Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: U deset škola u Vojvodini počelo seksualno obrazovanje  (Pročitano 4404 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
U deset škola u Vojvodini počelo seksualno obrazovanje
« poslato: 10-09-2013, 13:01:01 »



U deset srednjih škola u Vojvodini danas je počela realizacija pilot projekta pod nazivom "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, a predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu, prisustvovali su prvom izvedenom času u okviru novog predmeta u Srednjoj Ekonomsko trgovinskoj školi u Bečeju.

Kako se navodi u saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću vlade AP Vojvodine, Pajtić je pohvalio zrelost kojom su se rukovodili učenici koji će svoje vreme i pažnju od danas poklanjati i edukaciji koja nije bila obavezna, shvativši da je reč o podizanju svesti na račun očuvanja njihovog soptvenog zdravlja.

"U Vojvodini se godišnje rodi 17.000 dece, a broj namernih prekida trudnoće iznosi čak 50.000, što je zvaničan podatak, dok nezvanični podaci ističu da ih ima oko 100.000, dakle, na šest abortusa u Vojvodini dolazi jedan novi život", istakao je Pajtić.

On je naglasio da su najčešći razlozi maloletničke trudnoće posledica nedovoljnog znanja o kontraceptivnim sredstvima i njihovom korišćenju i dodao da između 16 i 18 odsto bračnih parova ima problem sa sterilitetom, što je opet posledica namernih prekida trudnoće i povreda koje su potom usledile ili posledica polno prenosivih bolesti.

"Mi smo rešili da objavimo rat predrasudama i neznanju i uvedemo seksualno obrazovanje u srednje škole. U proseku, mladi u Vojvodini stupaju u polne odnose sa 16 godina, a mi želimo da im pružimo onu vrstu znanja, koja će im omogućiti da zaštite i sebe i druge, te da sačuvaju svoje zdravlje i kada odrastu dobiju svoju decu, koja će odrastati na zdrav i normalan način", rekao je Pajtić.

Prema Pajtićevim rečima, programom je obuhvaćeno 1.200 dece, a, kako je istakao, samo je jedno dete, od ukupnog broja anketiranih polaznika u deset škola Vojvodine, odbilo da sluša novi predmet, što, po njemu, pokazuje da su deca izuzetno svesna o potrebi ovakve edukacije i očuvanju svog zdravlja.

Predsednik vlade Vojvodine je najavio da će projekat "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji je uveden na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, biti realizovan i naredne godine, a sve u cilju popravljanja neslavne statistike u Vojvodini, koja govori da na jedan bračni par dolazi manje od jednog deteta.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu iskazala je zadovoljstvo, što je predlog resornog sekretarijata naišao na izuzetan odziv među đacima, koji su zajedeno sa njihovim roditeljima anketirani pre uvođenja tog predmeta u škole.

"Deo đaka je delimično već upoznat sa seksualnim obrazovanjem, pre svega preko društvenih mreža, što je nedovoljno znanje", rekla je Čobanu dodajući da je prošle godine više od 60 odsto projekata i zahteva za sredstva iz budžeta za projekte odnosilo na reproduktivno zdravlje.

"Ako analize pokažu da je inicijativa opravdana, videćemo da li će ovaj sadržaj biti samostalan ili deo nekog predmeta“, kazala je Čobanu i pojasnila da je seksualnost u smislu seksualnih odnosa samo jedan od segmenata u okviru projekta o zdravstvenom vaspitanju u reproduktivnom zdravlju.

Predmet iz reproduktivnog zdravlja izučavaće se u gimnazijama u Zrenjaninu i Sremskim Karlovcima, Gimnaziji "Isidora Sekulić" u Novom Sadu, Gimnaziji "Uroš Predić" u Pančevu, gimnaziji "Branko Radičević" u Staroj Pazovi, srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" u Vršcu, ekonomsko-trgovačkim školama u Kikindi, Bečeju i Alibunaru, kao i u Srednje stručnoj školi "Borislav Mihailović Mihiz" u Irigu.

Udžbenici u izdanju resornog sekretarijata su besplatni, a predavači su visokostručni mladi ljudi, studenti završne godine medicine i psihologij

http://www.sio.vojvodina.gov.rs/index.php/novosti/11-2013/564-objavljen-prirucnik-zdravstveno-vaspitanje-o-reproduktivnom-zdravlju
Sačuvana

milos87popovic

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 4175
    • Find rakija
Odg: U deset škola u Vojvodini počelo seksualno obrazovanje
« Odgovor #1 poslato: 25-12-2013, 17:25:54 »

Ako je vala, uveo bih ga u sve škole.

loli

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 389
Odg: U deset škola u Vojvodini počelo seksualno obrazovanje
« Odgovor #2 poslato: 25-12-2013, 19:53:42 »

Seksualno obrazovanje u srednjim skolama je kasno.Trebali bi bar dve godine ranije da uvedu.Bar..
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.095 sekundi sa 25 upita.