Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Povrće je hrana za mozak  (Pročitano 3894 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Povrće je hrana za mozak
« poslato: 26-01-2007, 17:41:42 »


Redovno konzumiranje povrća smanjuje pojavu pada kognitivnih sposobnosti tokom starenja, takođe pomaže starijim osobama da se izbore sa gubljenjem memorije i ostalim problemima vezanim za opadanje mentalnih i kognitivnih sposobnosti koje se javljeju sa godinama.

Jedno novije istraživanje sprovedeno u Rush univerzitetskom medicinskom centru u Čikagu, pokazalo je da bi stariji ljudi dnevno trebali da jedu 3 porcije povrća, kako bi sprečili opadanje kognitivnih sposobnosti i sačuvali svoje mentalno zdravlje.

Individue koje su redovno konzumirale povrće su u 40% slučajeva potpuno očuvale svoje kognitivne sposobnosti, dok su one koje su ga redovno konzumirale u manjim količinama od preporučenih pokazale 40% usporenja u gubljenju kognitivnih sposobnosti u odnosu na one koje su jele manje od jedne porcije povrća dnevno. Ovakvi rezultati su ekvivalentni podmlađivanju od pet godina.

Studijom je bilo obuhvaćeno 3718 starijih osoba koje su praćene u periodu od 6 godina. Rezultati istraživanja su pokazali da je povrće veoma korisno u očuvanju mentalnih sposobnosti, sprečavanju gubitka pamćenja i svih drugih mentalnih poremećaja povezanih sa ovim. Zeleno povrće najbolje deluje protiv problema sa memorijom a odmah za njim je korisno žuto povrće.

Leguminoze kao što je kikiriki ili sočivo imaju slabo dejstvo protiv gubljenja kognitivnih sposobnosti, ali je iznenađujuće otkriće bilo da voće ima ili vrlo slab ili nikakav uticaj na sprečavanje mentalnih problema. Ovakav generalni zaključak o voću ne isključuje da ne postoje neke voćke koje bi imake i zaštitno dejstvo što se mentalnih sposobnosti tiče. Povrće sadrži veće količine vitamina E, koji pomaže u održavanju kognitivnih sposobnosti. Povrće se takođe konzumira uz neke masnoće kao što su prelivi za salate ili uz meso a masnoće povećavaju apsorpciju vitamina E.

Sledeća istraživanja će biti rađena u cilju davanja odgovora na koji način voće nije povezano sa kognitivnim sposobnostima.
 

Stranica je napravljena za 0.095 sekundi sa 24 upita.