Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Saznaj nešto novo o čokoladi  (Pročitano 4747 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Saznaj nešto novo o čokoladi
« poslato: 12-04-2007, 19:23:22 »

ČOKOLADA - analgetik za žene, afrodizijak za muškarce
Iako je dobar izvor energije jer obiluje masnoćama i šećerom, to nije glavni razlog uzimanja čokolade. Za njom posežu žene da ublaže tegobe s mjesečnicom, a muškarci da povećaju seksualnu moć. I jedni i drugi daruju je kada žele pokazati ljubav, pa je najčešći poklon za Valentinovo.


Čokolada nikada nije bila samo poslastica?
Uz nju se odavnina ispredaju mirisne, slatke priče o moći i ljubavi. Na dvorovima Asteka i Maja mahuna kakaovca imala je vrijednost novca, a ljubavni napitak dobiven od kakaoa obvezno se posluživao navečer kako bi se poboljšale noćne aktivnosti. I danas, erotske figurice od čokolade trebaju pomoći da se pokaže ljubav ili omogući zainteresiranima da se lakše zbliže. Zbog toga je čokolada najčešći poklon za Valentinovo, dan kada se darivaju voljeni. No, na tome ne završava njezina uloga. Kada se sprema ekspedicija na Sjeverni pol ili osvajanje Mount Everest, članovi sa sobom nose čokoladu, kada specijalci idu na zadatak uzimaju čokoladu, djecu nagrađujemo čokoladom...

Zarazna ugoda

Govori se da je čokolada "energent" za muškarce, a ženama dragocjeni "pomoćnik" u rješavanju njihovih mjesečnih problema. Sigurno je samo da u njoj podjednako uživaju i oni i one. Što to čokoladu čini tako traženom, vječnom i potrebnom? Zbog čega su neke zemlje prepoznatljive po čokoladi i zašto postoji Udruženje ovisnika o čokoladi? Mnogi vjeruju da je čokolada afrodizijak, a pažljivim promatranjem može se vidjeti da je muškarci uzimaju prije upuštanja u ljubavnu igru. To nije novo ponašanje, već je čuveni zavodnik Giacomo Casanova konzumirao čokoladu prije osvajanja žena. Ne zna se kakve su doista bile njegove ljubavne performanse, ali može se pretpostaviti da je trebao snažnu psihološku podršku, a našao ju je upravo u čokoladi. Tako se reputacija čokolade kao snažnog afrodizijaka održala sve do današnjih dana. Kako je to moguće, razjasnili su psiholozi koji su opisali što se događa u ustima kad se tamo nađe svježa čokolada svojstvenog okusa i slatkoće. Ona se polagano topi i nestaje, no ostaje gladak i trajan osjet pod jezikom, koji bradavicama na njegovim rubovima pruža osjećaj ugode. A, sve što je ugodno traži ponavljanje... Tako jedan komadić traži drugi, a jedna čokolada drugu! Naravno, misli se na pravu čokoladu koja je načinjena od kakao maslaca, a ne na brojne imitacije pripravljene od loših masnoća.

Terminator napetosti
Može li se govoriti o ovisnosti i je li ta ovisnost samo psihološka ili čokolada sadrži neke tvari zbog kojih se s vremenom može postati ovisnik? - Da, ja sam čista ovisnica samo o jednom tipu čokolade, i moram je jesti nekoliko puta dnevno - kaže jedna članica američke Udruge ovisnika o čokoladi, koji imaju čak i svoje web stranice. A takvih je na tisuće u svakoj zemlji i po svemu sudeći njihov se broj stalno povećava. I Hrvatska se može podičiti svojim strastvenim konzumentima. Urednica i novinarka Radija 101, Zrinka Vrabec-Mojzeš, priznala je svoju ljubav prema čokoladi kao i način njenog uzimanja - "Kad se uzrujam ili me zbog nečega spopadne strah i panika, smirim se čokoladom". Naša rekorderka u skoku u vis, Blanka Vlašić, doslovce uništava čokoladu - nervozu pred nastup rješava čokoladom! Stručnjaci procjenjuju da je oko 50 posto žena u svijetu legalno ili ilegalno ovisno o čokoladi!

Ludosti tijela
Pred mjesečnicu većina žena doslovce "poludi" za njom! Kažu - "Moje tijelo jednostavno traži čokoladu, i ako mu je ne dam, izluđuje me!" Mnoge žene tvrde da im je uz čokoladu lakše, i pritom je svejedno uzimaju li onu mliječnu, za kuhanje ili griotte. Znanstvenici taj fenomen objašnjavaju na više načina. Jedni su pristalice kemijskog, a drugi psihološkog ili čak kulturološkog podrijetla tog problema. Američka neurobiologinja, dr. Debra Zellner, smatra da cijela priča o čokoladi počiva na psihologiji. No, druga znatno brojnija strana, tvrdi da je sve plod kemijskih događanja u mozgu. Naime, u čokoladi se krije više od 400 kemijskih spojeva među kojima su i psihoaktivne tvari - kofein, teofilin, serotonin, triptofan i anandamid. Kako prije mjesečnice u mozgu žene nastaju promjene koje se pokazuju kao promjena raspoloženja, poput svadljivosti i netolerancije, čokolada - zbog bogatstva magnezija te mikro količina serotonina - može pomoći da se brže uspostavi normalno stanje. Pri tome ne treba zaboraviti da čokolada obiluje i triptofanom, aminokiselinom koja predstavlja "građevinski" materijal u sintezi serotonina, čije pomanjkanje "potkopava" žensko raspoloženje prije mjesečnice i u menopauzi. Psihoaktivni koktelNeki stručnjaci čokoladu zovu "psihoaktivnim koktelom", jer sadrži male količine anandamida, za kojeg se u slobodnoj interpretaciji može reći da je sličan "unutarnjem" kanabisu. No, da bi se njime izazvala prava ovisnost trebalo bi pojesti oko 12 kg čokolade, što je nemoguće! Sve slastice, a čokolada posebno, izazivaju u mozgu izlučivanje endorfina, takozvanih unutarnjih opijata, koji izazivaju osjećaj ugode i zadovoljstva. A pojačano izlučivanje endorfina smanjuje osjetljivost na bol čime se može objasniti blagotvorno djelovanje čokolade na bolove neposredno prije i za vrijeme mjesečnice. A nešto treba reći i o feniletilaminu, tvari koja je kemičarima dobro poznata kao love-chemical (ljubavna kemikalija). Ta se tvar normalno stvara u mozgu - posebno kod zaljubljenih - i pretvara u dopamin u centrima "zadovoljstva", u kojima se doživljava orgazam. Ako se feniletilamin uzima u čistom obliku i u velikim količinama, izaziva promjene ponašanja koje su vrlo slične onima kod djelovanja droge amfetamina. Dakle, izaziva euforiju! A čokolada na neki način potiče stvaranje i aktivnost feniletilamina.

Zdrava za srce

Smatra se da je čokolada neprikladna za jelo jer sadrži gotovo 30 posto masnoća i šećera. Pritom se zaboravlja da sadrži mnogo polifenola, koji su snažni antioksidansi, ali i obilje magnezija i bakra. Najnovija istraživanja pokazuju da bi tamna čokolada kao i kakao u prahu mogli biti zdravi za srce unatoč visokoj količini masnoća jer gotovo za 10 posto povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola, HDL, koji štiti krvne žile. Dokazano je da se uzimanjem 22 g kakao praha i 16 g tamne čokolade dnevno, značajno smanjuje taloženje lošeg kolesterola na stijenkama krvnih žila. Zato u čokoladi treba uživati bez grižnje savjesti. Tim više što su u poznatom znanstvenom časopisu Journal of American Dietetic Association, iz 1999. godine, dva istraživača "pretresla" sve radove o čokoladi objavljene u 75 časopisa tijekom dvadesetak godina, i utvrdila da uzrok ovisnosti leži u specifičnom omjeru kemijskih, emocionalnih, psiholoških i osjetilnih okolnosti povezanih s poremećajem hormonskog ciklusa kod žena. A, toga naravno kod muškaraca nema.

dr. sc. Ignac Kulier,
redovni član Akademije medicinskih znanosti

Članak preuzet iz časopisa
"Doktor u Kući"
 

Stranica je napravljena za 0.068 sekundi sa 24 upita.