Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: ИЗЛОЖБА ДОДИРНИМО ПРИРОДУ 2 - Za Slepa i Hendikepirana Lica  (Pročitano 3965 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu

ИЗЛОЖБА «ДОДИРНИМО ПРИРОДУ 2»

Природњачки музеј из Београда у сарадњи са Музејом Хореум Марги из Ћуприје отвара нову тактилну изложбу под називом »Додирнимо природу 2». Аутори су кустоси Природњачког музеја: Мр Гордана Јовановић, Миодраг Јовановић, Драгана Ђурић.

Изложба је настала као логичан наставак раније реализованог програма Природњачког музеја под називом «Додирнимо природу» приређеног на Међународни дан особа са инвалидитетом, 03.12.2005. год., у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану. На предлог кустоса Музеја из Ћуприје, археолога Данице Јовић, приступило се реализацији сличне поставке.

Ово је друга изложба Природњачког музеја на којој су избрисане све границе између посетилаца и експоната. Одабрани примерци представљају широку лепезу предмета из природе, а груписани су тако да се лако могу тактилно препознавати, чиме је Природњачки музеј учинио све да некада недодирљиве музејске предмете учини доступним јавности. Текст је припремљен на два писма (Брајево и ћирилично).

Експонати потичу са терена Србије и иностранства, а за потребе изложбе направљене су и реплике намењене превасходно слепим и салбовидим особама. Оригинални експонати, од који се неки први пут излажу, одражавају различите облике и појаве из природе, од којих више њих има изузетан научни и културни значај међународних размера: модели делова биљака, препарати животиња, минерали, стене и фосили разних животиња. Ако је неко пропустио да види лобању малог диносауруса (еораптора) на изложби «Диносауруси Аргентине –џинови Патагоније, овога пута има прилику и да га додирне. Предмети из природе који су изазвали велико интересовање публике на изложби «Додирнимо природу« нашли су своје место и на изложби «Додирнимо природу 2» (јаје најмање и највеће птице на свету, глава крокодила позната из ТВ серије «Бела лађа», ихтиосаурус («делфин « из мезозоика) и др.

Реализација поставке се предвиђа у посебно припремљеним витринама без стакла, на којима ће се експонати лако моћи посматрати и додиривати из инвалидских колица а одговараће и дечјем узрасту. Нов приступ излагању експоната омогући ће боље упознавање посетилаца са природњачким збиркама, а преко њих и са богатством и разноврсношћу природе уопште. Тиме ће Природњачки музеј и Музеј Хореум Марги дати посебан допринос децентрализацији културе на нашим просторима и изазвати додатно интересовање јавности за њихову едукативну и изложбену делатност.

Природњачки музеј из Београда и Музеј Хореум Марги из Ћуприје Вам пружају шансу да своја сазнања о природи употпуните додиром. Изложба се отвара 16.06.2010., у деветнаест часова, у Музеју Хореум Марги, Ћуприја, Курсолина 2.







http://www.forum.autentik.net/slike/cuprija/izlozba_za_slepe/pps.pps
 

Stranica je napravljena za 0.103 sekundi sa 24 upita.