Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Teroristi uz pomoć Interneta  (Pročitano 3181 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Teroristi uz pomoć Interneta
« poslato: 05-09-2007, 09:39:23 »

Evropske bezbednosne agencije sve više pažnje posvećuju praćenju Interneta jer je ocenjeno da svetska mreža postaje sve efikasnije oružje u rukama terorista.

Internet je, pre svega, glavna komunikaciona veza između Al kaide i muslimanske dijaspore u zemljama kao što su Francuska, Španija, Italija i Nemačka. Pored toga, Internet je postao forum za regrutovanje budućih terorista, oruđe indoktrinacije, pa čak i uvežbavanja evropskih terorista koje obavlja alžirska Al kaida, nekada poznata kao salafistička grupa za molitvu i borbu, piše Fonet.
.
Internet je, takođe, i vrlo važan izvor obaveštajnih podataka. Muslimanske manjine u evropskim zemljama već su dale nešto podataka o tome policiji i drugim bezbednosnim službama pa se svaka poznata internetska adresa iza koje se sakrivaju teroristi pažljivo prati i kontroliše.

Britanski MI5 povećava svoje ljudstvo sa 1.800 u 2001. na očekivanih 3.500 u 2008. godini. No, ni to nije dovoljno jer analize pokazuju da su se terorističke mreže na Internetu udvostručile svake pojedine godine od 2003. do danas. Time su teroristi nadmašili kapacitete bezbednosnih agencija.

Takozvani Džihadistički veb portali i internetske sobe za četovanje glavno su oruđe za indoktrinaciju mladih muslimana. NJima se šalje poruka da su svi muslimani u svetu napadnuti i da moraju ustati protiv svojih tlačitelja. Čak i ako se takvim regrutovanjem privuku neuki amateri, njihovi nespretni teroristički napadi ipak mogu počiniti znatnu štetu.

Internetske stranice, uz to, daju mogućnost sasvim nezavisnim ljudima ili ćelijama koje nikad nisu bile u neposrednom kontaktu sa teroristima da uče iz pogrešaka svojih idola, pa čak i iz izveštaja o suđenjima uhvaćenih terorista.

U Londonu tvrde da Iran, navodno, koristi Internet kako bi tajno reorganizovao „uspavane“ terorističke mreže u Evropi i drugde u svetu. Prema izjavama stručnjaka, Teheran je dvojicu svojih vrhunskih eksperata za terorizam poslao u evropske zemlje kao vojne atašee. NJihov je cilj da uspostave baze za akciju, regrutuju dobrovoljce za samoubilačke bombaške akcije i da pronađu najpovoljnije ciljeve.

Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.111 sekundi sa 22 upita.