Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: NOKIA N8  (Pročitano 8026 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
NOKIA N8
« poslato: 07-11-2010, 01:21:11 »

U poslednje 3-4 godine stvari su se u sferi mobilnih telefona značajno promenile, a Nokija nije dovoljno brzo reagovala na te promene. Danas se hardver najskupljeg telefona naručuje od fabrika u Kini za šaku metalnih dolara i svako može da ga ima, a ono gde se pravi razlika je softver. Nokia nije softverska kompanija. To pokazuje izjava jednog od glavnih ljudi Nokije za softver, koji je takođe napustio kompaniju, a koji je pričao o tome kako je softversko odeljenje u Nokiji po hijerarhiji daleko ispod hardverskog. Pored toga, rekao je da softversko odeljenje gotovo da nije donosilo nikakve odluke, a da je hardversko odeljenje samostalnim preradama softvera više puta činio da softver bude lošijeg kvaliteta.Problemi ne moraju da se gledaju iznutra, moguće ih je videti spolja. Kada je model N900 izašao, Nokia je delovala sasvim zainteresovano za Maemo operativni sistem. Tokom 2010. Nokia je objavila da od Maemo OS-a odustaje i da prelazi na MeeGo. Usput, MeeGo u osnovi nije ništa bolji ili lošiji od Maemo sistema, pa nam nije jasno zašto je ova promena morala da se desi. Takođe, tokom 2010. godine, a i ranije, Nokia stidljivo želi da prizna da je Symbian "out of date", ali se, kao zavisnik, stalno vraća na Symbian. Iako su se tokom 2010. godine desile neke promene i dalje nije jasno šta Nokia vidi kao svoju softversku budućnost.Na žalost (nas korisnika naprednih mobilnih telefona), Nokia se i dalje krije iza krupnih brojki koje donosi Symbian, ali koliko je Symbian u redu za telefone srednje klase, toliko ne može da parira iOS i Android operativnim sistemima, a uskoro će se toj listi pridružiti Windows Phone 7, pa i QNX i webOS - zašto da ne.Nokia N8 je hardverski odličan telefon, to je odavno poznato, ali je pitanje hoće li softver stajati na putu da ovaj telefon ukupno postane odličan.



Sigurno je da Nokia N8 neće pobediti ni na jednom takmičenju lepote. Ipak, čini se da dizajn ovog telefona mnogima može biti interesantan. Nokia N8 nas je, u ovoj boji, podsećala na telefon koji odlično ide uz neku vojnu opremu. Čini nam se da će oblik i izgled ovog telefona više pogotovati muškoj populaciji, ali je krajnji sud na je samo subjektivna kategorija.
Što se tiče kvaliteta kućišta tu je stvar veoma objektivna. Nokia N8 poseduje jedno od najkvalitetnijih kućišta koje smo ikada videli na mobilnom telefonu. U pitanju je u potpunosti metalno kućište, faktički napraljeno "u komadu". Ovakvo rešenje je zahtevalo da korisnik nema pristup bateriji, dok se MicroSD i SIM kartica ubacuju u dva slota sa strane. Ovo će neki korisnici videti kao manu, ali sigurni smo da će baterija u Nokia N8 telefonu dovoljno izdržati, pre nego što budete morali telefon da odnesete u servis radi promene baterije (jer bez alata i iskustva to nije moguće uraditi).Što se tiče dimenzija, Nokia N8 je normalno široka i visoka za svoju veličinu ekrana, ali je telefon nešto deblji. Razlog za to sigurno leži u većem senzoru kamere - pa samim tim i objektivu - jer je bi metalno kućište, u teoriji, trebalo da omogući da telefon bude tanji nego inače. Ipak, Nokia N8 je sve samo ne veliki telefon, a lako će se smetiti i u manje džepove.Nokia N8 poseduje AMOLED ekran dužine dijagonale 3,5 inča i rezolucije 360 x 640 tačaka. O AMOLED ekranima se već dosta zna, a njihova glavna karakteristika su izuzetni uglovi gledanja i neverovatno tamna crna boja. AMOLED ekrani ne mogu da se pohvale po 100% realnom prikazu boja, već su boje veoma izražene (što će se mnogima dopasti). Ekran je kapacitivnog tipa, što je retkost u Symbian svetu. Odziv ekrana je odličan dobar, a može se reći da kapacitivni ekran generalno ubrzava rad sa Symbian operativnim sistemom. Sve u svemu, ekran koji poseduje ovaj telefon je odličan, ali je šteta što nije makar malo veći.

Nokia N8 ima kameru od 12 MP, ali je to manje bitan podatak. Bitni podaci su sledeći: veličina senzora je, za mobilni telefon neverovatnih, 1/1.83", dok je žižna daljina objektiva 5.9 mm ili 28 mm ekvivalentno "lajka" formatu. Primera radi, većina kompaktnih i ultrazum fotoaparata ima manji senzor. Kvalitet fotografija je izuetan za mobilni telefon. Nokia N8 ima i klasičan blic (xenon), pa će tako ovaj telefon biti upotrebljiv i u mračnijim situacijama, kada su mobilni telefoni obično neupotrebljivi, ma koliko jako LED osvetljenje imali.
Rezolucija od 12 MP je, na žalost, preterana. Ni jednom amateru ne treba ovolika rezolucija, a jedino što je ovolika rezolucija "postigla" jeste da poveća nivo šuma. Bez obzira, Nokia N8 fantastično snima i fotografije i video i jedan je od retkih mobilnih telefona koji u potpunosti može da zameni fotoaparat. Naravno, pojedine nesavršenosti su prisutne, kao što su deilmično zamućeni uglovi, ali se to može videti i kod fotoaparata malih dimenzija.
Core komponente telefona su skromnije nego kod konkurencije, ali treba znati da je Symbian značajno manje zahtevan operativni sistem, nego iOS ili Android. Smim tim 680 MHz ARM 11 procesor i 256 MB radne memorije će biti sasvim dovoljno, čak i za one zahtevne stvari. Nokia N8 se puni i povezuje sa drugim uređajima putem micro-USB priključka. Pored ostalih stvari koje su očekivane, kao što su vol +/- tasteri, dugme za kameru i 3,5 milimetarski priključak za slušalice, Nokia N8 poseduje i mini-HDMI port sa gornje strane telefona, a odlična je vest da se u standardnom pakovanju dobija adapter za povezivanje na standardan HDMI kabl.



Nokia N8 dolazi sa Symbian^3 operativnim sistemom. U pitanju je prva sledeća generacija operativnog sistema viđenog na N97 ili 5800 telefonima. Ističe se da nova verzija sistema donosi čak 250 noviteta, ali je vidljivo tek nekoliko novih karakteristika.Neke od novina su tri osnovna ekrana koja je moguće detaljno prilagoditi. Pored toga, ubačena je mogućnost za multitouch, odnosno pinch-to-zoom. Ističe se da je novi Symbian doneo pravi multitasking, mada ni prethodnom se ništa značajno nije moglo zameriti. Još jedna od značajnih novina u vezi sa novim sistemom je Qt platforma za razvoj aplikacija, putem koje će se odjednom razvijati aplikacija i za Symbian^3 i za Meego operativni sistem.Suština Symbiana sa novim sistemom nije promenjena. Ukoliko ste koristili neki touchscreen Symbian telefon novijeg datuma, nećete imati problema da se prilagodite. Ipak, da bi Symbian držali u malom prstu, potrebno je dosta znanja i dobro pamćenje. Mnoge alatke i opcije nisu pristupačne i neretko su nelogično postavljene. Ipak, Symbian^3 ne može da se okarakteriše kao težak OS za korišćenje, ali organizacijom ne može pohvaliti.Ono po čemu su karakteristični svi Symbian Nokia mobilni telefoni jeste ogromna količina aplikacija i alatki koje dolaze zajedno sa sitemom. Istina, mnoge alatke nikada nećete koristiti, a za neke opcije nećete znati za šta služe.Nokia N8 zahvaljujući kapacitivnom ekranu i poslednjoj verziji operativnog sistema poseduje multitouch mogućnosti. Multitouch radi sasvim lepo prilikom pregleda fotografija ili web strana. Istina, odziv nije tako dobar kao kod Apple uređaja, ali je više nego zadovoljavajući.Pregled multimedijalnog sadržaja je putem ovog telefona odličan. Šteta je što Nokia N8 ne poseduje nešto veći ekran, ali je i postojeći AMOLED sasvim dobar kada je reč o multimediji. Pored samog pregleda, Nokia N8 ima i veoma dobre alate za obradu fotografija i videa, što je za svaku pohvalu.Internet browser odlično prikazuje strane, a dobra je vest da poseduje podršku za flash. Strane se ne učitavaju munjevito brzo, a sam rad sa browserom nekada može biti težak, jer se vidi da browser vuče korene sa uređaja koji nisu imali ekran osetljiv na dodir. U prevodu, web browser nije dovoljno prilagođen za touchscreen telefon.Nokia je putem Ovi store i ostalih Ovi servisa uspela da uđe u korak sa aktuelnim trendovima u svetu mobilnih telefona. "Ovi" servisi su pozitivna stvar Nokia telefona i možda najsvetliji softverski aspekt N8 modela.



Najveća prednost Nokia N8 telefona je hardver. Najveća mana ovog telefona je softver. Jeste da je u pitanju nova verzija Symbian operativnog sistema, ali je N8 konačni dokaz da je vreme da se Symbian pošalje u penziju ili makar da prestane da se nudi uz mobilne telefone top klase.Da budemo jasni, Nokia N8 može da uradi gotovo svaki zadatak koji mogu da urade iPhone ili neki jači Android telefon, a neke stvari će čak i bolje uraditi. Međutim, nije sve funkcionalnosti, već se od sistema najviše klase telefona traži da bude intuitivan, moderan, lak za korišćenje.Novi Symbian ne koristi u potpunosti prednosti kapacitivnog ekrana, a jedan od problema je i taj što nisu očišćeni "repovi" u korisničkom interfejsu koji su se u poslednje vreme pokazali kao neefikasni. Symbian ne može da se pohvali ni lakoćom korišćenja. Ukoliko niste svakodnevni korisnik ovog sistema, imaćete problema da pronađete opcije, aplikacije, a raspored svih ikonica i foldera neće vam biti baš logičan. Naravno da na ovo može da se utiče, ali samo delimično. Nekada ćete pet minuta pokušavati da nađete opciju koju ste koliko juče koristili. Pored toga, Nokia N8, kao i većina Nokia Symbian telefona, ima makar 20-30 aplikacija i opcija za podešavanje koje 99% korisnika neće koristiti, a koje će često stajati na putu (da ne kažemo smetati) kada nešto bitno treba da se nađe u meniju.Što se tiče hardvera, Nokia N8 zaslužuje čistu desetku. Krenimo od kamere koja briljira. Možda na svetu postoje mobilni telefoni sa boljom kamerom od N8, ali ćete ih na našem tržištu teško naći. Nije samo stvar u rezoluciji (rezolucija je, kao i kod svakog mobilnog telefona, preterana), već u veličini senzora. Veći senzor je za sobom doneo i veći objektiv. Ipak, kao najbitniju stvar kamere vidimo klasičan blic (poznatiji kao xenon blic). Ovaj blic omogućava da Nokia N8 bude upotrebljiva u mračnim svetlosnim uslovima, a poznato je da je to najveći problem prilikom fotografisanja mobilnim telefonom. Blic će moći da osvetli objekte tek nekoliko metara udaljene, ali to je slučaj i sa bilo kojim blicom ugrađenim u fotoaparat. Nokia N8 je prvi telefon koji smo testirali koji u potpunosti može da zameni fotoaparat. Dok u dnevnim uslovima iPhone 4 i Galaxy S lako mogu da pariraju N8-ici, u realnim situacijama Nokia je sveukupno dvostruko upotrebljivija.Ništa manje pohvala ne zalužuje ni kućište telefona. U potpunosti metalno kućište napravljeno je faktički u komadu i neverovatno je čvrsto. To znači da nije moguće bez alata i iskustva zameniti bateriju, a je li baterija u telefonu skuplja nego inače i koliko će koštati "ruke", ne možemo da znamo. Mada mislimo da ovo neće biti problem, makar u prve dve godine korišćenja telefona.AMOLED ekran pruža veoma kvalitetan prikaz, ali je šteta što Symbian sam po sebi ne izgleda malo atraktivnije, jer pomalo "mrtve" boje ne pokazuju prave kvalitete ovog ekrana.Sve u svemu, Nokia N8 je izuzetno kvalitetan telefon, ali nam je jako teško da ga preporučimo zbog operativnog sistema. Ukoliko Symbian držite u malom prstu, a želite dobar ekran, kućište i kameru, onda će vas N8 veoma interesovati. Ipak, za one koji bi da osete šta znači moderan operativni sistem, ne može se baš reći da je Nokia N8 pravo rešenje. Takođe, ukoliko ste se navikli na iOS ili Android, možete naići na dosta poteškoća u početku. Šteta je što Nokia N8 nema bolji operativni sistem, ali ne želimo da vas obeshrabrimo. Symbian će neke stvari raditi sporije, čudnije, teže, ali će ih na kraju ipak završiti. Ukoliko vam je hardver telefona na prvom mestu, a pogotovo fantastična kamera, Nokia N8 može biti pravi telefon za vas.

Prednosti

- fantastična kamera
- pravi blic
- odlično metalno kućište
- kvalitetan AMOLED ekran
- multitouch
- multimedija

Nedostaci

- izgled operativnog sistema
- organizacija strukture, ikonica, opcija sistema
- "repovi" starijih operativnih sistema
- nedovoljna optimizacija za touchscreen i kapacitivni ekran

preuzeto sa neta...

http://www.gsmarena.com/nokia_n8-3252.php
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.196 sekundi sa 24 upita.