Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Elektrana na biogas u opštini Ćuprija - po drugi put među Ćupričanima!  (Pročitano 4796 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО

Дијаспора гради електрану на биогас


Српска дијаспора из Сједињених Америчких Држава инвестираће око милион евра у изградњу електране на биогас у околини Ћуприје, а радови ће почети до краја ове године, саопштено из Министарства вера и дијаспоре.

Министарство вера и дијаспоре саопштило је да ће српска дијаспора из Сједињених Америчких Држава инвестирати око милион евра у изградњу електране на биогас у околини Ћуприје, а радови ће почети до краја ове године.


Протокол о сарадњи са локалном самоуправом већ је потписан, а предвиђено је да се "зелени" киловати добијају из биомасе са оближњих поља.

Електрана на биогас имаће снагу једног мегавата, градиће се у атару Батинца и имаће сопствену производњу биомасе на 250 хектара, док ће још 30 тона дневно откупљивати од земљорадника по фиксној цени у еврима.

Вишак топлоте из генератора грејао би стакленике или град, а хумус као нузпроизвод, био би враћан на њиве или продавао на тржишту.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић истакао је да је то једна од најзначајнијих инвестиција српске дијаспоре у матици и позвао остале успешне људе из расејања да улажу у Србији.

У Немачкој већ има 6.000 мини-електрана на биогас, а у Чешкој 3.000, Србија је тек на почетку, али са добрим шансама за успех, јер енергетски потенцијал наше земље само у биомаси четири пута је већи од хидроптенцијала, процењују стручњаци, рекао је министар Срећковић.

Срећковић је навео да су такве иницијативе подстрек за државу да и даље блиско сарађује са земљацима из дијаспоре и да планира инвестиционе пројекте који повољно утичу на привредни раст Србије.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/Економија/1069578/Дијаспора+гради+електрану+на+биогас.html

........................................................
« Poslednja izmena: 25-03-2012, 21:01:02 od strane MASIRAM GASTARBAJTERKE »
Sačuvana

posmatrac

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1110
Odg: Elektrana na biogas u opštini Ćuprija
« Odgovor #1 poslato: 24-03-2012, 23:28:26 »

Vest je bajata skoro godinu dana:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/891310/Elektrana+na+biogas+u+Ćupriji.html
Zasto je izvucena iz naftalina?
Sačuvana

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО

U pravu si. Pazi, znao sam da je vest o ovome stara, i gledao sam ja na TV Ćuprija kad su prvi put pričali o svemu tome ali sam mislio da je došlo do konkretizacije dogovora. Ali ništa, obećanje ludom radovanje. Evo prepravio sam i naslov teme!

Hajde da analiziramo i uporedimo 2 teksta i 2 vesti. Dakle, videli ste vest iz uvodne poruke i ona je od juče. A sada da vidimo vest iz ovog Posmatračevog linka koji se odnosi na istu stvar i ta vest je stara skoro godinu dana tj. datira iz 13. maja prošle, 2011. godine:

петак, 13. мај 2011, 14:52 -> 15:09
Електрана на биогас у Ћуприји


Српска дијаспора из САД инвестираће око милион евра у изградњу електране на биогас у околини Ћуприје. Протокол о сарадњи са локалном самоуправом већ је потписан, а изградња почиње до краја године. Такозвани „зелени" киловати добијали би се из биомасе са оближњих поља.

У изградњу електране на биогас у околини Ћуприје српска дијаспора из САД инвестираће око милион евра. Пољопривредници из околине Ћуприје већ праве прве прорачуне шта им се више исплати - класично ратарење или производња биомасе.


Александар Митић до сада је на око 70 хектара гајио пшеницу и кукуруз, а размишља да у будуће сеје суданску траву, сирак шећерац или енергетски кукуруз - биљке које брзо расту и имају велику масу.

"Види се да ту има рачунице и за нас пољопривреднике, а и за њих који ће да крену у производњу биоенергије, односно струје", каже земљорадник Александар Митић.

У производњи биомасе и биогаса нема великих тајни. Поступак је сличан припреми ратарима добро познате силаже.

"Одређене земље имају нафту, неке јаку соларну енергију, неке ветар, а Србија има доста пољана које су врло мало коришћене или се не користе довољно ефикасно", каже представник дијаспоре Војин Лепојевић.

Према Протоколу о сарадњи између општине и дијаспоре електрана на биогас од једног мегавата, градиће се у атару Батинца и имала би сопствену производњу биомасе на 250 хектара, а још 30 тона дневно откупљивала би од земљорадника по фиксној цени у еврима.

Вишак топлоте из генератора грејао би стакленике или град, а хумус као нуспроизвод враћао би се на њиве или продавао на тржишту.

"Општина ће имати највећу корист, јер ће ту бити запослено петнаестак радника, и сигурно ће бити асимилирано између 30 и 50 пољопривредника", каже председник Општине Ћуприја Боривоје Калаба.

После хаварије у "Фукушими" свет ће брже него што се мисли прећи на обновљиве и еколошки чисте изворе енергије. У Немачкој већ има шест хиљада мини-електрана на биогас, а у Чешкој три хиљаде.

Србија је тек на почетку, али са добрим шансама за успех, јер енергетски потенцијал наше земље само у биомаси четири пута је већи од хидроптенцијала, процењују стручњаци.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/Србија+данас/891308/Електрана+на+биогас+у+Ћуприји.html

Vidimo da je oko 90% teksta isto kao i prošle godine i da je vest, maltene kopirana. Razlika je samo u tome što se u "novoj" vesti koja se nalazi u uvodnom tekstu moje teme pominje ministar Srećković a u prošlogodišnjoj vesti koja se nalazi u ovoj mojoj poruci predsednik opštine, Kalaba.

Ovo je tipičan primer kako političari, ministri, RTS i drugi mediji manipulišu građanima Srbije u predizbornoj kampanji tako što su maltene prekopirali vest o investicijama iz prošle godine! Pošto je Srđan Srećković izašao iz SPO-a i sada se nalazi na listi DS, ovo je očigledan primer kako DS manipuliše Srbijom a pretpostavljam da ništa konkretno iz onog ugovora dosada nije realizovano na terenu!

Hvala, posmatrac, na linku!
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 25 upita.