Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Poginuo Poljski Predsednik  (Pročitano 2828 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Poginuo Poljski Predsednik
« poslato: 10-04-2010, 12:53:03 »

"Poginuli su svi koji su bili u avionu", rekao je guverner Smolenska Sergej Antufijev, preneo je Itar-Tas. Poljska vlada je saopštila da će posle podne održati varednu sednicu, javile su agencije. Predsednik poljskog Sejma Bronjislav Komorovski preuzeo je obaveze šefa države, a vlada u Varšavi okuplja se na vanrednoj sednici.

Na predsedničkoj palati u Varšavi zastava je spuštena na pola koplja, a pred sedištem poljskog predsednika okuplja se veliki broj Varšavljana i pali sveće.

Saopšteno je da će imena poginulih biti saopštena čim bude provereno ko je zaista putovao s predsednikom Kačinjskim i njegovom suprugom Marijom u Katinsku šumu na komemoraciju žrtvama koje su u Katinskoj šumi streljale ruske vlasti 1940. godine.

"Bez obzira na političke razlike izgubili smo intelektualnu elitu naroda", kazao je u prvom reagovanju nakon nesreće bivši poljski predsednik Leh Valensa koji je bio žestoki oponent Kačinjskom.

"Premijer Donald Tusk plakao je kada sam mu saopštio tu strašnu vest", kazao je šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

U nesreći su, pored predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, poginula i dva potpredsednika Sejma poljskog parlamenta, potpredsednica Senata, četvoro najbližih saradnika Kačinjskog u predsedničkoj kancelariji, šef Biroa za nacionalnu bezbednost, načelnik Generalštaba poljske armije, 11 poslanika, dva sentatora, poljski ombudsman.

U avionu koji se srušio kraj Smolenska bili su i šef Instituta pamćenja naroda i predstavnici poljskih boračkih organizacija i organizacija porodica katinskih žrtava.

Poljski mediji najpre su javili da je u avionu bio i predsednikov brat blizanac Jaroslav Kačinjski, bivši premijer Poljske, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Avion se srušio oko osam sati ujutro po srednjoevropskom vremenu na kilometar i po od aerodroma kod Smolenska, dok se pripremao da sleti i potom se zapalio. Na mestu nesreće su spasilačke i vatrogasne ekipe i hitna pomoć.

Prema izveštajima poljskih medija piloti su četiri puta pokušavali da slete, a u poslednjem pokušaju avion je zakačio drveće, srušio se i zapalio.

Iz Moskve se na mesto nesreće uputio ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, a predsednik Dmitrij Medvedev je imenovao komisiju vlade, s premijerom Vladimirom Putinom na čelu, da istraži okolnosti udesa, navedeno je u saopštenju pres službe Kremlja.

 

Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 24 upita.