Jagodina - Ćuprija - Paraćin > Pomoravski TRIO

Kuvanju čorbastog pasulja na Bagrdanskom jezeru

(1/10) > >>

autentik:
Ovogodišnje takmičenje u kuvanju čorbastog pasulja na Bagrdanskom jezeru okupilo oko 600 učesnika, a najbolja bila ekipa "Romansa" iz Jagodine

JAGODINA - Bagrdansko jezero, odnosno "srpsko more" kako ga nazivaju Pomoravci, u nedelju je okupilo 38 ekipa iz Pomoravlja, Republike Srpske, Bugarske, Makedonije i oko 600 učesnika trećeg nezvaničnog prvenstva u kuvanju čorbastog pasulja. Nakon tročasovnog odlučivanja, žiri je za pobednika proglasio ekipu "Romansa" iz Jagodine, a publika ekipu restorana "Vašarac", takođe iz Jagodine. Slobodan Zarev Buki, glavni kuvar "Romanse", izjavio je za Kurir da je tajnu imao u džepu.

- Zoran Vranjanac i ja smo šefovi "bande". Spremamo fantastičan pasulj, jer to na raznim manifestacijama radimo već 20 godina. To najbolje pokazuje ova pobeda, kao i prvo mesto na prošlogodišnjem takmičenju u kuvanju riblje čorbe i treće na prošlogodišnjoj pasuljijadi na "srpskom moru".

Ekipi "Zajedno smo jači" iz Bijeljine nije bilo teško da krene u cik zore i pređe 270 kilometara da bi, na poziv Boška Veselinovića, člana "Romanse", obišla svoje prijatelje i okušala svoju sreću u kuvanju pasulja.
- Za nekoliko godina ovo će biti Guča u malom, jer će manifestacija prerasti u jednu od najvećih i najznačajnih u Srbiji. Najviše mi se sviđa opuštena atmosfera. Trebalo bi da pozovete i Slovence, pa da stvarno imate nekadašnju Jugoslaviju u malom - izjavio je Ostoja Milić.

Ni Marijani Minčevoj, kao ni Marini Dimitrovoj-Georievoj iz Velikog Trnova, koje su prvi put na ovom takmičenju, nije bilo teško da dođu čak iz Bugarske. One kaže da je pasulj u Bugarskoj nacionalno jelo, da nema tajni u njegovom kuvanju i da je razlika između njihovog i srpskog samo u začinima i dužini kuvanja.

Prvi put su učestvovali i predstavnici rekovačke opštine, a zanimljivo nam je bilo da su u njihovoj ekipi bili samo muškarci.
- Muškarci bolje jedu i zato bolje kuvaju. Mislim da će žiri biti na velikoj muci, jer, kako sam video, svi su dobro spremili pasulj. U pitanju su neznatne nijanse. No, najvažnije je druženje i uživanje u ovom lepom ambijentu - ocenio je Predrag Blagojević Liker.


Izvor: Kurir

autentik:
Danas   u Subotu  19.01.2008

Plivanje za časni krst

Za časni krst nadmetaće se Moravci, resavci i Levčani, a posle posluženja i sečenja kolača za 14 sati i 15 minuta zakazan je početak tradicionlanog takmičenja za vađenje krsta iz jezera, posle čega sledi svečani ručak u Domu učenika u Jagodini.

Biće naravno i slika sa ovog događaja

autentik:
Evo slika, kako je sve to bilo

http://www.jagodina.autentik.net/2008/bagrdansko_jezero.php

Ivanka:
Je li jesu li ovi što plivaju po ledeni vodi Srbi ili Rusi?

autentik:
Naši Srbi

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju