Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: IKONE U SPC  (Pročitano 71671 puta)

0 Članovi i 9 gostiju pregledaju ovu temu.

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #80 poslato: 31-05-2009, 20:46:01 »

Свети апостоли Андроник и Јунија

Андроник Панонски је био један од седамдесеторице апостола. Био је сродник апостола Павла, као што сам Павле пише (Рм 16, 7), спомињући и свету Јунију, помоћницу Андроникову. Андроник је постављен за епископа Паноније, али није становао на једном месту, него је проповедао Јеванђеље по целој Панонији. У хришћанској традицији се помиње да су обоје имали благодатну силу чудотворства, којом су демоне изгонили из људи и исцељивали сваку немоћ и сваку болест. Пострадали су обоје за Христу. Њихове мошти нађене су у пределима Евгенијским.

Српска православна црква слави га 17. маја по црквеном, а 30. маја по грегоријанском календару.

"Поздравите Андроника и Јунију, родбину моју, и моје другаре у сужањству који су знаменити међу апостолима, који и пре мене вероваше Христа."

— Посланица Римљанима (16, 7)

Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #81 poslato: 31-05-2009, 21:12:03 »



ЧУДОТВОРНА ИКОНА - ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ПОСРЕДНИЦА ГРЕШНИМА

Празновање ове свете и поштоване иконе Богоматере Споручнице грешних, Посреднице за грешне, врши се у четвртак у недељу свих светих. Такође 7. марта и 29. маја. Изображење иконе Споручнице грешних је овако престављено: Пресвета богородица је изображена до појаса. Левом руком обухвата Младенца, који обема својим рукама држи њену десну руку. Тако да се у његовој десној руци налази Њен прст палац а у левој мали. За њим следује и један од средњих прстију десне руке Богоматере, онако како се ради код јемства-гаранције. На њиховим главама су венци од злата и драгог камења. У полукругу око Богоматере и Богомладенца је 12 звезда - по шест на свакој страни. На четири угла иконе изобрачени су свици са словима. На горњој половини у једнонм: Ја сам посредница за грешне ка моме Сину. У другом: Он је дао мени за њих руке да их увек услишим. На доњој половини у једном: Да Ти Који мени непрестано радост дарујеш. И други: Измолићеш за мене да се вечно радујем.

Непознато је од кога и када је насликано овакво какво јесте изображење Богоматере, и где је први пут пројављена ова икона. У образложењу о Божијој Матери износимо, да су јој у натписима послучиле речи из Акатиста Покрову Пресвете Богородице: - Радуј се, јер руке Твоје као јемство за нас Богу дајеш. Познато је да прослављање иконе Божије Матере под именом споручница грешних,(посредница за грешне) прво појавила у Никоколо Одринском манастиру у Орловској губернији. Врло дуго времена та икона је била запостављена. Стајала је међу другим старим иконама у капели код манастирских врата и до тог времена потамнела и била покривена прашином да није било могуће прочитати на њој натпис.

У лето 1844. године, дошла је у Ордин у манастир жена трговца Почепина са двогодишњим сином који је имао тешку падавицу која није могла бити излечена никаквим мрдикаментима и замолила да се отслучи молебан пред иконом Споручница грешних (посредница за грешнике) која се налазила у капели. Кад су молебан отслужили оздравио је болесни Почепинин син. После тога икона Богоматере је била пренесена у манастир и постављена на почасно место у цркви. Ускоро су се почела од ње дешавати и друга чудесна знамења, да се икона Николо - Одрдинског манастира прославила чудотворством.

Године 1846. јеромонах Ордино манастира био је послан у Москву да се тамо направи риза на чудотворној икони. Веома гостољубив по природи тог јеромонаха код себе прими потпуковник Д. Н. Бонческул. Из благодарности за гостопринство из Ордино манастира била му је послана верна копија чудотворне иконе попут оргиналне истих димензија. Дужине 10 вершков, ширине 8 вершков. Добијена икона била је постављена са другим иконама на домаћем иконостасу и према њој су се односили са неизрецивим страхопоштовање. Са свих страна су почели долазити болни. Молили се пред њом и добијали исцељење. Сви су могли приметити да од иконе сија необична светлост и капљице маслиновог уља којим су се мазали многи и оздрављали. А 30. маја 1848. године Бонческул је поклонио своју икону Споручницу грешних (посредницу за грешне) у његову Николајевску у Хамовнику цркву. Где је она била постављена на налоњ близу певнице. Ускоро у олтару те цркве се почела јављати необична светлост на горњем месту иза престола у виду јављања и исчезавања звезде што су многи видели кроз прозор на олтару. Истицање уља се продужило. Ћакон је стајао код иконе и брисао је памучном тканином и раздавао народу. На веће прослављање иконе Божије Матере Споручнице грешних (посредница за грешне) утицала су многа благодатназнамења која су се код ње јављала. Избављење од свирепе колере 1848. год. од жестоких напада и разних других болести.

Икона Божије Матере Споручница грешних, (посредница за грешне) остала је до овог времена у пређашњем облику не украшена ризом. Прича се да је онај који је поклонио икону Бонческул имао виђење да се ова икона не покрива оковом. Годишње празновање Божије Матере Споручница грешних (посредница за грешне) у Николо - Хамовическој цркви, врши се у недељу свих светих а такође и 7. марта. Мештани и они који су долазили тој цркви имемовали су се Споручница грешних (посредница за грешне).

Споручница грешних у Кјахти

Копија чудотворне иконе Споручница грешних (посредница за грешне) врло брзо се намножило по свој Русији. Цркве се украшавају тим иконама. Многи их дарују на благослов својим блиским у посебним приликама: Када шаљу дете у далеке крајеве, удају кћер или жене синове.

У фебруару 1854.год. је Д. Н. Бонческул, који је даровао своју икону Споручницу грешних у своју Николо - Хамовическу цркву у Москви, послао је другу исту у Кјахту, и поручио по Кхјатском трговцу да је преда Л. Т. Молчанову које да је однесе у Троицкосавски Тројицки сабор. Уз то је своју жељу изнео и у писму. - Било је много случајева, пише он, - које ум људски не може да схвати. Воља Господа Бога Живога врши се тамо где је њему драго. По тој несхватљивој за нас људе вољи, имао сам виђење у сну да пошаљем копију са чудотворне иконе Споручнице грешних (посредница за грешне) за ваш Тројицки сабор. Ја сам видео огњени стуб над тим храмом који се простирао од купола храма до неба и чуо сам глас од монаха који је стојао близу мене да икону Споручницу грешних (посредница за грешне) унесем у храм. Ја сам питао у који, и одговор је био - У свој Тројицни сабор -. Одмах после постављања иконе Споручнице грешних (посредница за грешне) почела су се од ње пројављивати чудеса, благодатна знамења. Осим необичног јављања, јединствене као појаве светлости, налек на кадило, која је озарила сабор, стално су се дешавала и сада се дешавају чудеса исцељења страдајућих и с вером прибегавајућих ка милосрђу Божијем. Хришћани и многобожци иза Бајкала и других удаљених крајева притичу у болести за помоћ Божијој Матери, и после помазањем уљем из кандила, задобијали су исцељење од недуга. иконе Споручнице грешних, врло су распрострањене иза Бајкала, како у црквама, тако и у домовима. До кинеске границе има много па чак у барељефу урађених икона у у капелама и домовима.

Из свих записа може се саставити цело сказаније о чудесима од иконе Божије матере Споручници грешних. То сказаније о чудесима од иконе Божије Матере, Споручници грешних. То сказаније под именом - Описивање чудеса и исцељења од иконе Божије Матере Споручнице грешних, која се налази у Кјахтинском градоначелству, у Троицкосавском сабору - Због тога се чува међу личним рукописима у сабору.

Такво обиље чудеса и доброчинстава Царице небеске иза Бајкала, изазвало је жељу да се направи храм Споручници грешних, на месту јављања толико благодатних знамења. Учинити то дело било је суђено добром и благочестивом градитељу цркве и мисије Ја. А. Немчинову. Његов син јединас Андреј био је врло тешко болестан. И после помаљањем јелејем из неугасивог кандила, које је горело пред иконом Споручнице у Сабору, добио је исцељење. Тада је Немчинов дао завет да ће направити капелу у сабору у име Споручнице грешних. Црквица Споручници грешних је дограђена на врху галерије Тројицког сабора. Икона Споручница је постављена између причвршћивача и суављена у бронзом и златом опточени кивот. Пред њим гори неугасиво кандило од чистог злата, ради велике љубави према овој икони, приложено од градита храма. Други храм у име Споручнице грешних саздан је у пустињској цркви Чикојског манастира која је основана тамошњим пустињаком Валаамом. Празновање иконе Споручнице грешних у Троицкосавском сабору осим у недељу свих светих врши се још и 7. марта и 29. маја. Занимљиво је име иконе Божије Матере Споручница грешних. Споручница или Поручитељица. Њено прослављање се врши од 1848. год. у Москви у то време је харала колера. У свирепој колери народ је видео карање Божије за грехе људске. Показивали су је свакоме ко је тмолио за исцељење. Тада се прославља икона на којој су јасни натписи усрдне вере: - Ја сам посредница за грешне код Мога Сина -. Он ми је за њих дао руке да ја чујем њихову кривицу. Ми смо грешници неисплативи дужници пред Господом. А Матер ке Божија измолила код Сина особиту благодат да посредује за грешне. Од такве заступнице нема силније пред престолом Судије и Господа! Царице Небеска! Уразуми и помогни нам и изведи нас из греховне бездне.

Посредује при молитви за опроштење грехова.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #82 poslato: 02-06-2009, 19:51:15 »




Свети мученик Талалеј; преподобни Стефан Пиперски

Свети мученик Талалеј је хришћански светитељ. Отац му је био Верукије а мајка Ромилија. По занимању је био лекар. Пострадао је за Христа у својој осамнаестој години за време владавине Нумеријана. Када је исповедио своју веру у Христа пред судијом мучитељем, судија је наредио двојици џелата Александру и Астерију, да му сврдлом проврте колена, провуку конопац кроз пробушене кости и обесе за једно дрво. У хришћанској традицији помиње се да је џелатима невидљива сила Божја одузела вид, те су уместо Талалеја они пробушили једну даску и обесили је о дрво. Када је мучитељ ово дознао, помислио је да су џелати то намерно учинили, па је наредио да их шибају. Тада су Александар и Астерије повикали: "Жив нам Господ, од сада и ми постајемо хришћани, верујемо у Христа, и страдамо за Њега!" Чувши ово, мучитељ је наредио да их мачем посеку. У хришћанској традицији помиње се да је тада сам мучитељ узео сврдло да сам пробуши колена Талалеју, али су му се руке одузеле, и он је морао молити Талалеја, да га овај спасе, што је Талалеј и учинио. Помиње се да је потом је бачен у воду, али се јавио жив пред мучитеља и када је потом бачен пред зверове, зверови су му лизали ноге и умиљавали се око њега. Најзад је посечен мачем 284. године.

Српска православна црква слави га 20. маја по црквеном, а 2. јуна по грегоријанском календару.

Свети Стефан Пиперски је био хришћански подвижник из 17. века из Црне Горе.

По пореклу је био Србин, рођен у никшићком племену, у селу Жупи, од сиромашних, али благочестивих родитеља, Радоја и Јаћиме. По предању подвизавао се најпре у манастиру Морачи, где је био и игуманом. Турци су га одатле протерали, и он се настанио у Турману Ровачком, на месту које се сад назива Ћелиште. После се преселио и настани у Пиперима у једној ћелији, где је до смрти остао у тешком подвигу. Упокојио се мирно 20. маја 1697. године. Његове мошти и сада ту почивају.

Српска православна црква слави га 20. маја по црквеном, а 2. јуна по грегоријанском календару.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #83 poslato: 03-06-2009, 09:22:55 »



Фреска Пресвете Богородице, манастир Високи Дечани 14. век



Лоза Немањића, фреска, манастир Дечани




СТЕФАН НЕМАЊА

(1166-1196)Стефан Немања је син кнеза Завида рођен у Дукљи на Морачи, Рашка (данас Црна Гора). Немања је оснивач ''светородне династије Немањића'' која је владала Србијом преко двестотине година. У том раздобљу Србија је прешла пут од мале расцепкане кнежевине до царевине и најмоћније земље на Балкану. Стефан Немања је подигао многе манастире, а најпознатији су му Студеница и Хиландар. Наклоност и љубав према градњи манастира карактерише све владаре лозе Немањића. Манастири су постали не само њихове задужбине, већ и нека врста ''личне карте'' знак индивидуалитета и својеврсни расадници културе, просвете и православља. Власт је пренео на сина Стефана, замонашио се и као монах Симеон умро је у Хиландару.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #84 poslato: 07-06-2009, 11:37:10 »



Св. пророк Илия

ІХ век преди Христа
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #85 poslato: 07-06-2009, 11:38:00 »



Свети Стефан Пиперски је био хришћански подвижник из 17. века из Црне Горе.
По пореклу је био Србин, рођен у никшићком племену, у селу Жупи, од сиромашних, али благочестивих родитеља, Радоја и Јаћиме. По предању подвизавао се најпре у манастиру Морачи, где је био и игуманом. Турци су га одатле протерали, и он се настанио у Турману Ровачком, на месту које се сад назива Ћелиште. После се преселио и настани у Пиперима у једној ћелији, где је до смрти остао у тешком подвигу. Упокојио се мирно 20. маја 1697. године. Његове мошти и сада ту почивају.
Српска православна црква слави га 20. маја по црквеном, а 2. јуна по грегоријанском календару
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #86 poslato: 07-06-2009, 17:45:36 »



Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik Silaska Svetog Duha na apostole kao uspomenu na početak stvaranja Hristove crkve na zemlji i dan kada su apostoli, nadahnuti novom snagom i novom verom, započeli hrišćansku propoved.
duhovi11.jpg

Praznik Silaska Svetog Duha na svete apostole kao uspomenu na početak stvaranja Hristove crkve na zemlji i dan kada su apostoli nadahnuti novom snagom i novom verom počeli hrišćansku propoved, obeležavaju Pravoslavna crkva i vernici.

Ovaj praznik, koji se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva slavi takođe kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu zabeležen u Četvorojevanđelju.

U srpskoj Crkvi i narodu praznik je poznat kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice jer se smatra da su, posle događaja u Jerusalimu apostole u svet božanskom silom nadahnuli Otac, Sin i Duh Sveti koji se, kako je zapisano, u obliku plamenih jezika spustio na glave Hristovih učenika.

Na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan svog Vaznesenje kada im je poručio da sa Tavora krenu u Jerusalim i tu sačekaju dok im se ne javi Duh Sveti koji će ih krstiti - ali ne vodom, kako je krštavao Jovan Krstitelj, već ognjem božanskim koji će im dati snagu da svim narodima na njihovim jezicima propovedaju Jevanđelje.

U deseti dan po Spasovdanu, kako je zapisano, začula se huka nalik na snažnu oluju iznad doma dvanaestorice apostola, pojavila se Bogorodica i narod je ugledao jaku svetlost i plamene jezike kako se spuštaju na glave Hristovih učenika.

U hrišćanstvu se smatra da su apostoli, iako ljudi iz naroda i ne mnogo učeni, dobili znanje svih jezika koje do zada nisu govorili i snagu da dovrše delo Gospodnje za spas čovečanstva.

Na praznik Vaznesenja, kada se Hristos vaznevši se na nebo seo sa desne strane Boga Oca, hrišćanstvo slavi - uzdisanje ljudske prirode do božanske a na Pedesetnicu dar posvećenja i mudrosti koje je preko apostola darovano čovečanstvu i njegovoj zajednici sa Bogom.

Početak obraćanja apostola narodu

Za hrišćanstvo Pedesetnica je početak svega, početak prvog obraćanja Hristovih učenika narodu.

Prema jevanđeljskom predanju, okupljenom narodu najpre se obratio sveti apostol Petar i pozvao ga na pokajanje i krštenje.

Kršteno je, kako kaže predanje, tri i po hiljade duša čime su stvoreni temelji crkve koja traje već treći milenijum.

Za ovaj veliki praznik vezani su mnogi običaji, a pravoslavni hramovi u Srbiji zasipaju se travom u vreme praznične liturgije i od nje se pletu venci koji se kao blagodet čuvaju u domovima do sledećih Duhova.

SPC, kao i sve pravoslavne crkve, datum praznovanja Pedesetnice vezuje za Vaskrs, pa i ovaj Gospodnji dan spada u pokretne praznike i obeležava se uvek u nedelju desetog dana po Vaznesenju.

Duhovi se kao i Vaskrs i Božić slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi i duhovski ponedeljak i duhovski utorak.

Dan uoči Duhova SPC i pravoslavni srpski narod posvećuju mrtvima, pa se u subotu pred praznik Pedesetnice posećuju groblja i pale sveće na grobovima i u hramovima.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #87 poslato: 11-06-2009, 16:13:56 »



Bogorodica Odigitrija

Mozaička ikona, oko 1200. godine. Najstarija hilandarska ikona. Jedina mozaička ikona u manastiru.

Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #88 poslato: 12-06-2009, 12:58:44 »



Sv Alimpije stolpnik
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #89 poslato: 26-06-2009, 17:46:54 »



Stefan Decanski
Sačuvana

DEDA-EU

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 4908
  • Ко у разговору с другим људима упорно настоји да н
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #90 poslato: 04-07-2009, 16:25:56 »

NERUKOTVORENI OBRAZ HRISTOV


U ono vreme kada Gospod naš Isus Hristos življaše na zemlji među ljudima i prohođaše gradove i sela Judeje i okolnih zemalja propovedajući Evanđelje i isceljujući svaku bolest i svaki nedug na ljudima, življaše u sirijskom gradu Edesi, s one strane Eufrata, knez neki Avgar. On bolovaše od neizlečive bolesti gube: spolja beše pokriven plavkastim ranama, a unutra mu se raspadahu kosti, i svi mu udovi behu raslabljeni. Čuvši o Gospodu Isusu Hristu i o velikim čudima koja čini, kako rečju svojom isceljuje gubu, raslabljenost i svaku bolest po ljudima, Avgara obuze silna želja da svojim očima vidi Tvorca takovih čudesa, nadajući se da i sam dobije od Njega isceljenje. No pošto njemu beše nemoguće da sam ide u Judeju, on posla molbu Gospodu Isusu, moleći Ga da dođe k njemu u Edesu. Ali sumjajući da će Gospod hteti doći k njemu, Avgar uputi u Palestinu iskusnog živopisca Ananiju da živopiše lik Njegov, da bar gledanjem lika Njegovog olakšava sebi bolove; tako velika beše ljubav njegova prema Gospodu Hristu, izazvana onim što on beše čuo o Njemu.

Pismo kneza Avgara Gospodu Isusu glasilo je ovako: ''Avgar knez Edeski Isusu, blagom Spasitelju koji se u telu javio u Jerusalimskim pokrajinama, radovati se! Do mene je dopro glas o Tebi i o preslavnim čudesima Tvojim, da Ti bez lekova i bilja isceljuješ bolesti: slepima daješ vid, hromima hod, gubave očišćuješ, iz ljudi nečiste duhove izgoniš, raslabljene koji godinama leže na odru isceljuješ rečju, mrtve vaskrsavaš. Slušajući to o Tebi, ja sam došao do dvojakog zaključka o Tebi: Ti ili si Bog, koji je sišao s neba, ili si Sin Božji, pošto takva divna čudesa činiš. Stoga ti i upućujem ovu smirenu molbu moju, da se potrudiš doći k meni i isceliti neizlečivu bolest moju, od koje već mnogo godina patim. Takođe čujem i to, da te Jevreji mrze i hoće da Ti učine neko zlo. Ja pak imam grad, iako ne veoma velik, ali lep i izobilan svakim blagom. Dođi dakle kod mene i živi sa mnom u mome gradu, u kome će se naći za nas obojicu ono što nam je potrebno''.

Sa ovim Avgarevim pismom živopisac Ananija stiže u Jerusalim. U Jerusalimu on vide Gospoda Isusa usred mnoštva naroda gde na ravnom mestu govori pouku narodu, ali mu se ne mogaše približiti od silne teskobe i tiskanja. Očekujući da se narod raziđe, Ananija stade na jedan poveći kamen i pažljivo posmatrajući Spasiteljevo lice pokušavaše da ga živopiše. Ali mu to beše nemoguće, jer Svevidac, nenaklonjen živopiščevoj nameri, menjaše presveto lice Svoje božanskom, nepostižnom i neizobrazivom slavom i blagodaću. Dugo se Ananija truđaše, ali bez ikakvog uspeha. Gospod pak naredi apostolu Tomi da ide i dovede mu tog čoveka koji, stojeći na kamenu, živopiše Njegovo lice. Kada ga dovedoše, i dok on još ne beše ni progovorio, Gospod ga pozva k sebi po imenu i po zanimanju, nazvavši ga Ananijem živopiscem i otkrivši mu razlog zbog koga je došao, upita ga: Gde je pismo kneza tvoga Avgara, koje si mi doneo iz Edese?''

Ananija, udivljen i zapanjen ovom prozorljivošću Gospoda Isusa, brzo izvadi pismo iz nedara i s trepetom ga predade u ruke Spasitelju. Pročitavši pismo, Gospod otpisa Avgaru ovako: ''Blažen si, Avgare, što si poverovao u mene ne videvši me. Jer je pisano o meni: da oni koji me vide neće verovati, a koji me ne vide poverovaće u mene i naslediće život večni. Ti mi pišeš da dođem k tebi, ali meni valja izvršiti ono radi čega sam poslan, i po izvršenju vratiti se k Ocu koji me posla. Kad budem uznesen k Ocu ja ću ti poslati jednog od mojih učenika, koji će te potpuno isceliti od tvoje bolesti, i kroz krštenje podariti život večni tebi i onima što su s tobom''.

Napisavši takvo pismo Avgaru, Gospod Hristos ga zapečati pečatom, na kome je jevrejskim slovima stajalo napisano: Božije viđenje, Božanstveno čudo. – Zatim Gospod, ispunjavajući drugu želju Avgarevu i živopiščevu, naredi da se donese voda, te On umi presvetlo lice Svoje, i ubrisa ga podanim Mu četvrtastim ubrusom. I, o čuda! Prosta voda pretvori se u boju, i na ubrusu se upisa savršeno prečist lik Njegov. Predajući taj ubrus sa Svojim likom Ananiji i pismo, Gospod reče: Nosi i predaj onome koji te posla''. ( Ovo se dogodilo u poslednje dane života Spasiteljeva na zemlji, pred Njegovo stradanje ).

I vrati se Anaija u Edesu k svome knezu, i predade mu nerukotvorenu ikonu lica Hristova na ubrusu i pismo. Primivši ih, Avgar se ispuni velikom radošću i sljubavlju ih celiva; i poklonivši se liku Hristovom, on se odmah isceli od bolesti, samo jedan mali deo gube ostade na licu njegovom, do onoga vremena kada je imao doći k njemu poslani od Gospoda učenik.

Posle dobrovoljnog stradanja, vaskrsenja i vaznesenja Gospodnjeg na nebo, u Edesu dođe poslat Božanskom blagodaću sveti Tadej, jedan od sedamdesetorice apostola., koji je bio Jevrejin rodom iz Edese. Došavši u Edesu on se ne javi odmah knezu, nego najpre uđe u kuću jednog poznanika svog , Jevrejina Tovije; i stanujući kod njega sveti Tadej stade silom Hristovom tvoriti razna iscelenja, isceljujući sve moguće bolesti, polaganjem ruku i prizivanjem imena Gospodnjeg. Vest o svetom Tadeju brzo se raznese po celom gradu, i žitelji grada stadoše donositi k njemu svoje bolesnike, i videći kako ih apostol brzo isceljuje divljahu se veoma. A nakon nekog vremena bi obavešten knez Avgar, da neki čovek, koji je došao iz Jerusalima, čini mnoga čudesa imenom Hristovim. I Avgar se odmah opomenu obećanja Hristova, da će mu poslati jednog od svojih učenika, i pomisli u sebi: da nije došao onaj koga mi Gospod obeća poslati? – I naredi te pozvaše Toviju, i on mu reče: Čujem da se u tvojoj kući nalazi neki čovek iz Jerusalima, koji imenom Isusovim isceljuje bolesti. – Tovija odgovori: Zaista, gospodaru, gost moj čini mnoga čudesa imenom Isusovim. – Knez mu onda reče: Dovedi ga k meni. – Tovija ode k svetom Tadeju i reče mu: Pozvao me knez ovoga grada i naredio mi da te vodim k njemu, da ga isceliš od bolesti, od koje pati. – Sveti Tadej odgovori: Stvarno sam poslan k njemu.
Sutra izjutra oni oba odoše knezu, kod koga se već behu skupile sve velmože i bojari. Kad sveti apostol Tadej sa Tovijom ulažaše na vrata kneževe palate, knez pogleda u njega i vide gde njegovo apostolsko lice sija nekom neobičnom svetlošću. Avgara spopade užas, i on brzo ustade sa svoga mesta i pokloni se do zemlje Hristovom apostolu, čemu se svi začudiše. I knez upita svetog Tadeja: Jesi li ti učenik Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, koji mi pismom obeća poslati jednog od svojih učenika, da me potpuno isceli od moje bolesti i daruje meni i svima mojima život večni? – Apostol Hristov odgovori: Zato što si veliku nadu položio na Gospoda mog Isusa Hrista, ja sam i poslan od Njega k tebi. I ako se vera tvoja u Njega uveća još više, onda će ti se po veri tvojoj ispuniti sve što želiš. – Avgar odgovori: Ja toliko verovah u Gospoda Isusa, da sam hteo skupiti vojsku i udariti na Jevreje koji ga raspeše, ali mi zabrani rimska vlast pod kojom se nalazimo. Na to sveti Tadej reče: Gospod i Bog naš Isus Hristos nije trebao ljudske pomoći u vreme svog stradanja; jer je mogao, da je hteo, izvest legione anđela; ali ispunjujući volju Oca, Gospod naš postrada za spasenje celoga sveta. A ispunivši volju Oca Svoga, On uziđe k Njemu na nebo sa slavom i sede s desne strane Njega. I Gospodu našem nije potrebno da se ko sveti za Njega i neprijateljima Njegovim, jer sam ima vlast nad svima, i On će suditi živima i mrtvima, i svakome dati po delima njegovim.

Poučivši mnogo Avgara i one što behu snjim, i privevši ga u savršenu veru u Gospoda, on ga krsti. I dobi Avgar u svetom krštenju iscelenje i onog ostatka gube što mu po prvom iscelenju beše ostala na licu. Sutra dan sveti apostol pouči sav narod koji zadivljen njegovim čudima primi veru Hristovu.

Silno želeći da se oduži apostolu Tadeju, knez Avgar mu ponudi mnogo zlata, ali sveti apostol ne primi ništa, rekavši: Kad svoje ostavismo, kako tuđe da primamo.

Utvrdivši veru u Edesi, narod podiže crkve i sveti apostol rukopoloži prezvitere - ( sveštenike ) i ode u Mesopotamiju, a potom u Finikiju u grad Virit ( Bejrut ) prosvećujući svuda narod verom Hristovom. U Viritu sveti apostol se upokoji u Gospodu.

Knez Avgar sa kapije grada Edese skinu idola neznaboačkog božanstva i uništi ga, i iznad kapije postavi okruglo kameno udubljenje, da kiša ne dopire do njega, namesti ubrus sa nerukotvorenom ikonom Hristiovom na dasci od netruležnog drveta, okruži ga i ukrasi zlatom i dragim kamenjem, pa postavi na tom mestu udubljenoim iznad kapije. Pored toga on napisa zlatnim slovima ispod ikone ovo: ''Hriste Bože, niko se neće postideti, ko se Tebi klanja''.

U X veku nerukotvorena ikona Gospda našeg Isusa Hrista preneta je u Carigrad.
Sačuvana
Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #91 poslato: 06-07-2009, 20:31:34 »


Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #92 poslato: 07-07-2009, 21:08:24 »



Рођење Светог Јована Претече – Ивањдан

Шест месеци пре него се у Назарету јавио Пресветој Деви Марији, архангел Гаврило јавио се у Јерусалимском храму првосвештенику Захарију и објавио му је да ће његова бездетна стара жена Јелисавета зачети сина. Захарије је у то посумњао, па му се језик свеза све до осмог дана по рођењу његовог сина, када је написао да му је име Јован. По целом Израиљу разнео се глас о овом чуду и стиже до Ирода који, када посла да покољу децу у Витлејему, посла и да убију Јована. Јелисавета сакри сина, па се Ирод расди и посла да убију Захарију у храму. Јелисавета се са Јованом сакри у неку пештеру, где се убрзо и упокојила. А младенац Јован је остао у пустињи сам, на старање Богу и Његовим ангелима.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #93 poslato: 19-07-2009, 22:42:01 »



Sačuvana

sonja

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1263
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #94 poslato: 20-07-2009, 10:16:21 »

http://www.youtube.com/watch?v=mwS_aUtQOP8

osvestenje ikone sv. Trojice , u Roterdamu,na Duhove 2009
Sačuvana

sonja

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1263
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #95 poslato: 20-07-2009, 10:24:05 »

http://www.youtube.com/watch?v=U7sHl75QhBI&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=1lI9M30iNuk&feature=related





ovo su pripremni radovi ,iznosenje ikone iz crkve,.....

pogledajte,stvarno je prelepo videti
« Poslednja izmena: 20-07-2009, 10:25:40 od strane sonja »
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #96 poslato: 30-07-2009, 13:38:22 »

Sačuvana

DEDA-EU

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 4908
  • Ко у разговору с другим људима упорно настоји да н
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #97 poslato: 07-09-2009, 22:56:07 »


Икона Пресвете Богородице, манастир Папраћа, Република Српска
Манастир је подигао руски цар Александар
Sačuvana
Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.

DEDA-EU

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 4908
  • Ко у разговору с другим људима упорно настоји да н
Sačuvana
Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #99 poslato: 18-10-2009, 10:54:26 »



апостол Павле, коптска икона
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.114 sekundi sa 25 upita.