Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Jagodina - Ćuprija - Paraćin => PARAĆIN => Temu započeo: autentik 03-06-2007, 23:06:23

Naslov: Traže zakopano blago koga nema
Poruka od: autentik 03-06-2007, 23:06:23
Traže zakopano blago koga nema
U neolitu nije bilo metala, a kamoli zlata, ali šteta koju nanose vandali može da bude neprocenjiva

PARAĆIN - Divlji arheolozi pojavili su se i na arheološkim lokalitetima u okolini Paraćina. Ovi vandali čerupaju istorijsku baštinu koja pripada srpskom narodu. Nedavno su, prilikom rutinske kontrole lokaliteta i posete evropskih arheologa, otkrivene dve osobe koje su neovlašćeno kopale u nalazištu Slatina kod Paraćina.

Oni su na ovom prostoru, koji obiluje nalazima iz vreme neolita, verovatno tražili "zakopano blago" i protiv njih je podneta prijava ovdašnjoj policiji. Takođe su, na više mesta, primećene jame koje su otvarali "ljubitelji" starina, koji pokušavaju da na ovaj način, brzo i lako, dođu do velikih svota novca.

Dr Slaviša Perić, direktor Arheološkog instituta u Beogradu, koji rukovodi radovima u ovom području, napominje da sa ovdašnjim Zavičajnim muzejom, godinama obavljaju iskopavanjima u Paraćinu i okolnom Drenovcu. On kaže da je srednje Pomoravlje izuzetno bogato nalazište iz vremena neolita i da stoga postaje meta divljih arheologa.

- Ti ljudi nelegalno kopaju kako bi došli do nekih dragocenih predmeta, radi dalje prodaje. Međutim, oni ne znaju da svi njihovi nalazi nemaju nikakvu materijalnu, niti tržišnu vrednost. U neolitu nije bilo metala, a kamoli zlata jer, radi se o kamenom dobu, napominje Slaviša Perić.

Vesna Živančević, arheolog u Zavičajnom muzeju u Paraćinu, kaže da se neovlašćenim i nestručnim prekopavanjima na postojećim i potencijalnim lokalitetima samo uništava dragocena naučna građa i apeluje na sve da pomognu u očuvanju arheološkog blaga. Iz muzeja takođe poručuju svima koji žele da se bave arheološkim istraživanjima, da im se preko leta pridruže u međunarodnoj arheološkoj radionici "Srednje Pomoravlje u neolitizaciji jugoistočne Evrope".

Izvor:   http://arhiva.glas-javnosti.co.yu