Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Manastir Đurđevi Stupovi  (Pročitano 5218 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Manastir Đurđevi Stupovi
« poslato: 19-06-2009, 12:11:19 »

Manastir je osnovao Stefan Nemanja. Glavni objekat manastira, crkva Sv. Đorđa, sagrađena je 1170. - 1171. godine. Ostaci postojećih manastirskih građevina su (pored crkve) cisterna sa bunarom, trpezarija na južnoj strani i najveći deo obimnog zida. Ostale građevine ne potiču iz vremena osnivanja manastira, već su građene kasnije. Manastir je znatnije obnovio kralj Dragutin...

Jare-kg

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 16
Одг: Manastir Đurđevi Stupovi
« Odgovor #1 poslato: 21-06-2009, 22:48:35 »

МАНАСТИР ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

Манастир Ђурђеви ступови задужбина је Великог Жупана Стефана Немање и налази се на шумовитом брежуљку изнад Новог Пазара. Комплекс чине црква Св. Георгија, трпезарија, манастирски конаци, цистерне са улазном кулом. Манастир је саграђен 80тих година 12. века. По спољашњем изгледу храм је једнобродна црква са троделним олтарским простором. У предњем делу цркве налазила су се две високе куле - стлпа (ступа) што је целој грађевини давало романички изглед.



Фреске које су већим делом оштећене, а делом пренешене у Народни музеј у Београду припадају традицији Комнена и врло су спретно биле уклопљене у архитектуру храма која је посебно била упечатљива по куполи насађеној на елиптичној осноови. Након што је на улазну кулу додата апсида са источне стране 1282-83 улазна кула је претворена у капелу са гробницом Св. Краља Драгутина. Након тога капела је осликана сликама историјске садржине. Манастир је у више наврата обнављан, а у 18. веку дограђена је и нова трпезарија, конаци док је нартекс католикаона осликан новим фрескама. Пропадање овог манастира почело је у турским временима и доживело је врхунац између два рата у 20 веку. Археолошка истраживања и рестаураторски радови су предузети између 1960 и 1982. године у склопу радова на комплексу Старог Раса и манастира Сопоћани. Заједно са њима је и овај манастир проглашен делом Светске културне баштине 1979. године.



Систематска обнова целог манастира почела је у пролеће 2001 године. Владика Артемије је већ послао тројицу монаха у Ђурђеве Ступове да надгледају обнову и изградњу нових конака. У првој фази биће изграђен конак за монахе са капелом. Касније се очекује да ће почети обнова саме цркве према постојећим пројектима.
« Poslednja izmena: 21-06-2009, 22:49:12 od strane Jare-kg »
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.072 sekundi sa 25 upita.