Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Devojčica je porasla  (Pročitano 7248 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Devojčica je porasla
« poslato: 27-01-2007, 10:57:40 »

 Ćerki u pubertetu potrebni su razumni roditelji i pravi saveti
Devojčica je porasla

Još juče vam se činilo da se vaša mezimica igra Barbikama i besomučno preskače lastiš sa drugaricama. Niste se ni okrenuli, a ona je obukla mini suknju i njiše kukovima kao Bijonse. Začas se rasplače, duri se, lupa vratima i zatvara se u svoju sobu. Pubertet je drma svom silinom, kažete sebi. Ali morate znati da ste joj u tom periodu potrebniji više nego ikad. Tačno je da je postala samostalnija, ali se iza tog prividnog samopouzdanja ipak krije devojčica kojoj su potrebni vaši saveti i pomoć.

Seksepilan izgled

Ukoliko vam se čini da se mamina i tatina devojčica odjednom oblači kao da je izašla pravo iz serije „Seks i grad“, izazovno otkriva više nego što sakriva i na sebi ima tone šminke, ne paničite. Psiholozi savetuju da sledeći put kad odbacite ćerku na žurku obratite pažnju na to kako su obučene njene drugarice. Ono što bi nekada davno pristajalo samo „lepoticama noći“ danas je postalo norma: tako izgledaju sve tinejdžerke.

Kako da postupite

Nemojte joj odmah zabraniti svu seksepilnu odeću, ali je ohrabrite da razmisli za koju priliku je takvo odevanje prikladno. Za školu svakako nije. Upozorite je kakvu poruku takvim izgledom šalje, ali nemojte to činiti tek kad je uhvatite na vratima u mini suknji i dekoltiranoj majici. Razmotrite zajedno opasnosti kojima se izlaže u provokativnoj odeći, recimo u javnom prevozu ili kada se sama vraća sa neke žurke pustim ulicama. Posavetujte joj da ponese mantil ili jaknu koju će obući preko takve odeće kad se vraća kući.
Menstruacija

Iako većina devojčica dobija menstruaciju između 11. i 14. godine, nekima se to dešava već sa devet. Zato morate o tome razgovarati sa svojom ćerkom na vreme. Za dete može biti veoma traumatično ako počne odjednom da krvari, a ne zna zašto. Stoga ne odlažite taj razgovor zato što vam je neprijatno.

Devojčice su svesne da menstruacija znači da postaju žene, i to može biti istovremeno uzbudljivo i zastršujuće. U većini škola uče se barem osnovne stvari o ljudskoj anatomiji, pa prvo proverite šta dete o tome zna.

Šta da joj kažete

Nemojte biti uopšteni, već joj odmah objasnite praktične stvari: koje simptome može očekivati, koliko dana krvarenje može da traje, koje sve uloške može da kupi i kako da održava intimnu higijenu. Nemojte da zvučite previše ozbiljno ili mračno. O tome treba govoriti kao o najnormalnijoj stvari na svetu. Ukoliko negde putuje, postarajte se da za svaki slučaj ponese sve što joj je neophodno ukoliko menstruaciju dobije na putu.

Prvi dečko

Navala hormona koji dovode do telesnih promena u pubertetu utiče i na emocije vaše ćerke: mogu je preplaviti seksualna i romantična osećanja sa kojima ne ume da izađe na kraj. To je doba kad izlazi s društvom vršnjaka i neminovno će joj se neko od dečaka dopasti. Verovatno vam se neće svideti kad vaša mala devojčica odjednom saopšti da ima momka, ali ako postavite previše zabrana, ona će lako smisliti bezbroj načina da ih zaobiđe i prevari vas.

Kako da postupite

Vodite računa da ne zadirkujete ćerku kad vam kaže da se zaljubila, jer vam se ubuduće neće poveravati. Pružite joj priliku da vam kaže šta oseća. Tako ćete upoznati mladića i znati da li je reč o vezi koja vam nije po volji. Bitno je da razgovarate: što je više budete ohrabrivali na razgovor, to je veća verovatnoća da će se prvo obratiti vama kad nešto „zaškripi“.

Seks i kontracepcija

Sama pomisao da vaša nežna mezimica radi „one stvari“ s nekim vetropirom prosto je neizdržljiva. Iako devojka verovatno dosta toga zna o „tehnici“ seksa - od prijateljica iz škole - nije pripremljena za emocionalne izazove seksualne veze.

Razgovarajte

Razgovor ima ključni značaj za sticanje zrelosti vaše ćerke i za njeno samopoštovanje u ljubavnim odnosima. Bitno je da shvati da u polni odnos treba da stupi tek kada je za to spremna, a ne zato što to navodno svi rade. Izuzetno je značajno da mladić koristi kondom kao zaštitu ne samo od trudnoće, već i od seksualno prenosivih bolesti.



Izvor: Blic
 

Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 21 upita.