Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Lepota - Zdravlje => Temu započeo: autentik 30-08-2007, 19:29:01

Naslov: Visok krvni pritisak usled manjka vitamina D
Poruka od: autentik 30-08-2007, 19:29:01
Što je niži nivo D vitamina u krvi, to je viši krvni pritisak, jedan je od zaključaka Trećeg nacionalnog istraživanja zdravlja i ishrane u Americi.

Pomenutim istraživanjem obuhvaćeno je 12.644 gradjana u SAD, starosti od 20 godina naviše, kojima je, izmedju ostalog, meren i pritisak i sadržaj vitamina D u krvi.

Uočeno je da najniži nivo D vitamina imaju Afroamerikanci, potom američki Meksikanci, pa onda belci koji nisu hispanoameričkog porekla.

U obzir je uzet uticaj godina, pola, etničke pripadnosti i fizičke aktivnosti. Ispostavilo se da ispitanici sa najnižim nivoom vitamina D u krvi imaju nešto viši pritisak od onih sa najvišim nivoom ovog vitamina.

Razlika je bila najočiglednija medju ispitanicima starijim od 50 godina.

Razlika u nivou vitamina D u krvi velikim delom se smatra i objašnjenjem činjenice da američki crnci u proseku imaju viši pritisak od belod stanovništva.

Manjak D vitamina se, inače, može nadokndati umerenim izlaganjem suncu ili uzimanjem ovog vitamina kao dijetetskog dodatka.
Naslov: Одг: Visok krvni pritisak usled manjka vitamina D
Poruka od: zs 31-08-2007, 15:14:55
u cemu imas vitamina d?
Naslov: Одг: Visok krvni pritisak usled manjka vitamina D
Poruka od: Daca 02-09-2007, 17:59:10
u cemu imas vitamina d?
Organizam moze sam da proizvede vitamin D preko koze koja je bila izlozena na suncu. Inace, dobijamo ga i putem ishrane. Najvise ga ima u mleku i mlecnim proizvodima, ribi i ribljem ulju, bananam, zumancetu, dzigerici, puteru, zelenoj salati......