Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Lepota - Zdravlje => Temu započeo: autentik 26-01-2007, 20:29:27

Naslov: Biljem protiv insekata
Poruka od: autentik 26-01-2007, 20:29:27
Biljem protiv insekata


Ožarite komarce koprivom
Kao dobar štit od dosadnih insekata u stanu mogu da posluže lovorove grančice, buket koprive, ili kita lavandinog cveta   
Sa dolaskom lepših dana mame nas priroda, želja za rekreacijom, radom u bašti, ili dvorištu, ili, jednostavno, za vazduhom - da sedimo kraj otvorenog prozora. Sve bi bilo dobro da tokom proleća i leta ne vrebaju “ta divna mala stvorenja” koja mogu da pokvare raspoloženje i zdravlje. Ubodi, ili ujedi komarca, krpelja, pčele, pauka... mogu da prođu neprimećeno, međutim, nisu retki slučajevi da se jave ni malo bezazlene alergijske i druge reakcije na koži.

Da vam insekti ne bi uleteli u sobu na prozor stavite tanjir sa sirćetom, ili vatu natopljenu eteričnim uljem eukaliptusa i karanfilića. Kao dobar štit od ovih dosadnih stvorenja u stanu mogu da posluže lorberove grančice, buket koprive, ili kita lavandinog cveta.
Od komaraca u prirodi možete da se odbranite eteričnim uljem eukaliptusa, a orahovo lišće, ili paprat sigurno će oterati krpelje!

Na ujede i ubode po pravilu najburnije reaguju deca, sklona alergijama i stariji. Ako do toga dođe u predelu usta može da oteža disanje, pa čak i da dođe do gušenja zbog otoka. Prva pomoć je hladan oblog na ozleđeno mesto, a u slučaju da vas izujeda veći broj insekata mogu da se pojave znaci trovanja i tada treba potražiti pomoć lekara. Ima, na žalost, i onih kojima je dovoljan samo jedan ubod da dođe do burne reakcije. U najtežim slučajevima i do takozvanog anafilaktičkog šoka.


Ubod pčele ili ose

Žaoku izvadite pincetom, a na povređeno mesto stavite hladan oblog od:
- 1 kašičice (5 ml) sode bikarbone
- 1 kašike (15 ml) lavandine cvetne vodice

ili od:
- destilovane vode pomešane sa nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice, ili lavande

ili od:.
- 2 dl jabukovog sirćeta
- 2 kapi eteričnog ulja lavande

Izvor: Novosti (http://www.novosti.co.yu)