Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Mešana salata zvana obrazovanje  (Pročitano 4104 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Fanta

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 5090
Mešana salata zvana obrazovanje
« poslato: 04-10-2009, 09:50:11 »

Akademci nezadovoljni uslovima za upis
Studenti od ponedeljka na ulicama Beograda


Iako je pre samo dva dana ministar prosvete svečano označio početak nove školske godine za oko 165.000 studenata u Srbiji, već u ponedeljak nezadovoljni akademci rešenje za svoje probleme će potražiti na ulici. Oni će se okupiti u Beogradu, na Slaviji, u 13.30 časova, odakle će se uputiti ka zgradi Vlade kako bi im predali svoje zahteve. Jedni traže da se promeni uslov za upis, drugi da im se odobri da sa čistom godinom pređu na budžet, treći da im se omogući da upišu master...

Početak oktobra i nove akademske godine ni ove godine neće proći bez studentskih protesta. Njihov glavni zahtev je da se promeni tumačenje uslova za upis naredne godine. Umesto da se bodovi sakupljaju u tekućoj godini, oni traže da se oni sabiraju sa svih godina studija. Tako da student koji nije ostvario 48 ESPB poena u ovoj godini, ali ima 127 u prethodne tri, može da upiše četvrtu godinu, odnosno treću ukoliko je sakupio 90 bodova. U osnovi ovog zahteva, tvrde studenti, nalazi se loše sprovedena „Bolonja” na pojedinim fakultetima.
- Gradivo nije racionalizovano niti prilagođeno mogućnostima prosečnog studenta. Nemoguće je da 70 odsto mladića i devojaka ne može da sakupi tih famoznih 48 poena. To automatski znači da nešto nije u redu sa planom i programom. Najveći problem imaju studenti sa prirodnih fakulteta, Tehnološko-metalurškog i Građevinskog, s druge strane zbog toga što svaki profesor „Bolonju” tumači kako mu odgovara imamo one fakultete na kojima se lako čiste godine - priča za „Blic” Vladimir Smuđa, student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta.
Upravo zbog neujednačene implementacije „Bolonje” i izvršenih reformi, veliki broj studenata sa Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka imaju potpuno suprotan problem. Pošto je većina njih očistila godinu, odnosno sakupila svih 60 bodova, oni zahtevaju da im se omogući da pređu na budžet.
U grupu nezadovoljnih spadaju i diplomci Arhitektonskog fakulteta koji već gotovo nekoliko meseci bezuspešno pokušavaju da se izbore za proširenje kvota za upis na master studije. Oni su od četvrtka posle blokade saobraćaja na Bulevaru kralja Aleksandra blokirali zgradu fakulteta zbog čega se nastava ne održava.
- Još uvek nemamo ništa konkretno. Postoje nagoveštaji da će nam dozvoliti da svi upišemo master, kao i da će dve trećine biti na budžetu. Međutim, to su samo priče i ništa nije zvanično - ističe Miloš Stanković, predstavnik studenata sa Arhitektonskog fakulteta.

Izvor: Blic



Visoko obrazovanje u rasulu usled različitog tumačenja Bolonje. Studenti zbunjeni a roditelji bez para. Profesori sastavljaju nove studijske programe bez da su prethodno izučili šta jasno i precizno kaže Bolonjska deklaracija. Tamo jasno piše koliko je za koju aktivnost prosečnom studentu potrebno vremena ali nema ko to da pročita i primeni. Nakon toga, fakulteti po svom nahođenju, u  zavisnosti koliko im para treba za isplate iz dela sopstvenog prihoda, određuju sa koliko ESPB poena student prelazi u narednu godinu i da li se finansira iz budzeta ili je student samofinansirajuć. Čudo i lopovluk. A na ovaj lopovluk koji je dozvolila Država ide lopovluk od profesora do profesora - kupovina udzbenika, skripti i svega ostalog. Taj novac ide bez fiskalnih računa i direktno profesoru u dzep. Profesori su jedna mašina novog biznisa koji se zove izdavaštvo.

Dakle, roditelj koji za vreme osnovnog i srednjeg obrazovanja svog deteta nije osiromašio i doveo se na prosjački štap, školujući ga na fakultetu - sigurno hoće!
Sačuvana

Fanta

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 5090
Одг: Mešana salata zvana obrazovanje
« Odgovor #1 poslato: 09-10-2009, 11:30:18 »

Subotica - Prikupljanjem potpisa polaznika prve i druge godine masterskih studija Ekonomskog fakultata u Subotici oko 280 studenata će danas ispred Odeljenja u Novom Sadu pokušati mirnim protestom da dođu do kompromisnog rešenja sa dekanom o načinu plaćanja školarine. Uslovi upisa za njih su krajnje neprihvatljivi, jer nisu u mogućnosti da izdvoje 99.000 dinara ili polovinu tog iznosa, što je ponuđeno onima koje je prošle godine finansirao fakultet.

Prikupljanje potpisa ispred Ekonomskog fakulteta u Subotici
- Želimo da dođemo do kompromisa kako bi nam fakultet ili država pomogli, jer mi taj novac nemamo. Sve ispite smo dali u roku i među nama tek poneko prenosi samo dva ispita, a dekan nam je obećao da će s nama razgovarati u ponedeljak što je kasno jer je krajnji rok za upis danas. Pokušali smo da prolongiramo upisivanje, ali nam je rečeno da je to neizvodljivo - kaže Blaženka Radojčin koja bi trebala da upiše drugu godinu master studija.
Prema njenim rečima, kada je prošle godine država odbila da finansira upis na prvu godinu mastera, fakultet je platio školarinu za 100 studenata i za njih sada važi popust od 50 odsto, dok svi ostali moraju da plate celokupan iznos koji premašuje tri prosečne plate. U svojim zahtevima studenti ističu da žele da im se obezbedi potvrda da su na budžetu kako bi ostvarili pravo na dom, menzu, stipendije i kredite i da oni koji studiraju u Novom Sadu, a imaju prosek iznad 9,5 i 60 ECTS bodova, budu oslobođeni troškova participacije.
- Kolege su počele da se prepisuju na druge privatne i državne fakultete, a mnogi kažu da bi rado upisali Ekonomski fakultet kada bi uslovi bili drugačiji. Od Studentskog parlamenta smo dobili podršku u smislu da razgovorima rešimo problem, ali pošto nismo do sada uspeli da dođemo do dekana prinuđeni smo da se okupimo i zatražimo javno pomoć. Drago nam je što su oni koji su se pobunili zbog plaćanja prenetih bodova na korak do dogovora - kaže Helena Gnjidić.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.093 sekundi sa 25 upita.