Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Kičmu krivi školska torba  (Pročitano 5727 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Kičmu krivi školska torba
« poslato: 21-09-2007, 15:04:04 »

Učenici prvih razreda tek su krenuli u školu, a već nose prepune torbe udžbenika, svesaka, pribora... Često im bake i deke pomažu da teret prenesu od kuće do škole.

- Nisam mogla da verujem koliko knjiga je dobila moja kćerka prvog dana u školi. Nas dve smo jedva donele 11 knjiga u rukama. Interesuje me šta će prvom razredu udžbenik iz likovnog i muzičkog, kada oni i ne znaju da čitaju - pita se majka prvačića.

Školske torbe sa udžbenicima, sveskama, priborom i opremom za fizičko teške su i po nekoliko kilograma, a učitelj Miroslav Marinković kaže da je nedavno merio koliki teret deca nose na leđima.

- Torbe su teške od osam do 10 kilograma. Deca ne mogu da ih nose, već ih vuku. Tu su još plastelin, bojice, flomasteri, a ovih dana deca nose po kilogram kestenja u torbama, jer uče o jeseni. Nije mi jasno zašto pojedini učitelji traže iz svakog predmeta po dve-tri sveske. Mislim da bi svaki učenik mlađih razreda trebalo da ima samo jednu svesku u koju bi pisao sve predmete i ona bi bila kao integrisan udžbenik - smatra Marinković.

On naglašava da je glavni krivac za prepune đačke torbe obilan nastavni plan i program.

- Osnovni problem je što Ministarstvo prosvete nema stručne ljude koji će iz tih preambicioznih programa izbaciti ono što je nebitno. U Nacionalnom prosvetnom savetu sede ljudi koji nisu iz prakse i pišu programe, a sve predloge učitelja su odbili. Nastavnicima treba tumač za čitanje nastavnog programa, pa strahuju da ga neće ispuniti. Od dece traže da nose vežbanke, priručnike i časopise, jer im stalno prete inspekcijom i kaznama ako ne ispunjavaju program - upozorava Marinković.

Dodatni problem za decu predstavlja to što pojedini nastavnici treći čas fizičkog vaspitanja, koji je obavezan za sve, koriste da bi nadoknadili gradivo iz matematike ili sveta oko nas.

- U svim ovim promenama i reformama zaboravili smo da je dete najvažnije. Učitelji rade u ime nastavnih programa i udžbenika, a deca su zanemarena. Nama prvaci sede u klupama po pet časova. Izgleda da je reforma našeg obrazovanja stala i vratila se unazad - tvrdi Marinković.

Poslednjih godina povećao se broj dece koja imaju deformitete kičme, a svaki peti učenik ima problema sa telesnim držanjem. Deformaciju kičmenog stuba ima više od 10 odsto učenika, a svaki sedmi učenik ima ravne tabane.

Dr Radosava Anđelić, načelnik fizijatrije u Domu zdravlja Palilula, kaže da je teška školska torba jedan od uzroka deformiteta kičmenog stuba.

- Naravno, tu su i loša ishrana, nagli rast, neadekvatne školske klupe, neaktivnost, neodgovarajuća obuća, vezanost za kompjutere... Školske torbe su teške od pet do osam kilograma, a bake i deke su često angažovani kao nosači. Sve više dece nižih razreda ima deformitete kičme, a toj deci savetujemo bavljenje sportom, pogotovo plivanjem - priča dr Anđelić.

Ona upozorava roditelje da bi deca trebalo da nose adekvatnu obuću i rančeve na oba ramena. Dr Anđelić savetuje da težinu knjiga treba rasporediti na oba ramena. Ona smatra da bi bilo najhumanije da deca knjige ostavljaju u školama u posebnim kasetama. Na taj način ne bi nosila veliki teret, a sve obaveze bi završavala u školi.

Sačuvana

Schnuffel

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 682
    • Schnuffel
Одг: Kičmu krivi školska torba
« Odgovor #1 poslato: 25-04-2008, 21:50:02 »

U potpunosti se slažem sa ovim tekstom.
Sačuvana
Živimo ljubav, budimo ljubav, zračimo ljubav.
Radnik svetlosti

 

Stranica je napravljena za 0.107 sekundi sa 25 upita.