Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Medj.nagrada za kreativnost u izbeglistu i rasejanju-slikarki Branki Mraovic  (Pročitano 4727 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

jagodinkana

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 59

Medj.nagrada za kreativnost u izbeglistu i rasejanju-slikarki Branki Mraovic
medj.nagrada NSHC za kreativnost u izbeglistvu i rasejanju Branki Mraovic
Po ideji knjizevnika Stojana Simica Krpice ,a u organizaciji novosadskog humanitarnog centra (NSHC) na Svetski dan izbeglica od 2007.godine dodeljuje se medjunarodna nagrada za stvaralastvo u izbeglistvu i rasejanju .Ove godine nagrada ce biti dodeljena slikarki Branki Mraovic .tako je odlucila komisija NSHC.Nagrada se sastoji iz diplome i plakete .Prosle godine je dodeljena knjizevniku Peri Mandicu izbjegli iz Zdene pored Sanskog Mosta ,a pretprosle Cedomiru Sunjevicu koji je prognan sa Kosova.

Branka Mraović – Biografija

Branka Mraović, slikar i humanitarni radnik, rođena 16.10.1950 u Kotoru, RCG.

U Zagrebu studirala i prekinula studij engleskog jezika i književnosti, izabravši da joj životno opredjeljenje bude slikarstvo. Privatno učila slikanje od Dr. Save Popovića, Doktora slikarstva i istorije umjetnosti.

Sve to se odvija uz veliku podršku Janka Mraovića, za koga se udala 1972, nakon par mjeseci poznanstva i iste godine rodila sina Boška.

Osamdesetih godina počinje da izlaže, samostalno i zajednički, da učestvuje na likovnim kolonijama. Iz Karlovca odlazi sa porodicom u srce Korduna, Vrginmost, odnosno selo Čemernica gornja, gdje stvara sve više, posvećujući se potpuno slikanju. Sve do početka rata, kada počinje da, paralelno sa slikanjem, radi kao prevodilac u mirovnim snagama UN. Inicira i sudjeluje u mnogim humanitarnim akcijama i tako započinje njen humanitarni rad.

Do sada je naslikala preko 1500 slika (ulja na platnu), učestvovala u preko 300 zajedničkih izložaba i kolonija i imala 13 samostalnih izložaba. Poslednja je bila u decembru 2005 u Klubu demokrata u Beogradu.

Za vrijeme rata, 1992-93, predaje engleski jezik u OŠ Vrginmost.
Od aprila 1993 do avgusta 1995, radi kao prevodilac u mirovnim snagama UN.

U „Oluji“stiže u Beograd. Sin Boško dolazi uskoro a za supruga Janka doznaju nakon mjesec i po da je živ, ali zarobljen u hrvatskom zatvoru.
Nakon više od godine dana, dolazi Janko. Boško od dolaska u BG radi sve poslove da omogući opstanak i nastavak života.

Branka počinje da radi u JEN u, japanskoj NVOkoja pomaže revitalizaciju života izbjeglih i prognanih a kasnije i raseljenih i domaćih stanovnika socijalno ugroženih i marginalizovanih u društvu.
Od 1997 do 2004, do povlačenja JENa, Branka radi kao Koordinator psihosocijalnog projekta za 10 JENovih centara u Srbiji, zatim kao Menadžer Programa, Koordinator projekta i PR za 20 JENovih opštinskih centara u Srbiji i 5 u Crnoj Gori.
U oktobru 200, u organizaciji JENa i uz podršku Mibnistarstva spoljnih posliva Japana, odlazi u obilazak većih japanskih gradova da kroz predavanja za javnost i novinare prezentuje socijalnu i izbjegličku situaciju prije, za vrijeme i nakon bombardovanja u Srbiji i Crnoj Gori.

Od marta do decembra 2005, u Kopenhagenu i Ženevi, Branka sudjeluje u radu i kreiranju novih standarda u organizovanju humanitarnih misija u svijetu, standarda koji će unaprediti postojeće humanitarne akcije (Projekt Humanitarian Accountability Partnership International)





Branka Mraovic je uspjela hrabro da nadidje ekstremne zivotne situacije kontinuirano ispoljavajuci svoju kreativnost-slikanje i to vrednih slika.


Nagrada ce biti dodeljena 20.6.2009.godine.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 21 upita.