Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Era terabajtnih diskova  (Pročitano 2779 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Era terabajtnih diskova
« poslato: 08-07-2007, 18:20:32 »

Tehnologija vertikalnog zapisivanja podataka je najveća novost u industriji proizvodnje diskova u zadnjih desetak godina. Sigejtu je ova tehnologija omogućila da na tržište plasira disk s kapacitetom od 750 GB, a Hitači je sada u utakmicu ušao s diskom koji je u stanju da smesti terabajt podataka. Tačnije, Windonjs sistemi će prijaviti da je na disk moguće snimiti ukupno 931,51 GB podataka budući da se podaci zapisuju u binarnom, a ne dekadnkom formatu koji proizvođači diskova i dalje koriste pri deklaraciji kapaciteta svojih proizvoda. Uz terabajtni model, u seriji 7K1000 možemo naći i 750-gigabajtni model koji ima slične specifikacije ali nešto manji broj glava i ploča a rezultat je manji kapacitet.

HDS721010KLA330, što je puna oznaka terabajtnog Deskstara, ima ukupno pet ploča kapaciteta 200 GB, a podatke na ploče zapisuje odnosno čita ukupno deset magnetnih glava. Tehnologija vertikalnog zapisivanja podataka inače omogućava još veću gustinu upisa podataka, to jest ploče još većeg kapaciteta, ali Hitači je odlučio da krene sigurnim putem. Ploče se i dalje vrte na standarnih 7.200 obrtaja u minutu, pa je vreme pristupa podacima ostalo isto kao na starim generacijama diskova, prema specifikacijama 8,5 milisekundi kod čitanja i 9,2 milisekunde kod pisanja. S druge strane, zbog veće gustoće podataka na pločama, povećala se brzina čitanja i pisanja podataka na disk. Unapređen je i sistem keširanja i to na vrlo sirov način - diskovi iz serije 7K1000 imaju 32 megabajta keša. Zbog velikog broja ploča i glava disk se dosta greje, ali sama potrošnja je i dalje izuzetno niska u poređenju s procesorima ili grafičkim kartica, pa terabajtni model pod punim opterećenjem "povuče" samo 13,6 vati. U skladu s Hitačijevom tradicijom nove diskove je moguće napajati putem SATA kabla za napajanje ili standardnog moleks konektora, u zavisnosti od toga koji su konektori slobodni na napajanju.

Prema očekivanjima, terabajtni Deskstar ima nešto bolje performanse od Sigejtove "Barakude" iz serije 7200.10 koja ima kapacitet od 750 gigabajta. Vreme pristupa podacima je nešto kraće ali Sigejtov disk brže snima podatke, što se možda može objasniti boljim firmverom. Pored Hitačija, i Samsung je nedavno predstavio svoj terabajtni disk, a i Sigejt uskoro planira da stigne konkurenciju.
 
 
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 22 upita.