Razne zanimljive teme > Lepota - Zdravlje

Zdrava hrana, zacini, suplementi, itd itd itd

(1/4) > >>

ilija7777:
znaci sve osim recepata, molim, narocito dame neka se  suzdrze  :aq24:
ja bih zapoceo jednim ok tekstom koji sam iskopao na nekom forumu...evo linka http://koznazna.com/forum/index.php?topic=130.0 cisto da ne gusim raspravu ogromnim tekstom...
ja se trudim da ubacujem postepeno sve vise zdravih stvari u ishranu, iako sam odrastao na fast food-u...narocito volim crunchy musli za dorucak, svo povrce narocito spanac i zelje kome je sada sezona...
sto se tice zacina, obozavam cili i kari.
sto se tice ostalog, sada trenutno cirkam svakog dana po solju-dve surutke, koja je bogata belancevima, mineralima, i ostalim korisnim zajebancijama...je li imao neko iskustva sa surutkom u prahu? takodje sam cuo da moze da se pomesa surutka i sa djumbirom i malo se smiruje inace bljak ukus...to cu sutra da probam. toliko od mene za sada.

ilija7777:
probao sam surutku sa djumbirom, i ubija onu grozotu toliko da ja to ne mogu da opisem lol...

ilija7777:
u stvari, moze ova tema i na zdravlje tamo...da se shibne.

ilija7777:
SUNCOKRET USPORAVA STARENJE. Suncokretovo seme je najbolji izvor vitamina E – antioksidanta važnog za zdravlje: 28g pečenog suncokretovog semena obezbeđuje 76% preporučene dnevne doze vitamina E. Tokefeoli iz vitamina E imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, pre svega kancera i bolesti srca.


SEME BUNDEVE ŠTITI KOSTI. Seme bundeve često se naziva semenom za muškarce - cink iz semena bundeve povoljno utiče na funkciju prostate i istovremeno je odlična preventiva protiv osteoporoze, koja predstavlja problem za zene u menopauzi, ali i za 20% muškaraca preko 50 godina starosti.
Osim toga, seme bundeve je odličan prirodni diuretik i snižava krvni pritisak.


SUSAM PROTIV HOLESTEROLA. Fitosteroli su sastojci koji imaju hemijsku strukturu sličnu holesterolu, a kada su u dovoljnoj meri prisutni u ishrani, veruje se da mogu da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastajanja određenih vrsta kancerogenih oboljenja. Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola od svih semenki (400-413mg/100g).
Osim toga, susam je odličan izvor kalcijuma i od davnina se koristio kao hrana i kao lek protiv ćelavosti, išijasa, peruti, poremećaja u dojenju, zubobolje i zujanja u ušima još u starom Egiptu, Asiriji, Vavilonu, Indiji i Kini.

LANENO SEME SNIŽAVA PRITISAK. Seme lana je nezamenljiv izvor nezasićenih masnih kiselina. Štiti od srčanih bolesti, snižava holesterol i kontroliše visok pritisak. Preporučuje se kod angine pektoris, divertikulitisa, endometrioze, opstipacije, psorijaze. Seme lana stimuliše estrogen kod žena u menopauzi. Snižava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate.
Hladno ceđeno laneno ulje je najhranljivije ulje od svih ulja na svetu – sadrži  57% više omega 3 od ribljeg ulja.

ilija7777:
i laneno? kakve su cene, nisam to nikada pazario...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju