Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Зашто нам се спава након јела  (Pročitano 3583 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Зашто нам се спава након јела
« poslato: 26-01-2007, 20:42:29 »

Зашто нам се спава након јела

Поспани од глукозе

Тело нам, у ствари, говори да се опустимо и чувамо енергију коју нам је осигурала храна

Изгледа да је напокон разрешена мистерија зашто смо често после обилног оброка поспани. Истраживачи су открили да висок ниво глукозе, која се јавља након конзумирања обилног оброка, има способност „искључивања” можданих ћелија које нас одржавају буднима и пуним елана.

Резултати истраживања објављеног у часопису „Неурон” имају смисла с обзиром на то да би поспаност после јела могла да буде начин на који нам тело говори да се опустимо и чувамо енергију коју нам је осигурала храна, рекао је аутор истраживања Денис Бурдаков са Универзитета у Манчестеру.

Тим стручњака је проучавао групу можданих ћелија, орексин неурона, које се налазе у хипоталамусу и производе протеине орексине који су есенцијални за одржавање будности код људи. Ови неурони ноћу су мање активни, а њихова поремећена функција може да води у нарколепсију, стање које узрокује немогућност одржавања будности.

Бурдаков тим изложио је орексин неуроне поступним променама у нивоу глукозе, сличним оним променама које се јављају у крви током дневног циклуса храњења и глади.

Истраживачи су уочили да се активност неурона може „искључити” порастом нивоа глукозе у крви до које долази након јела. Ово може да објасни појаву поспаности након оброка, као и чињеницу да нам је тешко да заспимо када смо гладни.
Истраживачи даље спекулишу да промене у осетљивости орексин неурона на глукозу могу да воде ка гојазности. Наиме, ове ћелије помажу у регулисању апетита и метаболизма, па њихов дефект може да резултира вишком килограма.

Izvor: Politika
 

Stranica je napravljena za 0.067 sekundi sa 24 upita.