Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: zs 07-08-2007, 16:42:50

Naslov: Ruska zastava na dnu ispod Severnog pola
Poruka od: zs 07-08-2007, 16:42:50
MOSKVA - Ruska istraživačka podmornica sa ljudskom posadom postavila je juče rusku zastavu na dno Arktičkog okeana ispod Severnog pola i tako simbolično potvrdila pravo Moskve na raspolaganje prirodnim resursima u ovoj oblasti, objavili su juče ruski mediji pozivajući se na zvaničnike misije, prenosi Rojters.

Zastava od nerđajućeg titanijuma postavljena je na dubini od 4.261 metara, izjavio je Vladimir Strugacki, potpredsednik ruskog Udruženja za polarna istraživanja, Itar-tassu. Prema odredbama međunarodnog prava, pet država čije teritorije zalaze unutar Arktičkog kruga - Kanada, Norveška, Rusija, SAD i Danska - imaju pravo na ekonomsko korišđenje zone do 320 kilometara od svojih obala prema severu. Rusija tvrdi da joj pripada veći deo, koji se proteže do samog Severnog pola zato što su, prema objašnjenju Moskve, arktičko dno i Sibir povezani istim kontinentalnim podvodnim grebenom Lomonosov. U misiju je uloženo oko 60 miliona evra.

Ovo je apsolutno istorijski poduhvat - brojne sovjetske i američke nuklearne podmornice često su prolazile ispod polarne ledene kape, ali do sada niko nije stigao do dna ispod Severnog pola.

Glas javnosti, petak 3. avgust 2007
Naslov: Одг: Ruska zastava na dnu ispod Severnog pola
Poruka od: autentik 07-08-2007, 17:40:21
bravo Rusi

lepa vest