Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Psihologija i on-line savetovalište => Temu započeo: autentik 01-04-2006, 12:28:30

Naslov: Lekovita muzika
Poruka od: autentik 01-04-2006, 12:28:30
Lekovita muzika

Sasvim sigurno znate koliko muzika može da opusti ili razdraži. Možda znate i da se već duže vremena koristi kao pomoćno sredstvo prilikom terapije za psihičke i neurološke smetnje, a odskora i kao sredstvo za smanjenje bola, snižavanje povišenog krvnog pritiska i lečenje poremećaja srčanog ritma.

Što se srčanog ritma tiče, apsolutno je svejedno slušate li Mocarta ili Vagnera, rok muziku ili pop, nevažan je i umetnički kvalitet muzike - ritam je ono što vaše telo registruje. Ukoliko je ritam brži, ubrzaće se i vaše disanje, otkucaji srca, povisiće vam se krvni pritisak. Nije bitno imate li muzičkog obrazovanja ili ne, imate li uopšte sluha ili ne - dejstvo će biti isto. Brza muzika ubrzaće vam rad srca, a samo lagana muzika ujednačenog ritma neće ubrzati ni rad srca ni disanje - naprotiv, delovaće umirujuće.

Pokazalo se da prijatna muzika u operacionoj sali pomaže hirurgu da bude precizniji i da brže operiše. Pored toga, dobro odabrane melodije mogu da deluju sedativno, nekad čak i bolje od uobičajenih sredstava za anesteziju koja se koriste u pedijatriji. Lagana, umirujuća muzika koja se u nekim bolnicama pušta pacijentima posle operacije doprinosi tome da im se bolovi smanje, kao i da im se snize krvni pritisak i puls - u prevodu, potrebno im je manje sredstava za umirenje. Pošto svi ovi slučajevi znače manje troškova za bolnicu, vrlo je verovatno da će se ovaj efekat i dalje proučavati.

Budući da je dejstvo umirujuće muzike kao pomoćnog sredstva u terapiji psihičkih i neuroloških problema, kao i prilikom problema sa stresom, uznemirenošću, glavoboljom i otežanim varenjem dokazano, u evropskim zemljama je u apoteci moguće naći video i audio kasete, kao i CD-ove s gregorijanskim napevima (nema veze sa religijom, nego deluju umirujuće), delima klasične muzike, snimljenim zvucima iz prirode, hujanjem vetra, udaranjem talasa...

Ova saznanja možete u domaćoj varijanti iskoristiti i vi - kada imate neku od nabrojanih tegoba, pustite umirujuću muziku i prepustite se njenom lekovitom dejstvu
Naslov: ...
Poruka od: dragnik 11-01-2007, 02:54:37
nije tacno da samo tiha muzika smiruje
kao ni da bucna uvek razdruzuje
Naslov: ...
Poruka od: dragnik 11-01-2007, 02:55:24
mislim, razdrazuje
Naslov: Одг: Lekovita muzika
Poruka od: anny 21-04-2008, 20:47:50
nije tacno da samo tiha muzika smiruje
kao ni da bucna uvek razdruzuje

Slazem se!
Naslov: Одг: Lekovita muzika
Poruka od: Schnuffel 23-04-2008, 20:45:57
nije tacno da samo tiha muzika smiruje
kao ni da bucna uvek razdruzuje
To je tačno. Najbolje je slušati ono što ti prija.
Naslov: Одг: Lekovita muzika
Poruka od: bebironac 23-04-2008, 20:50:56
I ja se slazem....