Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Religija => Temu započeo: Barjak 21-11-2010, 22:23:30

Naslov: Bele poklade-Obredne povorke u religijskom ponašanju Srba
Poruka od: Barjak 21-11-2010, 22:23:30
(http://i54.tinypic.com/fedwly.jpg)

*Obredne povorke predstavljale su deo religijskog ponašanja Srba. Bio je to način nastojanja srpskog seljaka da se uspostave povoljni ili izbegnu nepovoljni odnosi sa natprirodnim silama.


(http://d.imagehost.org/t/0550/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0550/sac-v)

Raznim magijskim radnjama, načinom odevanja, pesmama i igrama učesnici su se trudili da stupe u kontakt sa onostranim, da pokrenu ili zaustave delanja onostranog ili privole onostrana bića na saradnju ili pak odstupanje.

(http://d.imagehost.org/t/0957/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0957/sac-v)

Religijsko ponašanje je bilo u skladu sa religijskim mišljenjem, to jest poimanjem onostranog. Onostrano kod Srba, predstavljalo je sinkretizam paganske i hrišćanske vere.

(http://d.imagehost.org/t/0106/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0106/sac-v)

Osnovne funkcije ovakve vrste religijskog ponašanja bile su da obezbede plodnost kako ljudi, tako i stoke i njiva, ali su imale i lustrativnu funkciju, da sačuvaju narod, stoku i njive od nepovoljnih uticaja onostranog i atmosferskih nepogoda.

(http://d.imagehost.org/t/0125/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0125/sac-v)

Za svaku povorku su postojali posebni predmeti, odevanje, pesme i igre, ali je plodnost u svakoj od njih bila centralni motiv i cilj.

(http://d.imagehost.org/t/0416/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0416/sac-v)

Obredne povorke imale su i sociološki značaj. Naime predstavljale su način da se mladi zabave, oproste prethodne nesuglasice i svađe, a pomirenja su bila česta.

(http://b.imagehost.org/t/0209/sac-v.jpg) (http://b.imagehost.org/view/0209/sac-v)

Bili su to trenutci kada su slobodnija ponašanja društveno prihvatljiva.

(http://b.imagehost.org/t/0212/sac-v.jpg) (http://b.imagehost.org/view/0212/sac-v)

Bele poklade padaju uoči uskršnjeg posta. Cela ta nedelja se naziva bela nedelja, a bele poklade su njen vrhunac. Postojalo je više povorki, a uglavnom su povorke činili muškarci koji su bili maskirani i u svadbene povorke. Dešavalo se da jedna povorka drugoj otme mladu.

(http://d.imagehost.org/t/0482/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0482/sac-v)


Povorke su svraćale u svako dvorište. Cilj ovakvih povorki je bio obezbeđivanje plodnosti u letnjem delu godine u kome se ubiraju plodovi njihovog rada, a od kojih je zavisio život tokom naredne god
ine. Pokladare su darivali jajima.

(http://b.imagehost.org/t/0613/sac-v.jpg) (http://b.imagehost.org/view/0613/sac-v)

Uspešni pokladari su imali pomoćnike koji su nosili ta silna jaja. A bilo je i kajgane.

(http://d.imagehost.org/t/0752/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0752/sac-v)

Prema verovanju  u tom periodu je naročita opasnost pretila od veštica, te su se mladići mazali belim lukom, pravili buku, a najefikasniji metod zaštite bile su vatre.

(http://d.imagehost.org/t/0428/sac-v.jpg) (http://d.imagehost.org/view/0428/sac-v)

Opalije su paljene u centru sela i njih bi preskakali mladići. Imale su lustrativnu moć  i čistile su vazduh od nečistih sila.

Ovaj običaj u Glavici  opstaje godinama, i  koji su uz puno strpljenja i ljubavi odvajali i po nekoliko sati dnevno za ove aktivnosti. Maske su pravili ili kupovali po inostranstvu.To im je glavni problem bio i bice.Pa ako ima nekog zainteresovan da pomogne oko tog problema neka kontaktira Barjaka sa Cokolada foruma.

U Glavici, 14. februara 2010. godine.