te zone infrastrukturno opreme a tek posle da se reklamiraju na sajtu Ćuprije i na druge načine. A naša opština za to opremanje nema para. Zato se sada rade pregovori sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje kako bi nam oni obezbedili pare za opremanje zona. Međutim pre toga opština treba da izvrši takazvanu eksproprijaciju zemljišta tj. da otkupi građevinsko zemljište, odnosno njive i parcele od privatnih vlasnika. E TU MOŽE DA NASTANE GLAVNI PROBLEM zato što kada vlasnici tih parcela čuju da će tu nešto da se radi/gradi i da opštini/državi treba njihova zemlja onda neki od njih će sigurno maksimalno da zajebavaju tj. da podižu cene do besvesti i tako da otežaju i iskomplikuju ceo posao. Ako vlasnici zemlje budu razumni i ako se dogovore sa opštinom oko cene biće dobro ali ako se ne dogovore normalnim putem onda će da idu na sud pa sudski sporovi oko cena tih njiva i parcela na kojima treba da se opremaju industrijske zone mogu da potraju u nedogled. Ako svi ti pregovori budu išli u dobrom smeru onda postoji mogućnost da se te industrijske zone opreme do kraja godine ali ako se iskomplikuju onda sve to može da se oduži maksimalno i ode mast u propast. A sa mašću i Ćuprija.

E sad, zbog čega sam ja pisao sve ovo ? Pišem da vidimo šta MI možemo da uradimo u tom pogledu, konkretno u pogledu privlačenja grinfild investicija u naš grad. Dakle kako mi možemo da pomognemo u celoj toj priči. Dakle, cilj mi je da ovim putem utičem na vlasnike tih parcela u zonama da ne zajebavaju mnogo i da se dogovore sa opštinom oko neke razumne cene a ne da dižu cene u nebesa i samim tim odužuju i sprečavaju razvoj industrijskih zona i konačno oživljavanje privrede u Ćupriji. Dosta sam ja pisao, više sam se i umorio a sad da vidimo šta vi mislite o svemu ovome. Naročito me interesuje stav Posmatrača po ovom pitanju pošto je on čovek iz službe pa možda je upućen više i od mene. Hehehe.

Hteo sam još samo da kažem da bi deo zvaničnog ćuprijskog sajta INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU trebalo da se uradi na mnogo bolji i profesionalniji način i da se prevede na nekoliko stranih jezika po uzoru na sajtove Inđije i Jagodine ali nam je očigledno preče infrastrukturno opremanje industrijskih zona pošto bi, kao što sam saznao, te zone trebalo prvo da se opreme pa tek onda da se reklamiraju na sve moguće načine.

Dakle, da vas čujem...
« Poslednja izmena: 23-06-2009, 22:24:36 od strane MASIRAM GASTARBAJTERKE »
Sačuvana

Luna

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9142
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #1 poslato: 11-05-2009, 06:55:25 »

u bre maser al te Deda inficirao! :aq17:
ili si zaspao kad si stiso "kopiern"?
Reduciraj malo,jer kad dodjes do kraja zaboravis sadrzaj pocetka.
Sačuvana
Prosecni ljudi nista tako ne mrze kao nadmoc duha.

SunđerBoba

  • Gost
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #2 poslato: 11-05-2009, 07:33:39 »

Ma, ja nemam volju  ni da čitam ovaj "Rat i mir". Ako može u par pasusa, ovako ništa :aq28:
Sačuvana

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1089
  • Pravda za LUNU
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #3 poslato: 11-05-2009, 07:36:13 »

u bre maser al te Deda inficirao! :aq17:
ili si zaspao kad si stiso "kopiern"?
Reduciraj malo,jer kad dodjes do kraja zaboravis sadrzaj pocetka.
Ja sam vodio beleske da nezaboravim sta je prethodno receno  :aq21:
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

SunđerBoba

  • Gost
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #4 poslato: 11-05-2009, 07:41:41 »

Pa ti sad investiraj u Ćupriju.
Sačuvana

Luna

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9142
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #5 poslato: 11-05-2009, 07:47:37 »

u bre maser al te Deda inficirao! :aq17:
ili si zaspao kad si stiso "kopiern"?
Reduciraj malo,jer kad dodjes do kraja zaboravis sadrzaj pocetka.
Ja sam vodio beleske da nezaboravim sta je prethodno receno  :aq21:
:xq005:
ja neznam sta su se raspalili sa ovim kopiranjem?
dajte ljdi da iznosimo svoja misljenja uz neki kratak citat iz literaturea ne da stisnete kopiranje pa se zaboravite.

masercic,ovo se ne odnosi samo na tebe licno,jer ti ovo sad prvi put radis u ovoj meri (dobro,da zaboravimo one sise) vec uopste. :xq001:

a sto se investiranja u Cupriju tice,evo ja cu da investiram u jos jedan Parking servis  :aq21: ili u novu kafileriju,prema JG, da mirise njima a ne paracincima. :aq21:
Sačuvana
Prosecni ljudi nista tako ne mrze kao nadmoc duha.

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1089
  • Pravda za LUNU
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #6 poslato: 11-05-2009, 09:28:53 »


a sto se investiranja u Cupriju tice,evo ja cu da investiram u jos jedan Parking servis  :aq21: ...


kupujem 30% deonica odma'   :aq21:
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

Luna

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9142
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #7 poslato: 11-05-2009, 09:44:43 »


a sto se investiranja u Cupriju tice,evo ja cu da investiram u jos jedan Parking servis  :aq21: ...


kupujem 30% deonica odma'   :aq21:

zasto bas 30%,na kog si se to ugledao?

hoces nesto i od kafilerije,tu ti treba samo malo maste pa da uspes:
koze da se stave,pseci cvarci da se prave....ma cvetao bi posao!
uz to sirovine besplatno i na dohvat ruke,sve domace i BIO...dok stignes u firmu navatao si ih. :aq21:
Sačuvana
Prosecni ljudi nista tako ne mrze kao nadmoc duha.

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #8 poslato: 11-05-2009, 12:51:15 »

Ma, ja nemam volju  ni da čitam ovaj "Rat i mir". Ako može u par pasusa, ovako ništa :aq28:

Tebe mrzi da čitaš ovu temu a mene nije mrzelo da sve ovo sastavim. Eto koliko se pojedini trude za dobrobit svog grada. Mrzi ih i da pročitaju nešto što je neko drugi napisao i sastavio, odnosno predloge za unapređenje stanja u Ćupriji.

Luna, najveći deo ovog teksta sam JA LIČNO napisao. Ima tu i copy-paste tekstova ali sam ispod (ili iznad) svakog tog teksta naveo link prema izvornom sajtu da ne ispadne da sam izmislio ili napisao nešto što nije istina ili što je puki copy-paste tj. da ne bi neko rekao da se kitim tuđim perjem i tuđim "umotvorinama".

Kada imate vremena pažljivo pročitrajte CEO tekst i obavezno pogledajte one linkove koje sam naznačio pa ćete da shvatite suštinu ove teme. Jeste da je tema dugačka i da sam mnogo pisao ali mislim da je ovo najvažnija tema u Ćupriji.
Sačuvana

posmatrac

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1110
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #9 poslato: 11-05-2009, 14:02:40 »

Kada imate vremena pažljivo pročitrajte CEO tekst i obavezno pogledajte one linkove koje sam naznačio pa ćete da shvatite suštinu ove teme. Jeste da je tema dugačka i da sam mnogo pisao ali mislim da je ovo najvažnija tema u Ćupriji.

Srbi se krste sa tri prsta. Tako i za dobar posao neophodne su tri stvari:
1) Pare za investicije,
2) Pare za obrtna sredstva, i
3) Kadrovski potencijal.
Redosled nije bitan, ne moze jedno bez drugog ili treceg.
I tu je problem. Ako neko i ima pare za investicije i obrtna sredstva, taj ne moze u CUPRIJI da nadje odgovarajuce kadrove. Mislim pre svega na menadzment. Ovde ljudi nemaju radnu kulturu, sve sami sindikalci i zabusanti. A takvi ne umeju da vode preduzece.
Pitajte se zasto je Cuprija ostala bez velikih firmi?
Svetska (ne samo evropska) firma VELMORTRANS je upropascena kada su najureni direktori koji su stvorili firmu, slicna sudbina je zadesila Stampariju, Kompresor, Seceranu,... Ostale su samo dve uspesne firme, ali sa starim menadzemntom: Vodoprivredno preduzece i MIP Procesna oprema.
Sada u Srbiji sve opstine nude "zeleno polje" za NN investitore. Koja opstina to sada ne nudi? Ali to nije dovoljno.
Kapitalizam se zasniva na privatnim preduzecima i to malim i srednjim. Ta preduzeca su porodicno vlasnistvo.
Samo veliki investicioni fondovi imaju kapital mnostva malih akcionara. U proseku najveci akcionari imaju 3-9% akcija (to im je dovoljno).
I sta onda ostaje CUPRIJI?
Da podrzi svoje gradjane koji zele da ulazu u mala preduzeca ili radnje (zanatlijske, a ne trgovacke). Da se formiraju porodicna preduzeca sa deset-dvadeset zaposlenih.
Mante se ljudi "zelene poljane" i PARAJLIJA koji ne znaju sta ce sa svojim parama. Okrenite se sebi!
 :xq008:
Bice nam onda dobar "Klipart", "Komponenta', "Zabadlija",... i ostali "MALI" proizvodjaci iz Cuprije koji se uspesno bore i stvaraju.
Sačuvana

Luna

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9142
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #10 poslato: 11-05-2009, 15:44:37 »

maser svaka cast!

mene valjda ne obavezujes da sve citam jer nisam iz cuprije. :aq21:
Sačuvana
Prosecni ljudi nista tako ne mrze kao nadmoc duha.

government

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 4156
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #11 poslato: 11-05-2009, 16:17:32 »

Paraćinci i Ćupričani se svađaju koji je grad bolji , Paraćinci pošto su iscrpli sve adute vade kec iz rukava,
 Jel znate šta smo bre mi za vas!? Mi smo bre za vas Jagodina!
 :xq005:
Sačuvana

Luna

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9142
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #12 poslato: 11-05-2009, 16:28:47 »

hahahhaaaha...vic boy! :aq07:

ja cula da se jagodinci i cupricani svadjali.
Sačuvana
Prosecni ljudi nista tako ne mrze kao nadmoc duha.

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #13 poslato: 11-05-2009, 20:53:50 »

Kada imate vremena pažljivo pročitrajte CEO tekst i obavezno pogledajte one linkove koje sam naznačio pa ćete da shvatite suštinu ove teme. Jeste da je tema dugačka i da sam mnogo pisao ali mislim da je ovo najvažnija tema u Ćupriji.

Srbi se krste sa tri prsta. Tako i za dobar posao neophodne su tri stvari:
1) Pare za investicije,
2) Pare za obrtna sredstva, i
3) Kadrovski potencijal.
Redosled nije bitan, ne moze jedno bez drugog ili treceg.
I tu je problem. Ako neko i ima pare za investicije i obrtna sredstva, taj ne moze u CUPRIJI da nadje odgovarajuce kadrove. Mislim pre svega na menadzment. Ovde ljudi nemaju radnu kulturu, sve sami sindikalci i zabusanti. A takvi ne umeju da vode preduzece.
Pitajte se zasto je Cuprija ostala bez velikih firmi?
Svetska (ne samo evropska) firma VELMORTRANS je upropascena kada su najureni direktori koji su stvorili firmu, slicna sudbina je zadesila Stampariju, Kompresor, Seceranu,... Ostale su samo dve uspesne firme, ali sa starim menadzemntom: Vodoprivredno preduzece i MIP Procesna oprema.
Sada u Srbiji sve opstine nude "zeleno polje" za NN investitore. Koja opstina to sada ne nudi? Ali to nije dovoljno.
Kapitalizam se zasniva na privatnim preduzecima i to malim i srednjim. Ta preduzeca su porodicno vlasnistvo.
Samo veliki investicioni fondovi imaju kapital mnostva malih akcionara. U proseku najveci akcionari imaju 3-9% akcija (to im je dovoljno).
I sta onda ostaje CUPRIJI?
Da podrzi svoje gradjane koji zele da ulazu u mala preduzeca ili radnje (zanatlijske, a ne trgovacke). Da se formiraju porodicna preduzeca sa deset-dvadeset zaposlenih.
Mante se ljudi "zelene poljane" i PARAJLIJA koji ne znaju sta ce sa svojim parama. Okrenite se sebi!
 :xq008:
Bice nam onda dobar "Klipart", "Komponenta', "Zabadlija",... i ostali "MALI" proizvodjaci iz Cuprije koji se uspesno bore i stvaraju.


Nisu nama glavni problem loši menadžeri kompanija nego nam je oduvek bio glavni problem loše i nesposobno opštinsko rukovodstvo koje nije bilo u stanju da privuče strane investitore nego je samo gledalo kako što više para da stavi u svoje džepove. A sindikalac sigurno ne može da bude pežorativ. To što se kod nas gledalo na sindikat kao na distributivni centar za svinjske polutke i smrznutu ribu a ne kao na ozbiljno telo za borbu za veća prava radnika, to je drugi problem. A znaš i sam koliko su sindikati jaki, uticajni i dobro organizovani na Zapadu. Kamo sreće da su i kod nas sindikati radnika tako dobro organizovani ne samo u državnom već i u privatnom sektoru a ne da dozvoljavaju da privatnici radnike je*u u zdrav mozak kako im se ćefne i baš im se je*e za pokretanje neke proizvodnje.

I ne mogu nikom da budu dobri i dovoljni Klipart, Zabadlija, "gazda" Pera, "gazda" Mika i "gazda" Žika i oni privatnici ili porodična preduzentništva koja zapošljavaju 10-15 radnika, od toga su 5 prijavljeni a 10 primaju pola plate na ruke a pola preko računa. A Komponenta već radi industrijsku proizvodnju i izvoz. Ne može niko da bude zadovoljan onim malim preduzetnicima koji zapošljavaju 5-10 radnika u opštini koji ima 35 000 stanovnika i ko zna koliko nezaposlenih.

Prošlo je vreme sitnih preduzetnika i privatnika, i "gazda" Pere i "gazda" Mike. U Ćupriji je konačno došlo vreme da se aktiviraju te industrijske zone i pokrene krupna industrijska proizvodnja i izvoz koji jedini mogu da izvade Ćupriju iz bule i podignu je na noge.

Kažeš, svaka opština nudi ta zelena polja. Pa to je i normalno. Ali ne mogu recimo opštine Priboj ili Prijepolje da nude ta zelena polja pošto se nalaze na rubu Srbije. A Ćuprija može. Ćuprija se nalazi u CENTRALNOJ SRBIJI I NA MEĐUNARODNOM PUTNOM I ŽELEZNIČKOM KORIDORU 10 i ima fenomenalnih industrijskih i razvojnih potencijala i bilo bi neprirodno da te potencijale ne koristi ! Ćuprija je prirodno OGAT grad i mnogi gradovi u Srbiji i Evropi bi dušu dali za takav geostrateški položaj koji ima Ćuprija. A evo koliko autopuz E-75 (Beograd-Niš) i Koridor 10 znače za Ćupriju. Kroz Ćupriju prolaze i putni i železnički Koridor 10, što se vidi na ovim slikama:








Kao što možete videti Koridori 8 i 10 su PANEVROPSKI KORIDORI. Ali za Ćupriju je važniji Koridor 10.



Kao što vidite svi ovi putevi i međunarodni koridori prolaze kroz Ćupriju i lokalna vlast treba da iskoristi odličan geostrateški položaj grada i dobru putnu povezanost sa svima za razvoj industrijskih zona Dobričevo-Batinac i Zmič i pokretanje industrijske proizvodnje u njima i izvoza na treća tržišta.

Pustimo malodušnost koja nam nije u interesu ekonomskog razvoja i dajte da vidimo na koji način mogu da se privuku grinfild investicije, pokrene ekonomski i privredni razvoj grada i Ćuprija konačno stanme na noge. Kada se industrijske zone infrastrukturno opreme, treba maksimalno da se reklamiraju, i da dovedemo investititore koji bi u Ćupriji otvarali svoje fabrike i proizvodne pogone, ovde proizvodili najmanje 50% svoje robe i preko svih ovih puteva izvozili svoju robu u Rusiju, Belorusiju, zemlje potpisnice CEFTE (države u regionu), EU, SAD i Aziju koristeći uprave one sporazume o slobodnoj trgovini koja Srbija ima potpisane sa nekima od ovih zemalja i regiona a o kojima sam ja pisao u uvodnom postu ove teme. Znači investitore ne interesuje lokalno srpsko tržište koje je veoma malo, njih interesuje izvozna treća tržišta koja zajedno imaju TRŽIŠNI POTENCIJAL OD OKO MILIJARDU LJUDI ! Sa nekim državama i regionima u kojima se nalaze ta potencijalna tržišta Srbija ima potpisane sporazume o bescarinskom izvozu dok sa drugima ima ugovorene minimalne carinske stope za izvoz. Tu dakle mislim na Rusiju, CEFTA, EU, SAD i Belorusiju.

Ovaj link sam vam već pokazao u uvodnoj poruci teme ali obratite pažnju na 1. pasus kopiranog teksta:

Milijarda evra za „Lapovo Vegas”

Zbog povoljnog geografskog položaja, spretnosti i agilnosti lokalne uprave, varoš Lapovo, sa 9.000 žitelja, uskoro će imati više radnika nego stanovnika
 
Trijumf preduzetništva: centar Lapova (Foto M. Ignjatović)

Lapovo – Austrijski „Kronšpan“ otvara fabriku ravnopločastih materijala i ulaže 300 miliona evra, „Vaker Nojson Kramer“, takođe iz Austrije, gradi fabriku građevinskih mašina na 35 hektara, beogradski „DV oil“ pravi veliku „TIR bazu“ za 300 teških kamiona, benzinsku pumpu, motel i helidrom, „Hedlmajer“ svoj drugi po veličini logističko-distributivni centar, kapaciteta između 500.000 i 750.000 vozila svih stranih marki... I sve to u Lapovu, maloj šumadijskoj varoši sa oko 9.000 stanovnika.

Uskoro će, kako s ponosom ističe za „Politiku“ predsednik opštine Dragan Zlatković, ovo mesto imati više radnika nego žitelja.

– Austrijski „Kronšpan“ je već otkupio 55 hektara između autoputa i železničke ranžirne stanice. U prvoj fazi, u ovoj firmi će biti uposleno 350 radnika, a u drugoj još toliko. Po procenama, prateće i uslužne delatnosti vezaće oko 7.000 ljudi za ovu firmu – tvrdi Zlatković.

Uz ovu fabriku, kragujevačka „Forma ideale“ otvara svoj pogon na površini od 20 hektara. Ovaj proizvođač nameštaja koristiće najvećim delom „Kronšpanove“ proizvode, a u pogonu će biti mesta za 150 novih radnika. Svoju investiciju u Lapovu privodi kraju još jedna kragujevačka firma. Kompanija „Kuč“, za preradu mleka i mlečnih proizvoda, gotovo je završila izgradnju štala, kapaciteta 750 krava muzara simentalske rase.

 
Dragan Zlatković
– Ova investicija je vredna oko 4,5 miliona evra, a u pogonima kompanije „Kuč“ radiće oko 150 ljudi. Lapovo ima dugu tradiciju uzgajanja krava simentalske rase, još od 1902. godine – objašnjava Zlatković. Sa privatizovanom i obnovljenom klanicom, Lapovo će, smatra predsednik, postati jedan od centara srpske industrije mesa i mesnih prerađevina.


Osim toga, Lapovo će uskoro postati i regionalni centar za odlaganje i reciklažu otpada. Austrijsko-češka kompanija ASA već je otkupila 22 hektara za izgradnju velike regionalne deponije za opštine Lapovo, Velika Plana, Rača, Batočina i Despotovac. Ukupno će biti uposleno oko 150 ljudi.

U Lapovo uskoro dolazi i britanska kompanija „AND Properti Developers LTD“, koja će u ovoj varoši graditi veliki trgovački centar robe široke potrošnje. Ova investicija je neobična po površini pokrivenih hala, čak 7,5 hektara. Po završetku gradnje, posao u ovoj londonskoj firmi naći će oko 400 radnika.

Ukupna vrednost ovih investicija, mada još uvek nije precizno utvrđena, iznosi, prema prvim procenama, neverovatnih milijardu evra. Ovaj kuriozitet u srpskim okvirima postaje veći ako se uzme u obzir koliko je ljudi zaposleno u opštinskoj administraciji.

– Zajedno sa mnom, u opštini rade 23 činovnika, a sve poslove oko ugovora završava svega dvoje pravnika. Nadležne republičke organe smo već zamolili da nam pomognu oko zapošljavanja ekonomista, arhitekata, urbanista... Broj ljudi koji rade u opštini odavno je nedovoljan da bismo obradili sve zahteve – ističe Zlatković.

Ključ uspeha je, objašnjava Zlatković, u „tehnici pregovaranja“ sa investitorima.

– Morate biti pouzdani i efikasni. Investitore nikad nismo izigrali, oslobodili smo ih svih opštinskih taksa, građevinske dozvole izdajemo odmah – objašnjava Zlatković.

Strani investitori su, kaže on, precizno izračunali: Lapovo je tačno na sredini evropskih puteva – 870 kilometara od Minhena, 870 kilometara do Istanbula. U železničku ranžirnu stanicu sa 32 koloseka svakog dana uđe 100 vagona i 300 kamiona, a čvorište budućeg autoputa koji Bor treba da poveže sa Koridorom 10 takođe će biti u Lapovu.

– Sve mi se čini da će za pet godina Lapovo noću svetleti kao Las Vegas – iznosi Zlatković svoju viziju na kraju razgovora.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Milijarda-evra-za-Lapovo-Vegas.lt.html

A uporedite položaj Ćuprije i Lapova:



Zar Lapovo ima bolji položaj od Ćuprije ? Ne, nema, obe opštine se nalaze na međunarodnom Koridoru 10 ali ima ono drugo a to je spretno i agilno opštinsko rukovodstvo.

I nemoj posle neko da mi kaže da stranci "jedva čekaju" da ulažu pare kod nas i da oni koji imaju para za ulaganje "sve trče" da ih ovde ostave i ulože ! A kako onda mogu da ulažu u Inđiju ? Kako mogu da ulažu u Lapovo koje nije tako daleko od Ćuprije ? Šta su te opštine bolje od nas ?

Znači, mi treba da se ugledamo na te opštine i gradove i naše rukovodstvo treba da vodi proaktivnu politiku u pogledu privlačenja grinfild investicija, da traži finansijsku pomoć Republike i banaka, da završi eksproprijaciju zemljišta u zonama, da konačno opremi te 2 industrijske zone i da maksimalno promoviše dobar položaj Ćuprije i sve industrijske, privredne i razvojne potencijale našeg grada ne bi li konačno pokrenula brz ekonomski razvoj Ćuprije !

« Poslednja izmena: 11-05-2009, 20:59:45 od strane MASIRAM GASTARBAJTERKE »
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #14 poslato: 11-05-2009, 20:56:11 »

O, Bože  :xq003:
Sačuvana

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #15 poslato: 11-05-2009, 21:03:41 »

Que pasa ? Si pročitala "Rat i mir" ? Pročitaj, poučno je.  :aq01:
Sačuvana

government

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 4156
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #16 poslato: 11-05-2009, 21:05:11 »

Bre Maser daj to kraće iz više puta, ovako kad je mnogo  baš je mnogo
Sačuvana

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #17 poslato: 11-05-2009, 21:07:08 »

Luna i ti Gover, ne morate da čitate ovo ako vam je zamorno. Ovo su ipak stvari koje se tiču Ćuprije pa ako vam je dugačko, preskočite.
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #18 poslato: 11-05-2009, 21:07:45 »

Ma nije, čini ti se. Šta ti je? Kad neko bukvalno shvati svoje zanimanje, onda od takvog ne može da se živi  :aq21:
Sačuvana

government

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 4156
Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
« Odgovor #19 poslato: 11-05-2009, 21:09:22 »

Opasan ovaj Sunđer !
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.293 sekundi sa 19 upita.