Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Žarko Laušević  (Pročitano 14549 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

SunđerBoba

  • Gost
Žarko Laušević
« poslato: 03-07-2009, 16:17:33 »

Glumac Žarko Laušević uhapšen je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u zemlji bez vize, saopštilo je danas Ministarstvo pravde Srbije.
Za Lauševićem je raspisana 2002. godine međunarodna poternica na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu koji je za njim izdao naredbu za izdavanje poternice radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od 13 godina na koju je osuđen presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 22. marta 2001. godine zbog ubistva.
Laušević je 31.jula 1993. godine u kafiću "Epl" u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića čime je, prema oceni sudskog veća Višeg suda u Podgorici, prekoračio granice nužne odbrane.
(izvor:Blic)
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #1 poslato: 03-07-2009, 16:27:39 »

Žarkova priča je potpuno fascinantna.
Pitala sam se nedavno šta je sa njim. Još uvek u bekstvu pred zakonom !? A baš je bilo kul  glumac  :xq011:

Žarko u filmu "Nož"
Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #2 poslato: 03-07-2009, 16:33:36 »

Da...bio je kul glumac...bio je jedan od mojih omiljenih glumaca...na zalost,vidimo danas...
Sačuvana

Tony Clifton

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 607
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #3 poslato: 03-07-2009, 17:58:51 »

Baja je vise punio stupce crne hronike neko kulture  :aq01:
Sačuvana

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #4 poslato: 03-07-2009, 18:01:52 »

Da i sada ga pola Crne gore juri  - krvna osveta..  njega ili njegovo potomstvo - neko mora da plati glavom

a to crnogorci ne zaboravljaju ...

Fanta

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 5090
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #5 poslato: 03-07-2009, 18:03:28 »

Bila sam zaljubljena u Žarka. Fascinirana njime u filmu Kaži zašto me ostavi i u filmu Nož
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #6 poslato: 03-07-2009, 18:42:20 »

E, sad! Do '93. nije punio samo stupce crne hronike. Odličan je glumac, i generacije (žena  :aq18:) su ga volele i vole ga i danas. Mislim, da je sebi upropastio i život i karijeru iz razloga, od koji smo o nekima i mi ovde raspravljali. Nažalost, ovo podneblje je kao "spojeni sud".

Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #7 poslato: 03-07-2009, 18:49:27 »

« Poslednja izmena: 03-07-2009, 18:51:12 od strane SunđerBoba »
Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #8 poslato: 03-07-2009, 19:40:20 »

Na mene više ostavlja mučan utisak - krvna osveta, a sve ostalo što mu se događalo je baš kao filmski scenario i primer kako jednom čoveku jedan pogrešan trenutak može da upropasti život i karijeru.

Tamo da putujem http://www.youtube.com/watch?v=xAELKcTYY90

Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #9 poslato: 04-07-2009, 08:15:56 »

Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #10 poslato: 04-07-2009, 08:48:52 »

Glumac Žarko Laušević uhapšen u sredu u SAD jer mu je istekla viza i uskoro bi mogao da bude izručen Srbiji, u kojoj ga čeka još osam godina robije!
Slavni glumac Žarko Laušević uhapšen je u sredu u Čikagu i uskoro bi mogao da bude izručen Srbiji po poternici koju je za njim raspisao beogradski Treći opštinski sud! Ova poternica je raspisana posle Lauševićevog bekstva od dosluženja zatvorske kazne zbog dvostrukog ubistva 1993. u Podgorici.
Laušević je presudom Vrhovnog suda Crne Gore 2001. osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (21) i ranjavanja Andrije Kažića.
On je u zatvoru u Spužu odležao četiri godine i sedam meseci, da bi bio pušten na slobodu 1998. godine odlukom sudije Svetlane Vujanović, supruge bivšeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Godinu dana kasnije otišao je u SAD. Vrhovni sud Crne Gore je 22. marta 2001. preinačio presudu i ponovo ga osudio na 13 godina. Ubrzo je usledila i poternica zbog dosluženja zatvorske kazne.

Uhapšen ispred konzulata?!
Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je za Press da je slavni srpski glumac uhapšen u SAD.
- Kancelarija Interpola za Srbiju dobila je od američkog Biroa za emigraciju i carinu informaciju da je Laušević uhapšen 2. jula zbog boravka u toj zemlji bez emigracione vize. U ovom trenutku emigracione vlasti SAD razmatraju mogućnost njegove deportacije u Srbiju - rekla je ministarka.
Kako saznajemo u vrhu MUP-a, Žarko je uhapšen u Čikagu. Jedna verzija kaže da je čikaška policija privela Lauševića posle slučajne provere dokumenata, dok je, prema drugoj verziji, on uhapšen neposredno posle podnošenja zahteva za srpski pasoš u našem konzulatu.
Portparol Trećeg opštinskog suda Dragan Milošević kaže da bi Laušević dosluženje zatvora ležao u KZP Požarevac.
- S obzirom na to da je Laušević u vreme presuđenja bio prijavljen u Srbiji, ovaj sud je 2002. godine dao naredbu za raspisivanje poternice koju je MUP odmah izdao. I, ukoliko bude deportovan u Srbiju, kaznu će izdržavati u požarevačkom zatvoru. Pošto ima srpsko državljanstvo, on neće odavde biti izručen Crnoj Gori jer Srbija, sem kada je Hag u pitanju, ne izručuje svoje građane drugim državama - kaže Milošević.

Laušević se u Americi najmanje bavio glumom i jedva je sastavljao kraj s krajem. Poslednjih godina živeo je u dubokoj ilegali, a radio je uglavnom kao fizički radnik na građevini. U nekoliko javnih istupa govorio je da je svestan "zla koje je počinio" (pogledajte antrfile), a mediji su pisali i da Laušević strahuje od krvne osvete rođaka mladića koje je ubio.

Dva braka, troje dece
Žarko Laušević ženio se dva puta. Od prve supruge Maje, s kojom ima sina i ćerku, razveo se po izlasku iz zatvora. Ubrzo potom oženio se scenskom šminkerkom, s kojom je dobio ćerku.
Privatni život krio je od javnosti - sa porodicom živeo je povučeno u Njujorku, istom gradu u kome živi i njegova bivša supruga sa dvoje dece.
U Americi se nije previše družio sa srpskim iseljenicima i bivšim kolegama, niti je posećivao tamošnje kafane. Navodno, Laušević je bio u stalnom strahu da će porodice ubijenih nauditi njemu i njegovoj porodici.
Verovao je da će ga iz Crne Gore stići krvna osveta. Pisalo se da se glumac u Americi bavio molerajem i da je vozio kamione. Ovdašnja publika ga je poslednji put videla 2002, kad je u Indijanapolisu navijao za našu reprezentaciju na svetskom prvenstvu u košarci.

Laušević: Svestan sam zla koje sam naneo!
Pre nego što je emigrirao, Laušević je u intervjuu za "NIN" izjavio da je svestan zločina koji je počinio.
- Nisam izgovorio završnu reč na poslednjem suđenju. A hteo sam ponovo da kažem tim unesrećenim porodicama da shvate, ako mogu, koliko sam svestan zla koje sam im naneo, tragedije koju su doživeli i koju preživljavaju. Ali, sve moje reči, svi napori drugih ljudi i samog suda ostajali su bez razumevanja i prihvatanja. Znam da bol ne čuje, ali od mene ne bi bilo srećnijeg čoveka na kugli zemaljskoj da se to nije desilo, da sam mogao drugačije. Da sam mogao da pucam u noge, da sam mogao da ne pucam uopšte. Ali, nisam umeo, ni smeo. Da jesam, koliko bi mi lakša zora bila. Odlučio sam da se sklonim, da ustupim vremenu prolaz, ako će to nešto značiti nesrećnicima koji su ostali bez svoje dece...
Laušević kaže da je svom sinu pokušavao da objasni šta se dogodilo te noći.
- Ja nisam samo otac koji treba da mu olakša muku sazrevanja, već i muku koju sam mu ja natovario. I da ga molim da mi oprosti. Od oštećenih ne tražim da mi oproste. Znam da to ne mogu, jer ni ja sam sebi ne opraštam. Samo Bog to može. Njihovo je pravo da mrze, moje pravo da se kajem što ne mogoh drugačije. U crkvi uvek upalim tri sveće. Za oca i njih dvojicu. Ako sam grešan što ovo rekoh, grešan sam i prema ocu - rekao je Laušević, i dodao: - Mora biti da smo nešto teško zgrešili sva trojica. I njih dvojica i ja, pa nas je Bog tako sastavio 31. jula '93. Da njih kazni mojom rukom. Mene njihovim glavama.

KARIJERA
* Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
* Debitovao je u filmu "Progon" (1982), slavu je stekao ulogom u seriji "Sivi dom" (1984), a nakon toga igrao je u više od 20 filmova i TV serija ("Šmeker", "Braća po materi", "Boj na Kosovu", "Original falsifikata"...)
* "Bolje od bekstva" pokazao se kao njegov "proročki" film - igrao je uspešnog glumca koji završava u zatvoru. U tom ostvarenju pojavio se i njegov sin Dušan Laušević
* Posle izlaska iz zatvora dobio je glavnu ulogu u filmu "Nož"
* Pre osam godina igrao je u njujorškom pozorištu u predstavi na maternjem jeziku "Emigranti", koja govori o ljudima koji su izbegli u vreme Miloševićevog režima

SLUČAJ LAUŠEVIĆ
* Laušević je 31. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića
* Osuđen je na 13 godina, kazna je nakon žalbi potvrđena 1994. godine
* Savezni sud je februara 1998. preinačio kaznu na četiri godine zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane
* Nakon što je u Spužu i Požarevcu odležao četiri godine i sedam meseci, februara 1998. pušten je na slobodu
* Žarko je 30. oktobra 1999. emigrirao preko Budimpešte u Ameriku
* Septembra 2001. Vrhovni sud Crne Gore preinačio je presudu na 13 godina zatvora
* 2. jula 2009. uhapšen je u Americi

Saopštenje Ministarstva pravde RS
Ministarstvo pravde Republike Srbije obavešteno je 3. jula 2009. godine od nadležnih organa SAD da je Žarko Laušević uhapšen 2. jula 2009. godine. Lauševića je priveo Biro za emigraciju i carine zbog boravka u SAD bez emigrantske vize. Kako je navedeno u dopisu upućenom Ministarstvu pravde Srbije, emigracione vlasti SAD razmatraju mogućnost deportacije Lauševića iz SAD. Ministarstvo pravde saopštava da ukoliko Laušević bude deportovan u Republiku Srbiju, biće lišen slobode na osnovu navedene naredbe Trećeg opštinskog suda i upućen na izdržavanje kazne.

Prijatelji u šoku
Mima Karadžić: - Nisam znao da je Žarko uhapšen... Iznenađen sam tom vešću. Ne mogu ništa da kažem o tome. Razumite me, zaista ne mogu da pričam o njemu - vidno potresen izjavio je Mima za Press.
Vuk Drašković: - Moraću da proverim informaciju da je Laušević uhapšen. Ne želim da pričam o tome - s nevericom je Drašković prihvatio vest o Lauševićevom hapšenju.
Miroslav Mika Aleksić: - Kad se to dogodilo?! Bolje da mi niste javili! Njegov život je splet nesrećnih okolnosti i usuda. U ovom trenutku imam snage samo da kažem da je to strašno! - jedva je izgovorio Aleksić.
Siniša Kovačević: - Šokiran sam! U ovom trenutku sam emotivno toliko blokiran da ne mogu da kažem ništa o tome. Izvinite, molim vas
Izvor: Danasnji Press Online
Sačuvana

Fanta

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 5090
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #11 poslato: 06-07-2009, 03:47:33 »

    
B92 Info Vesti Drugi pišu
"Tadić može da pomiluje Lauševića"
6. jul 2009. | 02:27 | Izvor: Blic
Beograd -- Žarku Lauševiću savetovaću da podnese zahtev za pomilovanje, ako Srbija ne povuče poternicu za njim, kaže za "Blic" advokat Toma Fila, branilac poznatog glumca.

"Srbija uopšte ne treba da traži njegovo izručenje. Treći opštinski sud u Beogradu izvršavao je sve kazne za teritoriju SRJ i zbog toga je raspisao poternicu za Lauševićem. Ne razumem po kom osnovu sada, kada je taj sud nadležan samo za Srbiju, mi moramo da izvršavamo presudu donetu u Crnoj Gori - rekao je Fila.

On navodi da pretpostavlja da bi u slučaju deportacije zbog ne posedovanja boravišne vize, Laušević tražio da bude deportovan u Srbiju. Lauševića, osim predsednika Tadića može da pomiluje i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, smatraju pravni stručnjaci.

"Laušević bi u slučaju da bude deportovan u Srbiju morao da ode u zatvor na dosluženje kazne. To bi moglo da se odloži samo u slučaju da je bolestan, a odluku da ne ode u zatvor može da donese predsednik Srbije ukoliko prihvati zahtev za pomilovanje. Zahtev za pomilovanje Laušević je mogao da napiše i ranije, a može i sada dok je u pritvoru u SAD. Taj zahtev može da napiše i njegov advokat ili članovi porodice. Predsednik Tadić ima prvo da donese takvu odluku jer je Laušević osuđen po zakonu koji je istovremeno važio i u Srbiji i Crnoj Gori. Odluku o pomilovanju može doneti i predsednik Crne Gore", kaže za "Blic" profesor Goran Ilić sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

Lauševića su 2. jula u SAD uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine zbog nelegalnog boravka u toj zemlji. Za njim je Treći opštinski sud u Beogradu raspisao međunarodnu poternicu zbog presude Vrhovnog suda Crne Gore kojom je osuđen na 13 godina zatvora.

Prema rečima profesora Ilića, zakon propisuje da odluke o pomilovanju donosi predsednik Srbije posle konsultacija sa ministrom pravde i Upravom za zavodske sankcije ovog ministarstva. Preporuku ministra i Uprave nisu obavezujuće za predsednika, koji samostalno donosi konačnu odluku.
Sačuvana

Fanta

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 5090
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #12 poslato: 10-07-2009, 00:46:29 »

Srbija možda neće tražiti izručenje Lauševića
Autor: Vuk Z. Cvijić | 09.07.2009. - 05:00

Beograd - Neizvesno je da li će Srbija tražiti izručenje Žarka Lauševića u slučaju da ga ne proteraju iz Sjedinjenih Američkih Država zbog nemanja boravišne dozvole - kaže za „Blic” državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

- Ukoliko sud u SAD odluči da Lauševiću dozvoli boravak u toj zemlji, nadležni organi će tek tada razmatrati da li da podnesu zahtev za njegovo izručenje. Moramo da uzmemo u obzir činjenicu da postupak izručenja iz SAD traje najmanje tri, četiri godine. Osim toga, moramo da vodimo računa o njegovoj bezbednosti jer je pitanje da li će on biti siguran u Srbiji - kaže Homen. On navodi da državni organi ovom slučaju pristupaju s posebnom pažnjom, uzimajući u obzir sve okolnosti, i ponovio je da su svesni da Laušević nije kriminalac, ali i da zakon mora da se poštuje.
Nebojša Vučinić, brat od strica Radovana koga je ubio Laušević, kaže za „Blic” da je očekivanje porodice da Srbija i Crne Gora učine sve da Laušević odsluži kaznu od 13 godina do kraja.


opširnije na: http://www.blic.rs/hronika.php?id=100904


bold i italik: Fanta
Molim vas, jel je Homen jasno, glasno i javno rekao da ne garantuje bezbednost????
Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #13 poslato: 12-07-2009, 22:00:07 »

Jedan divan tekst Tamare Skrozze u "Vremenu"

Više od bekstva -

Da nije bio glumac, ne bi ga bilo na bini JDP-a u maju 1990; da nije bio glumac, ne bi se na njega bacili Gavrilovićevi besni patrioti, teško da bi ga povredili toliko da bude prinuđen da kupi pištolj; da nije bio glumac, teško da bi ga u Podgorici bilo ko provocirao na način kako ga je provocirao; da nije bio glumac, teško da bi četiri puta sedeo na optuženičkoj klupi, teško da bi bežao čitavog života

Kada su ga u filmu Bolje od bekstva videli ćelavog i u robijaškom odelu, retki su bili oni koji su se mogli oteti teoriji o predskazanju. U julu 1993, baš u vreme premijere, glavni glumac Žarko Laušević i u stvarnom je životu bio iza rešetaka. Teorija je stoga bila neizbežna.


foto: željko jovanović

U istom duhu, danas, post festum, može se slobodno reći da je i većina drugih Lauševićevih uloga bila na neki način proročanska. Obdaren neopisivim pogledom, za ove prostore atipičnom muškom lepotom, ali istovremeno i fizički snažan, bio je kao stvoren za uloge onih koji se, vođeni ko zna kojom silom i žudnjom, odupiru pravilima svog okruženja i unapred zacrtanoj određenosti svoje sudbine – uloge onih koji ne pripadaju svom vremenu. Vizija režisera na taj se način u potpunosti poklopila s realnim životom. Desilo se, naime, da je još od 1990. glumac bio prinuđen da se kako zna i ume odupre okolnostima u kojima se našao.

Petnaest godina posle premijere Bolje od bekstva, deset godina posle izlaska iz zatvora i poslednje filmske uloge, Žarko Laušević ponovo je vest i ponovo žrtva suludih prilika na suludom mestu na kojem je rođen.

"POČEĆEMO IZ POČETKA": Karijera Žarka Lauševića bila je karijera koju bi poželeo svako ko je ikada pomislio da bude glumac. Već 1982, sa 22 godine, dobio je prvu filmsku ulogu i od tada je svake sezone imao neku filmsku, televizijsku ili pozorišnu premijeru: zvanične biografije navode da je samo filmskih i televizijskih bilo više od 45. Iako je pripadao glumačkoj generaciji u kojoj nije manjkalo talentovanih, Laušević je ipak imao ono nešto što ga je činilo posebnim, nezaboravnim i, konačno – popularnim. Bilo da je igrao glavnu rolu ili epizodu, Lauševićevi likovi redovno su ulazili u antologije najboljih glumačkih ostvarenja. Kao Petar Horvat u Oficiru s ružom (1987), kao Bajro u Dogodilo se na današnji dan (1987) ili kao Braco Gavran u Braća po materi (1988), briljirao je isto onoliko koliko i u minijaturama: uprkos činjenici da je u tim filmovima nastupao okružen najvećim glumačkim imenima, ostao je nezaboravan kao Lale u Jagode u grlu (1985), Šilja u Sivom domu (1986) ili Skobi u Oktoberfestu (1987).

Osim popularnosti, Lauševiću su ubrzo stigle i nagrade: Zlatna arena, Sterijina nagrada, nagrada Zoran Radmilović. No, za razliku od mnogih svojih kolega koji su već posle prvih uspeha smatrali da su "povukli boga za bradu" i počeli da izigravaju opasne face, Laušević je i u vreme najveće slave ostao "dobar dečko": smirena, kulturna persona koju nisu pratili tračevi i skandali. Tako je, dakle, bilo tokom osamdesetih, u vremenu koje je cenilo dobre dečake i u kojem su talentovani i normalni lako mogli da opstanu. Devedesete su, međutim, bile nešto sasvim drugo.

Iako još nedefinisano, to "sasvim drugo" postalo je očigledno čim je za 31. maj 1990. najavljeno gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – u pitanju je bila predstava Sveti Sava, po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina i sa Žarkom Lauševićem u naslovnoj ulozi. Pre svih i pre svega, protojerej Žarko Gavrilović javno je tražio da se gostovanje otkaže: "Nećemo dozvoliti da se naše svetinje blate od raznih ljudi koji su u perverzijama i grehu", objašnjavao je Gavrilović (koji se čitavu deceniju kasnije proslavio mlaćenjem homoseksualaca i izjavama koje su ušle u istoriju političko-ideoloških "bisera" Srpske pravoslavne crkve). Istovremeno, Siniši Kovačeviću, direktoru JDP-a Jovanu Ćirilovu i Lauševiću počele su da stižu ozbiljne pretnje, baš kao i najave da će, ukoliko se gostovanje ne otkaže, u pozorištu biti postavljena bomba. Pošto su normalni u to doba bili odlučni u nameri da to i ostanu, otkazivanja nije bilo. No, pošto su nenormalni i frustrirani takođe odlučili da ne odustanu tako lako, premijera Svetog Save do danas je ostala zabeležena kao jedan od trenutaka u kojima je moglo da se nasluti kako će devedesete zapravo izgledati.

Pedesetak pripadnika takozvanog Srpskog omladinskog bloka, predvođenih Žarkom Gavrilovićem i Vojislavom Šešeljem, pojavilo se na galeriji JDP-a, odakle su urlali patriotske parole, psovke i kletve upućene umetnicima. Uprkos tome, glumci su izašli na scenu i predstava je počela. Ne zadugo. Tragično danas izgledaju snimci na kojima se čuje kako glasovi glumaca pokušavaju da nadjačaju glasove rulje; tragično izgleda izlazak Aleksandra Berčeka na scenu i pokušaj da umiri publiku; tragično je svedočenje o tome kako je Milena Dravić otišla na galeriju u mirovnu misiju; tragična je Lauševićeva molba Gavrilovićevim pitomcima da "svoj sud, kakav god on bio", sačuvaju za kraj predstave. Najjezivija i gotovo proročanska je scena kada Laušević, u srednjovekovnom kostimu, s rukom na grudima i uplakanim glumcima iza sebe, smirenim glasom izgovara: "Odigraćemo celu predstavu. Niste vi veći Srbi ni od mene, ni od Siniše Kovačevića, ni od bilo kog učesnika ovde. Počećemo iz početka."

Posle te večeri, gostovanje Svetog Save u bilo kojem pozorištu postalo je nemoguća misija, patriotsko režanje nije prestajalo, a Kovačević i glumci imali su brojne razloge da strahuju za sopstveni život. Taj strah izgleda je najteže pao upravo Lauševiću – upravo u to doba, kupiće pištolj koji će ubuduće stalno nositi i koji će mu obeležiti život.

"PUCAO SAM, BEZ RAZMIŠLJANJA": U noći između 30. i 31. jula 1993, vraćajući se s premijere Kanjoša Macedonovića na budvanskom Gradu teatru, Žarko je s bratom svratio u podgorički kafić "Apple". "Kada sam naručio jelo, pitao sam konobaricu: ‘Kakva je ovo galama?’, jer se čula neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je: ‘Šta je bilo, momak?’. Kazao sam: ‘Ništa, sve je u redu’", ispričao je Laušević kasnije. "A onda je prišao još jedan momak i ja sam udaren, guran, vučen... Za trenutak sam izgubio svest. Sve se zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve zbrkano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena, i u kojoj je bio pištolj, otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam, ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha. Vidim zatim i da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak, koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam, bez razmišljanja."

Zvanična verzija kaže da je Laušević, ležeći povređen na podu, ispalio 13 hitaca i da su tom prilikom poginuli Dragor Pejović i Radovan Vučinić, a da je ranjen Andrija Kažić. Pošto ni posle višemesečne istrage nije precizno utvrđeno šta se zapravo dogodilo, prihvaćen je nalaz prema kojem je Žarko prekoračio nužnu odbranu: osuđen je najpre na 15 (1994), potom na 13 (1996) i konačno na četiri godine zatvora (1997). Pošto je u zatvoru u Spužu odležao četiri godine i sedam meseci, februara 1998. pušten je na slobodu. To, međutim, nije značilo i kraj njegove sudske odiseje. U oktobru 1999. ponovo mu je suđeno i ovaj put ponovo je osuđen na četiri godine uz obrazloženje da je "bio oboren i da je imao pravo da se brani". Samo dve godine kasnije, u martu 2001, Vrhovni sud Crne Gore preinačio je presudu i osudio ga na 13 godina. No, u tom trenutku, Laušević je već bio daleko. Još 1999, tek što je snimio filmove Nož i Ranjena zemlja, odlučio je da se ipak skloni – u nameri da izbegne krvnu osvetu rodbine ubijenih mladića, otišao je u SAD. Iako su odatle sporadično dolazile informacije o njemu, Laušević nikako nije bio zaboravljen: priče o tome da se u Americi zlopati po gradilištima ili vest o predstavi Emigranti u kojoj je glumio 2001, ali pre svega filmovi u kojima je glumio, učinili su da on uvek nekako bude ovde.

Prve dobre vesti stigle su početkom ove godine. Beogradski mediji objavili su, a MUP i potvrdio, da je Laušević u konzulatu u Njujorku dobio srpsko državljanstvo i da "bi uskoro trebalo da dobije i srpski pasoš". Ostalo je tada nejasno kakav mu je pravni status. Još 2002, a na osnovu zahteva Trećeg opštinskog suda u Beogradu, za njim je raspisana međunarodna poternica. Pošto je u to vreme Treći opštinski sud bio nadležan za Srbiju i Crnu Goru, poternica je raspisana na osnovu presude Vrhovnog suda Crne Gore i, kako se čini, i dalje je na snazi iako SCG odavno više ne postoji. Sve to postaće izuzetno značajno 2. jula 2009. kada je Laušević priveden u SAD zbog toga što nije imao američku vizu. U trenutku pripreme ovog broja "Vremena" i dalje se razmatra mogućnost njegovog izručenja, najavljuje se njegovo hapšenje čim i ako bude isporučen Srbiji, analiziraju se nadležnosti srpskih i crnogorskih vlasti, pripremaju se peticije i akcije.

"ŠTO NISAM SLIKAR": Poslednja dešavanja tako postaju još jedna žalosna epizoda u priči koju je najviše odredila činjenica da je njen glavni akter javna ličnost, glumac. Kasno je i možda bespotrebno baviti se teorijom "šta bi bilo kad bi bilo", ali je istovremeno nesporno da je upravo Lauševićeva profesija odredila njegovu sudbinu. Da nije bio glumac, ne bi ga bilo na bini JDP-a u maju 1990; da nije bio glumac, ne bi se na njega bacili Gavrilovićevi besni patrioti, teško da bi ga povredili toliko da bude prinuđen da kupi pištolj; da nije bio glumac, teško da bi ga u Podgorici bilo ko provocirao na način kako ga je provocirao; da nije bio glumac, teško da bi četiri puta sedeo na optuženičkoj klupi, teško da bi bežao čitavog života,... To je, uostalom, i sam shvatio još davne 1999. kada je u potresnoj, skoro poetskoj ispovesti za NIN rekao da "umetnost ne čini svet boljim" i da u glumi za njega više nema nikakve radosti: "Sećam se samo jednog časa književnosti iz 1976. kada sam prvi put poželeo da se bavim tim zanatom. Imao sam tada 16 godina. To je zapravo bila želja da budem neko drugi. I danas opet želim: što nisam neko drugi. Što nisam slikar, pa ne moram da stojim pored svoje slike. A glumac je sam slika." Laušević je istom prilikom objasnio koliko ga boli ubistvo dvojice mladića, koliko se kaje i koliko zbog toga ispašta. Oni koji su direktno ili indirektno doprineli njegovoj sudbini uglavnom se nisu izjašnjavali (s izuzetkom Žarka Gavrilovića koji je onomad objasnio kako je Lauševića stigla Božija kazna zbog Svetog Save).

Posle svega, red bi bio da se nadležni u Srbiji i Crnoj Gori konačno dogovore šta će i kako će, imajući pritom u vidu činjenicu da je Laušević odležao svoju zatvorsku kaznu, da istražni postupak nije dao precizne nalaze, kao i da mu obe države duguju makar toliko da ga ostave na miru.

Ili je čak i to suviše veliki luksuz za "dobre ljude u vremenu zla", za obdarene i vanserijske na mestu na kojem oduvek gospodare frustrirani i prosečni?
Sačuvana

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #14 poslato: 12-07-2009, 22:57:28 »

Ako je istina to što je Laušević rekao-ako ih je ubio ! SMRT NAPADAČIMA !
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #15 poslato: 12-07-2009, 23:09:45 »

Odličan tekst. Surova zemlja, surove sudbine, nesrećni ljudi. Bilo i biće.
Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #16 poslato: 12-07-2009, 23:53:32 »

Da, to su te "devedesete" čiji se repovi još uvek vuku!
Sačuvana

MASIRAM GASTARBAJTERKE

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 2984
  • ЈА САМ ВИШИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ И РАДИМ МАСАЖЕ ПРИВАТНО
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #17 poslato: 13-07-2009, 00:09:39 »

Da, to su te "devedesete" čiji se repovi još uvek vuku!

Nema to direktne veze sa devedesetima. Kafanskih tuča, pucnjava i ubijanja ima, nažalost i danas po kafićima, kafanama i diskotekama i za to ne možeš da optužuješ samo devedesete.
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #18 poslato: 13-07-2009, 08:21:36 »

Sad čujem. Crnogorci neće tražiti Žarkovo izručenje zbog dosluženja zatvorske kazne. Kažu, to sad stvar Srbije, jer je Laušević naš državljanin. E, sad nastupa naša diplomatija...valjda?
Sačuvana

government

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 4156
Одг: Žarko Laušević
« Odgovor #19 poslato: 13-07-2009, 08:51:38 »

da ga pustimo onda !
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.137 sekundi sa 25 upita.