Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Preminuo je Miloš Petrović, nаš poznаti čembаlistа, džez i world muzičаr...  (Pročitano 3471 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu

U subotu, 13. novembra, u Beogrаdu, u 58. godini, preminuo je Miloš Petrović, nаš poznаti čembаlistа, džez i world muzičаr, kompozitor, književnik i profesor nа Fаkultetu muzičke umetnosti. Sahrana će biti objavljena u sredu, 17. novembra, u 13.30h na Zemunskom groblju.

Magazin Etnoumlje je prošle godine, dvobroj 9-10 posvetio ovom istaknutom umetniku i osnivaču world music pokreta u Srbiji. Intervju možete pročitati na adresi:


http://worldmusic.autentik.net/milos_petrovic_intervju.html

a kompletan broj magazina možete preuzeti na adresi:

 http://worldmusic.autentik.net/magazin_etnoumlje_br_9-10.pdf

Članovi World music asocijacije Srbije i Redakcija magazina Etnoumlje duboko žale i saosećaju sa porodicom Miloša Petrovića.

U prilogu je fotografija sa World music samita koji je održan 30. aprila 2010. godine u Etnografskom muzeju. Govori Miloš Petrović.

 

Miloš Petrović (1952) je diplomirao na Odseku za klavir FMU u Beogradu (1974). Specijalizovao je čembalo u Pragu, Španiji i Francuskoj, i magistrirao u klasi za čembalo (1988). U Elektronskom studiju Radio Beograda završio je obuku za samostalan rad i ostvario tri elektroakustičarske kompozicije. U periodu studiranja započinje višestruke muzičke aktivnosti: kao pijanista, čembalista i kompozitor. Od 1989. je docent na FMU u Beogradu. Izabran je za redovnog

profesora FMU, 1997 (za čembalo i kamernu muziku). Za postignute pedagoške rezultate nagradjen je srebrnom medaljom Univerziteta umetnosti u Beogradu. Komponovao je dve kamerne opere: Derlad (1971) i Mihailo iz Peći (2003). Napisao je zbirku priča „Levant nad Levantom” i dva romana: „Žitije monaha Mardarija” i „Mihailo iz Peći”. Kao džez pijanista nastupa od 1972. Bio je član grupa „Jakarta” (1982-85), „Interaction”, „Jazzy”, „Jerusalim”, „Levantinci”, „Balkan Big Band Orchestra”, trija „Floridis-Petrovic-Papa Nik”, etno džez kvarteta Bokija Miloševića, a od 1995. član je grupe „South Quartet”. Nastupao je sa poznatim stranim muzičarima a od 1989. nastupa i snima sa perkusionistom Veljkom Nikolićem-Papa Nikom. Autor je oko 60 dela iz oblasti seriozne i džez muzike i multimedijalne umetnosti. Svrstava se u pionire world music scene u Srbiji. Redovni je profesor cembala i kamerne muzike na FMU u Beogradu. Nedavno je objаvljenа njegovа zbirkа recenzijа džez-аlbumа i esejа o muzici, „Dlаnom o stopаlo”.
 



 

Stranica je napravljena za 0.084 sekundi sa 20 upita.