Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: RESAVICA-kultura-sport-turizam  (Pročitano 4024 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

loli

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 389
RESAVICA-kultura-sport-turizam
« poslato: 26-12-2013, 16:47:13 »

Resavica

Naselje Resavica nalazi se u opštini Despotovac, na obroncima planine Kučaj. Od Despotovca je udaljena 18 km, a od Ćuprije, preko sela Senja 32 km.

Rudarsko naselje Resavica je po godinama starosti „najmlađe“ rudarsko naselje na prostorima resavskih rudnika.Pravim početkom izgradnje ovog naselja može se smatrati 1947.god. kada su uvedene u rad jame „Resavica“ i „Bučar“. Tada je na obroncima iznad „Brkićevog potoka“ počela izgradnja prvih spratnih stambenih zgrada. Ideja grupe mladih rudarskih inžinjera da se izgradi jedno centralno rudarsko naselje za čitav rudarski basen,sa zgradama od tvrdog materijala,sa potpuno higijenskim uslovima za stanovanje koje daje mogućnost za jedan udoban i komforan život rudara,počela je da se ostvaruje.

Sa prestankom rada stenjevačke komune i komune u S.Rudniku 1957.god. u Resavici se formira i opština koja je funkcionisala sve do 1962.god. da bi od 09.03 1963.god. opštinska vlast prešla u Despotovac,bez volje građana,tada po odluci viših organa Republike.U toku postojanja opštine u Resavici na teritoriji iste je bilo,pored gore navedenog,dve bolnice u S.Rudniku,porodilište u Resavici i S.Rudniku,apoteke i ambulante u svim rudarskim naseljima.

 Sam Rembas je šezdesetih godina zapošljavao preko 5000 radnika..Kulturno zabavni i sportski život dostigao je zavidan nivo u tom dobu. Folklorna sekcija je takmičenjem prešla granicu Jugoslavije i finale završila u Londonu.

 Dramska sekcija sa komadom „Koštana“ jedne večeri u Jagodini (tadašnjem Svetozarevu) morala je prikazati predstavu dva puta uzastopno na zahtev publike pošto je sala bila tesna za prijem zainteresovanih posetilaca.

Ovakav brzi ekonomski razvoj rudarskog gradića Resavica,doveo je do povećanog interesovanja radnika-samaca da u ovom gradiću formiraju svoje porodice pa je tako po popisu iz 1970.god. Resavica imala 4300 stanovnika. Interesantno je napomenuti da su to bili pripadnici trideset i jedne nacije iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije

Danas je Resavica moderan rudarski gradić koji pored rudarstva sa svim pratećim objektima ima još i metaloprerađivački kompleks-„Metal-pogon“, ugostiteljsko preduzeće D.O.O. „Djula“ a u toku su pregovori o aktivaciji pogona konfekcije „Beko“. Svi stanovi u Resavici  pokriveni su daljinskim sistemom grejanja a cena kubika je oduvek bila najniža u Evropi. Osamdesetih godina u naselju je uvedena kablovska televizija,kada se na prostoru bivše Jugoslavije tom tehnologijom mogao pohvaliti samo Split i N.Beograd. Besplatni intenet omugućen je svim građanima kao i besplatna kablovska televizija. Na usluzi su nam  tereni za tenis (beton i šljaka) kao i tereni za mali fudbal i košarku.
Sačuvana

loli

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 389
Odg: RESAVICA-kultura-sport-turizam
« Odgovor #1 poslato: 27-12-2013, 18:20:39 »

Kud "Branislav Nusic" osvojio 1. Mesto u Rusiji

http://www.kudbranislavnusic.com/
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.07 sekundi sa 21 upita.