Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Religija => Temu započeo: anastasijab 11-07-2007, 23:20:01

Naslov: Срећна слава – Петровдан.
Poruka od: anastasijab 11-07-2007, 23:20:01


Петровдане, свети дане, нек нам с тобом сунце гране, ДУШЕ ХРИСТОМ обасјане, који лечи болне ране. Добро дошо ПЕТРОВДАНЕ.

Свим учесницима овог форума, свим грађанима наше земље Србије, у матици или дијасопри,
Срећна слава Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан.

Naslov: Одг: Срећна слава – Петровдан.
Poruka od: autentik 12-07-2007, 17:51:37
Hvala na pozdravu
Naslov: Одг: Срећна слава – Петровдан.
Poruka od: ignja 11-07-2010, 22:56:45
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/07/11/323732/Petar-i-Pavle-1.jpg)

Данас је Петровдан

Православне цркве и верници славе празник апостола Петра и Павла, који се у хришћанству сматрају првим проповедницима и учитељима новозаветне вере. Петровданским слављем завршава се петровски пост и почиње причест верника који су поштовали правила предвиђена каноном цркве.

Празник апостола Петра и Павла, који се у хришћанству сматрају првим проповедницима и учитељима новозаветне вере, данас славе Православне цркве и верници.

Овај празник је у Србији познат као Петровдан и обележава се као слава многобројних православних породица.

Петровданским слављем завршава се петровски пост и почиње причест верника који су поштовали правила предвиђена каноном цркве.

Свете апостоле истовремено славе све православне цркве које поштују Јулијански календар, док су западне хришћанске цркве овај празник обележиле пре 13 дана.

Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Свети апостол Петар се помиње као један од најоданијих Христових следбеника а речи "Ти си Христос, Син Бога Живога", записане у Јеванђељима, израз су негове тврде вере у хришћанско спасење па се до данас понављају у хришћанским молитвама.

У "Прологу" епископа Николаја Велимировића апостол Петар је представљен као "неустрашиви и силни проповедник Јеванђеља", чије се име помиње после силаска Светог Духа на свете апостоле и после беседе коју је одржао у Јерусалиму, када је "придобио и преобратио у хришћанство 3.000 душа".

Предање каже да је свети апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију.

Свети апостол Петар сматра се писцем две посланице у цркви познате као - Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету.

Знамење Светог Петра

У предању се такође каже да му је Бог поверио вино, пшеницу и кључеве Царства небеског, па се с тим знамењем и слика на православним иконама.

Свети Петар је као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, где су створена прва упоришта нове вере.

У цркви светог Петра и Павла у Риму чувају се вериге светог Петра као знамење снаге светитеља у које га је оковао цар Ирод, прогонитељ хришћана. Предање каже да су вериге саме спале са руку и ногу светитеља на појаву анђела Божјег.

Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најпре фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана.

Предање каже да је око десет година био млађи од Христа са којим се никада није срео али да је у њега поверовао и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве.

"Господ му се јавио... и чудесно га преобратио у веру Хришћанску", записао је у "Прологу" Николај Велимировић.

Овај запис владике Николаја односи се на догађај на путу за Дамаск и визију светог апостола Павла коме се Исус обраћа речима "О Савле зашто ти мене гониш".

"Крштен и уведен у службу апостолску са племенитом верношћу" и, како каже предање, проповедао је Јеванђеље од Арабије до Шпаније.

Оба светитеља погубио је у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана.
Naslov: Одг: Срећна слава – Петровдан.
Poruka od: Svilena 11-07-2010, 23:16:34
Slava Svetih apostola Petra i Pavla slavila se u Jagodini od 1899. godine, kada je i osveštan istoimeni hram u Jagodini.
Petrovdan se od tada slavio kao gradska slava sve do kraja Drugog svetskog rata. Tek za vreme vlasti koalicije "Zajedno",
vladika šumadijski, pokojni dr Sava Vuković, osveštao je zgradu opštine i od tada se Petrovdan ponovo slavi kao slava grada Jagodine.