Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Zanimljivosti iz sveta medicine ;-)  (Pročitano 7190 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Svilena

  • Gost
Zanimljivosti iz sveta medicine ;-)
« poslato: 19-07-2009, 16:59:33 »

Nešto me jako zanima, na stranici http://www.kardiologija.net jedan ispod drugog stoje dva teksta, pa se ja pitam nešto:

Kažu - Seks čuva srce



Ako niste preterano sportski tip, za svoje srce možete se pobrinuti i seksom.

Kod muškaraca koji imaju seks dva puta nedeljno verovatnost dobijanja srčanih oboljenja je čak duplo manja nego kod onih koji se radostima u krevetu prepuštaju jednom mesečno.

Seks je i izvrsna rekreacija. Srčani otkucaji za vreme seksa narastu na 120, a tokom orgazma mogu dostići 160, što je jednako kao kod najzahtevnijih vežbi na satu aerobika.
Muškarci, koji su ejakulirali od 13 do 20 puta na mesec, navodno imaju i 14 odsto manje šanse da obole od raka prostate.

Zašto onda - Svaki drugi Srbin umire od srca



Srbija se trenutno nalazi na trećem mestu u svetu, posle Rusije i Ukrajine, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti, rekao je u sredu na konferenciji za novinare prof. dr Miodrag Ostojić, povodom 21. septembra, Svetskog dana srca koji se ove godine obeležava pod motom "Da li znaš svoj rizik".

Dr Ostojić je ukazao na važnost prevencije koja podrazumeva kontrolu najbitnijih parametara među kojima su način ishrane i održavanje idealne težine, fizička aktivnost, psihosocijalni faktori i genetika.

On je istakao se rizici mogu smanjiti negovanjem zdravog stila života, podsećajući da pravilna ishrana podrazumeva svakodnevno konzumiranje 400 grama voća i povrća, četiri grama grama belog luka, 13 grama badema, 100 grama crne čokolade, 150 mililitra crnog vina i po 115 grama ribe koja nije tovljena tri puta nedeljno.

Dr Ostojić je podsetio i na "magični broj zdravlja", 0-3-5-140-5-3-0, koji je ustanovljen i kao moto Evropskog udruženja kardiologa.

Prvi broj, nula, odnosi se na broj cigareta koji nas vodi do zdravlja. Dakle, prvi preduslov da sačuvamo srce i mozak od infarkta i šloga jeste da ne pušimo, a sledeći broj nas podseća da svakoga dana treba da prošetamo ili prepešačimo tri kilometra. U magičnom broju je sadržana i cifra 140 - preporuka da svoj gornji krvni pritisak uvek održavamo na vrednostima ispod 140 milimetara živinog stuba. Naredni broj upućuje nas na važnost pet redovnih obroka u ishrani, u kojoj treba da budu zastupljeni voće i povrće. Dr Ostojić je podsetio i da je veoma važno da vodimo računa o nivou rizičnog holesterola u krvi, koji ne sme da pređe iznos tri. Poslednja nula u magičnom broju od nas traži da ne budemo debeli, da nemamo šećernu bolest, kao i da vodimo računa o pred-dijabetesnom stanju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije dr Nevena Karanović je kazala da oko 57 odsto populacije u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti zato što 38 odsto stanovništva konzumira duvan, 40 odsto ima povišen krvni pritisak, 17 odsto je gojazno, a 10,6 odsto ima šećernu bolest.

"Borba za zdravo srce je zadatak svih nas, od obdaništa do škole i roditelja koji decu blagovremeno treba da upozoravaju na faktore rizika koji štetno utiču na zdravlje i ukazuju na zdrave stilove života pomoću kojih se blagovremeno mogu izbeći kardiovaskularna oboljenja", istakla je Karanovićeva.



Sačuvana

bebironac

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 927
Одг: Zanimljivosti iz sveta medicine ;-)
« Odgovor #1 poslato: 19-07-2009, 17:29:32 »

ne mora da znaci da je kod nas seks umanjen,mada i moze da se desi a to bi onda opet bila posledica nase lose ishrane i nagomilavanja masnoce,stecenog dijabeta,sto bi otprilike uticalo i na potenciju....sve vise je registrovano srcanih tegoba kod mladih cak i kod moje generacije(82) sto nije dobro naravno i sta nam to govori? pa ishrana nam je sve gora i gora....jako je tesko biti disciplinovan po pitanju ishrane,posebno u nasoj zemlji,daj mi jednog kardiologa koji se pravilno hrani,pa ako pogledas i sam ,mi imamo jednog kardiologa u jagodini koji/a ima bar neki kilogram visak,to je znak da se nepravilno hrani,o hirurzima tek i da ne pricam,glavno jelo im je pecenje raznih vrsta,i uglavnom su gojazni a o pusenju i da ne pricam,jedino sta se moze primetiti jeste da medju anesteziolozima nemas mnogo pusaca,jer ne bi ste mogli ni da zamislite kako je odvratan sekret koji proizvode pusaci u svojim plucima,verovatno zbog toga vecina i ne pusi....
jos jedan interesantan podatak jeste to da kad dodje do nekog oboljenja,vecina nas se prosto trgne i pocne da zivi zdravo,ali dragi moji kasno je tad, a sta to znaci? pa znaci to da se moze,navike se uvek mogu promeniti,ali ne zelimo,mislimo ,nece nas,drugog ce.....onda dolazi do kritika nestrucnosti naseg zdravstva kako mi ne znamo da izlecimo,a ne razmisljaju ljudi o tome da su celog svog zivota,godinama unistavali svoj organizam,pa sad ocekuju da se izlece za par dana,e pa malo sutra(ovo se odnosi na teza oboljenja)......ko moze da drzi disciplinu,skidam mu kapu zaista.....
Sačuvana
Ludaci i djeca uvijek govore istinu. Andric

bebironac

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 927
Одг: Zanimljivosti iz sveta medicine ;-)
« Odgovor #2 poslato: 19-07-2009, 17:36:41 »

ja znam da je tost iz pelivana nesto prelepo,da su peciva iz pekara privlacna,da je najlakse svom detetu namazati pastetu na hleb i sesti da gledas seriju,eeeeee od malih nogu trebamo navikavati nase malisane,na crni hleb ,iako ga mi ne jedemo,mada ja i ne vidim neku bitnu razliku,meni je hleb=hleb pa kakav god,nego smo mi malo razmazeni,zatim ,bolje napravi detetu kacamka za dorucak od domaceg brasna i sveze pomuzenog mleka,koje uvek mozete nabaviti,nego da mu mazete pastetu,a kacamak se verova li ili ne pravi za 10 min. napravi mu domacu pastetu,bolje je a i to se ne pravi duze od sat vremena a moze da traje i nekoliko dana,varivo za rucak,povce na sto nacina,bolje nego pljeskavice,giros,rostilj(mada je dobar po nekad za krvnu sliku)......eeeee kad bi ove mldae mame bile malo vrednije danas,deca bi se navikla da se zdravo hrane vec od malena,ja cu biti mlada mama,ali zarekla sam se da moje dete nece videti suhomesnato ni koncetrate,dokle ga god prvo ne naviknem i ne naucim da se zdravo hrani,znaci tost iz pelivana mu nece sigrno biti obrok,kao sto mnogoj deci jeste
Sačuvana
Ludaci i djeca uvijek govore istinu. Andric
 

Stranica je napravljena za 0.105 sekundi sa 20 upita.