Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Jagodina - Ćuprija - Paraćin => GRADOVI SRBIJE => Temu započeo: autentik 30-04-2009, 22:17:55

Naslov: Ada - Kultura - Sport - Turizam
Poruka od: autentik 30-04-2009, 22:17:55
Ada je grad u Vojvodini, Srbiji u istoimenoj općini. Nalazi se blizu rijeke Tise. Iako se grad geografski nalazi u Bačkoj, Ada je dio Sjevernobanatskog okruga. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Ada ima 10 546 stanovnika.
Naslov: Одг: Ada - Kultura - Sport - Turizam
Poruka od: autentik 12-06-2009, 13:37:40

      Opština Ada je smeštena u srednjem delu Istočne Bačke, na desnoj obali Tise. Zauzima površinu od 228,6 km2 na kojoj živi oko 19000 stanovnika u 5 naseljenih mesta. Ada, Mol, Sterijino, Utrine i Obornjača. Ada se nalazi na veoma povoljnom geografskom položaju koji joj omogućuje razvoj lovnog, ribolovnog, sportsko - rekreativnog i seoskog turizma.

 - Verske zajednice -
 Objekti Rimokatoličkih crkava u Adi i Molu predstavljaju vrlo lepe sakralne objekte sa interesantnom unutrašnjošću. Pravoslavna crkva u Molu je interesantan objekat sa svojim izvanredno lepim i vrednim ikonostasom. Takođe je atraktivan i objekat Pravoslavne crkve u Adi, koji je izgrađen u Moravsko - vizantijskom stilu i predstavlja vernu kopiju crkve "Svetog Đorđa" na Oplencu. Ikonostas te crkve je bogato ukrašen radovima Novaka Radonića slikara iz Mola.



        - Turističke mogućnosti -

  Sportsko - rekreativni turizam

 Plaža u Adi je plitka i peskovita te predstavlja možda najlepšu plažu na reci Tisi. na njenoj teritoriji postoji mogućnost bavljenja raznim rekreativnim i sportskim aktivnostima. Zadnjih godina sve su popularniji i sportovi na vodi. Pored plaže i kampa nalazi se vrlo lepo uređena marina za manja plovila. U okviru javnog preduzeća "ADICA" se nalazi kompleks bazena koji se sastoji od olimpijskog, dečjeg i bazena za neplivače. U kompleksu rekreacionog centra nalaze se restorani, dečja igrališta i sportski tereni za odbojku, rukomet, fudbal i tenis. Novo sagrađeni sportski pansion i trim staza daju mogućnost za organizovanje većih sportskih manifestacija i višednevnih priprema za sportiste.

    Manifestacije

 - Žetelački dani predstavljaju manifestaciju u sklopu proslave dana opštine Ada. Pored žetelačkog bala, interesantna su sa etnološke strane, razna takmičenja u košenju i vršenju žita, koja se obavljaju na stari tradicionalni način.
 - Susret ljubitelja motocikala u organizaciji kluba Kobra iz ade gde se okupljaju i takmiče vlasnici i ljubitelji motocikala iz zemlje i inostranstva. Manifestaciju prati prigodan zabavni program.
 - Gastro-dani, dani posvećeni tradiciji gde uz pripremu starih jela možemo da uživamo u ponuđenom folklornom programu i ljubaznošću organizatora.
 - Festival rakije, gde učestvuju domaći i inostrani proizvođači. Rakije rangiraju međunarodne sudije i vrše odabir najbolje.