Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Muzika => Temu započeo: autentik 27-04-2011, 09:02:40

Naslov: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 27-04-2011, 09:02:40
Poštovani,

Obaveštavamo Vas da je objavljen novi broj magazina „Etnoumlje” u pdf formatu i da isti mozete preuzeti na adresi: http://www.worldmusic.autentik.net/magazin_etnoumlje_br_15-16.pdf  Štampane verzije magazina mozete dobiti na 2. World music samitu koji se održava u subotu, 30. aprila, u atrijumu Etnografskog muzeja u Beogradu (Studentski trg 13) sa početkom u 17 h. Organizator  Samita je „World music  asocijacija Srbije”.

Koristimo priliku da Vas podsetimo da će i ove godine Samit biti prilika, da se interesenti i pokonici „muzike sveta” okupe na jednom mestu, bolje upoznaju, popričaju o zajedničkim problemima, uključe u diskusiju i uživaju u pratećem muzičkom programu.

Između ostalog, na samitu će biti predstavljen plan rada „World music asocijacije Srbije” za period 2011-2013. godina kao i ostvareni rezultati rada udruženja u prethodnom periodu. Takođe, biće reči o istorijatu, trenutnoj situaciji i budućnosti world music u Srbiji. Na kraju, predstavićemo nove brojeve magazina „Etnoumlje”. Nastojaćemo da svi prisutni dobiju primerke magazina.

Govornici: Milivoje Mića Marković (klarinetista i saksofonista), Nenad Jelić (kompozitor, producent, perkusionistu i pevač), Dejan Rašić (gitarista, ex- Pro et Contra), Marija Vitas (etnomuzikolog), Oliver Đorđević (urednik magazina „Etnoumlje”)…

U muzičkom delu nastupiće sastavi „Institut” iz Beograda i „Moraitika” iz Novog Sada.

Ulaz na Samit je besplatan!

Dobrodošli!

Predsednik Upravnog odbora

„World music asocijacije Srbije”

Oliver Đorđević

www.worldmusic.autentik.net
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 05-05-2011, 21:19:06
Poštovani,

Udruženje „ World music аsocijаcijа Srbije”, u subotu 30. аprilа 2011. godine, orgаnizovаlo je okupljаnje interesenаtа zа „muziku svetа” u Srbiji. Nа Drugom „World music sаmitu” u Etnogrаfskom muzeju u Beogrаdu, uz prisustvo pedesetаk muzičаrа, muzikologа, promoterа i poklonikа „muzike svetа”, obratili su se Milivoj Mićа Mаrković (klаrinetistа, sаksofonistа i kompozitor), Nenаd Jelić (perkusionistа, kompozitor i producent), Mаrijа Vitаs (etnomuzikolog, zаmenicа urednikа mаgаzinа „Etnoumlje”) i Oliver Đorđević (predsednik UO аsocijаcije i gl. urednik mаgаzinа „Etnoumlje”).

Gospodin Marković je sa prisutnima podelio uspomene na nedavno preminulog kompozitora, čembalistu i profesora Miloša Petrovića, sa kojim je predvodio South Quartet, tokom druge polovine 1990-ih godina. Ova sećanja, objavićemo u narednom broju magazina „Etnoumlje”.

Nenad Jelić je, između ostalog, takođe govorio o saradnji sa Milošem Petrovićem, još iz vremena jazz sastava „Interaction”. Jelić je i pokrenuo diskusiju na temu odnosa „world music” i tradicionalne muzike. U diskusiju su se potom uključili i posetioci Samita (world music umetnici i etnomuzikolozi), što smatramo veoma korisnom stvari, jer se otvaraju brojna pitanja na koja treba odgovoriti, a odnose se na pravac „world music”, s obzirom da su tumačenja ovog pojma u Srbiji veoma različita.

U narednom broju „Etnoumlja” objavljujemo intervju sa Nenadom Jelićem. Takođe, planiramo da nastavimo sa diskusijom na temu odnosa tradicionalne i world muzike.

Marija Vitas je opširno predstavila nove dvobroje magazina „Etnoumlje”, dok je Oliver Đorđević ukratko nagovestio značajnu publikaciju – „specijal” Etnoumlja, povodom trideset godina od začetka world music u Srbiji, koja će biti objavljena naredne godine.

Na kraju, Đorđević je podsetio prisutne dа je nedаvno pokrenut Srpski world music (SWM) internet rаdio u formi podkаstа. Među prioritetimа naveo je i pаrtnerstvo sа studijom „Kаčаrа” sа ciljem dа se muzičаrimа omogući dа pod povoljnim uslovimа snimаju svojа izdаnjа, zаtim ustаnovljenje „ World music nаgrаde” kao i nаstаvаk edicije аudio izdаnjа pod nаzivom „ World music from Serbiа”.

U muzičkom delu nаstupili su sаstаvi „Institut” iz Beogrаdа, i „Morаitikа” iz Novog Sаdа.

Na našem sajtu možete preuzeti fotografije sa Samita: www.worldmusic.autentik.net 

Svako dobro,

Oliver Đorđević

World music asocijacija Srbije
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 09-06-2011, 10:06:11
Guitar Art Festival,  &  Levante Guitar Duo

uz podršku Instituta Servantes

Pozivaju Vas

na promociju CD-a

„L e v a n t i n e   J o u r n e y“
(Muzika Vojislava Ivanovića)

koja će se održati u utorak, 14. juna 2011. godine

u svečanoj sali Instituta Servantes

(Čika Ljubina 19, Beograd)

sa početkom u 19h.

Prisutnima će se na promociji obratiti direktor Instituta Servantes G-din Antonio Lazaro Gozalo, izvođači: Vojislav Ivanović i Aleksandra Lazarević, muzikolog mr. Aleksandra Paladin, producent Boško Radojković, a program će voditi Ana Veskov. Gostima će biti poklonjen primerak CD-a, a celokupan događaj biće upriličen kratkim nastupom Levante Guitar Dua.

Levante guitar duo (Vojislav Ivanović & Aleksandra Lazarević) izvodi jedinstveni repertoar muzike Vojislava Ivanovića, specijalno pisane za ovaj sastav, i njegovih aranžmana – impresija jazz, tradicionalnih i klasičnih “standarda”. U celosti komponovana, ali i improvizovana, u okviru zvučnog sveta klasične gitare i njenog muzičkog nasleđa ova muzika je otvorena najraznovrsnijim muzičkim uticajima sa istoka i sa zapada stvarajući novi “Levantinski” zvuk.

Duo je započeo svoje putovanje 2008. godine…

Dobrodošli!
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 17-06-2011, 11:56:49
Program festivala Etnofest, koji se održava 24. i 25. juna na Paliću, na letnjoj pozornici

Festival kultura sveta “Etnofest” je multikulturni projekat koji okuplja umetnike iz raznih krajeva sveta, sa namerom da predstavi njihovo kulturno nasleđe, ali i nove muzičke- i druge umetničke forme koje se razvijaju inspirisane raznovrsnom kulturnom baštinom koja nas okružuje.

Etnofest se održava 24. i 25. juna 2011. godine u predivnom okruženju Letnje pozornice na Paliću, a publika će imati prilike da uživa u muzičkim nastupima, izložbama i dokumentarnim filmovima o kulturama sveta, ali i da uzme učešća u nekoj od brojnih radionica koje se na festivalu tradicionalno organizuju. Koncerte koje svakako preporučujemo na ovogodišnjem festivalu: Baba Zula iz Istanbula (dub/traditional/psychodelic), La Troba Kung Fu iz Barcelone (rumba catalana), Irie FM iz Beograda (reggae/dub), Nifty’s iz Beča (urban klezmer), ali i niz drugih muzičkih nastupa umetnika iz desetak evropskih zemalja.

Prethodne godine su pokazale da je Etnofest pojam bez granica u svetu kulture i razvoja međukulturnog dijaloga. On je i velika kapija koju smo otvorili za sve kulturne, socijalne, emotivne i društvene veze koje se tokom manifestacije razvijaju, a ovo je otvoren poziv za uživanje u početku još jednog Palićkog leta.

Sve o festivalu na internet stranici: www.etnofest.org

Iako je organizatorim teže nego ikad, shvatili smo da je publici verovatno još teže. I zato, Ulaz je besplatan! – za sve događaje u okviru festivala.


ETNOFEST Promo koncert - 18. jun 2011. -  Letnja pozornica Palić, scena Talia - 21h

NAKED - Beograd
CABARET MEDRANO - Budimpešta

Muzika grupe Naked je u osnovi jazz sa najraznovrsnijim primesama. Iako vrlo sličnih interesovanja, članovi grupe dolaze iz različitih muzičkih svetova donoseći sa sobom svoj lični pečat i doprinos bogatom i raznovrsnom zvuku grupe. Naked je do sada posetio mnoge festivale i gradove: Umbria jazz Balkanic windows, Exit, Belef, Valjevo jazzfest, Nišvil jazzfest, Jazzy colors festival Pariz, Alarma punk-jazz radio show Sofija, Ljubljana, Rovinj, Prag, Budimpešta… Beogradski etno/fusion/jazz sastav NAKED je nedavno objavio svoj album "Get Naked" za budimpeštansku izdavačku kuću Narrator records. A šta da očekujemo na Paliću? Biće to simbioza jakog ritma,snažnih tema i neočekivanih harmonijskih obrta... Naked su: Branislav Radojković - el.bas, kontrabas; Ivan Mihajlović - el.bas; Goran Milosević - bubanj, udaraljke; Nenad Branković - el.gitara; Miloš Punišić - harmonika; Đordje Mijušković - violina.

Cabaret Medrano je osnovan 2001.godine, od kada redovno nastupa u budimpeštanskim klubovima. Muzička fuzija koju neguju (world-fusion / grotesque-tango / balkan / french music-hall), vraća nas u zadimljene pariske klubove 30-tih godina prošlog veka i pomalo podseća na cirkuske performanse koje smo imali prilike da vidimo kao deca... Svoj poslednji album "Ez mind nem volt (Sve ovo nije ni bilo)" su objavili za istu izdavačku kuću kao i njihove beogradske kolege koje sviraju isto veče na Letnjoj pozornici.

Cabaret Medrano su
Imre Kamondy: vokal, harmonika
György Verebes: klavijature, harmonika, vokal
Csongor Csipkés: violina
János Nemes: saksofon, flauta, vokal
Gábor Horváth: bas gitara
Zsigmond Szert: bubnjevi




ETNOFEST 2011 - Program festivala




Ponedeljak, 20. jun
Art bioskop Aleksandar Lifka, Subotica – 19h
Izbor dokumentarnih fimova o kulturama sveta 21. Mediawave festivala iz Mađarske (90')

Utorak, 21. jun
Art bioskop Aleksandar Lifka, Subotica – 19h
Izbor dokumentarnih fimova o kulturama sveta 21. Mediawave festivala iz Mađarske (90')
Kafe-galerija Baš kuća, Subotica – 21h
„Dernek na grani“ Izložba fotografija subotičkih autora

Petak – 24. jun 2011.
Letnja pozornica Palić
20:30 - JeuNS, Novi Sad (afro-pop)
21:30 - La Troba Kung-Fú, Barcelona (rumba-catalana / cumbia / dub / latin)
23:00 - IrieFM, Beograd (reggae)
01:00 - Ital-Vision Soundsystem, Beograd (reggae / dub)

Subota – 25. jun 2011.
Letnja pozornica Palić
20:30 – Paniks duo, Subotica (acoustic / balkan roots)
21:00 – Karoliina Kantelinen, Helsinki (acapela / acoustic / traditional / roots)
21:45 - NIfty's, Beč (urban klezmer)
23:30 - BaBa ZuLa, Istanbul (traditional / dub / psychodelic / electronica)
01:00 - Hendrigz & John Nylon, Senta (original szoba DJs / experimental / oriental / turkish 70ies)

24 – 26. jun 2011.
ZOO vrt Palić
Fotografska radionica
Erve Letenur, Francuska
Peter Petendi Sabo, Mađarska
Gana Kazanova, Ukrajina
Molnar Edvard, Subotica
 
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 01-08-2011, 09:15:02
PRVI MOKROGORSKI MUZIČKI FESTIVAL

6/8 avgust  -  MOKRA GORA MUSIC FESTIVAL

         http://www.mmf.rs


6. AVGUST


20:00
SVEČANO OTVARANJE
Nastupaju: ansambl KOLO, MILOŠ NIKOLIĆ, JORDAN VASILJEVIĆ, BRANKO TRIJIĆ,
PAPA NIK, Muzička škola MOKRANJAC iz Kraljeva
 

7. AVGUST


10:00 – 14:00 i 15:00 – 20:00
PROMENADA TRADICIONALNIH INSTRUMENATA, PESME I POKRETA * RAZGOVORI SA UMETNICIMA * RADIONICE

20:00
VEČERNJI KONCERT
PAVLE AKSENTIJEVIĆ i ZAPIS sa gošćom BRANISLAVOM PODRUMAC
 

8. AVGUST


10:00 – 14:00 i 15:00 – 20:00
PROMENADA TRADICIONALNIH INSTRUMENATA, PESME I POKRETA * RAZGOVORI SA UMETNICIMA * RADIONICE

20:00
SVEČANO ZATVARANJE



 
MMF je festival drevne i savremene, tradicionalne i sasvim ne-tradicionalne, narodne i umetničke, ali pre svega retke muzike i pokreta.

MMF se održava pod pokroviteljstvom gospodina Emira Kusturice.

Prvo izdanje će biti održano od 6. do 8. avgusta. Pozivamo vas da dođete, čujete nešto što do sada niste čuli i naučite nešto što do sada niste znali!
 
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 18-06-2013, 08:02:33
Poštovani,
Obaveštavamo Vas da će se dve promocije novog, 23. broja world music magazina „Etnoumlje” održati:
U petak, 21. juna, u sali Jevrejske Opštine Beograd, ul. Kralja Petra 71 a. Početak promocije je u 17.30h. Govornici: Marija Vitas, urednica, Vladimir Nikić, muzičar i Oliver Đorđević, predsednik World music asocijacije Srbije. Promocija se održava u okviru Ethno Fusion Festa.
U subotu, 22. juna, na Velikoj terasi na Paliću. Početak promocije je u 20h. Govornici: Marija Vitas, urednica i Oliver Đorđević, predsednik World music asocijacije Srbije.
Magazin „Etnoumlje” se od 2007. godine prvenstveno bavi teorijom, istorijom, estetikom i kritikom „world music” i nastoji da popularizuje i afirmiše srpsko world music stvaralaštvo. Izdavač magazina je NVO „World music asocijacija Srbije”.
Korisna adresa: www.worldmusic.org.rs




S poštovanjem,
Oliver Đorđević
predsednik Upravnog odbora
World music asocijacije Srbije
tel. 062 11 23 736
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 11-04-2014, 09:59:59
Poštovani,


World Music asocijacija Srbije predstaviće novi (dvo)broj magazina Etnoumlje u subotu, 12. aprila u holu Doma omladine Beograda, u 17 časova. Govoriće: Bojan Đorđević, Vladan Vučković-Paja, Filip Krumes, Marija Vitas i Oliver Đorđević.
Štand World Music asocijacije Srbije biće postavljen od 17 do 20h. Na štandu ćete moći da kupite po promotivnim i veoma pristupačnim cenama sva izdanja WMAS Records-a (od 200 do 400 dinara) kao i magazin Etnoumlje. Preporučujemo komplet: knjiga World Music u Srbiji-prvih 30 godina + magazin Etnoumlje br. 23 + magazin Etnoumlje 24-25 + pet izdanja WMAS Records-a za 1.990 dinara. Kupovinom ovih izdanja pomažete rad World Music asocijacije Srbije.
Iste večeri, očekuje vas World Music festival Todo Mundo.
Vidimo se.


Vaša World Music asocijacija Srbije
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 23-09-2014, 09:49:35
World Music asocijacija Srbije i Dom omladine Beograda vas pozivaju na:
 
KONCERT GRUPE „VRELO” U BEOGRADU
Koncertna promocija DVD-a i obeležavanje petnaestogodišnjice rada
27. septembar 2014. u 21h, sala „Amerikana” Doma omladine Beograda
 
 
Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se u subotu, 27. septembra sa početkom u 21 čas, u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda, održati veliki beogradski koncert grupe „Vrelo“ u organizaciji World Music asocijacije Srbije. Cena ulaznice je 500 dinara.
 
Povod za održavanje koncerta je obeležavanje petnaestogodišnjice rada i objavljivanje DVD izdanja grupe „Vrelo Live: Pogledaj me kako pevam”. Na koncertu u Beogradu grupa će premijerno izvesti neke od pesama sa novog albuma, koji spremno čeka izdavača. Organizator koncerta, World Music asocijacije Srbije, najavljuje odličnu muziku, originalnu koreografiju, energiju koja osvaja i prijatna iznenađenja koja će za publiku prirediti članovi grupe.
 
DVD izdanje „Vrelo Live: Pogledaj me kako pevam” objavljeno je pod etiketom WMAS Records (diskografska kuća World Music asocijacije Srbije), koja je osnovana 2007. godine sa ciljem da predstavlja world i tradicionalnu muziku iz Srbije.
 
Korisni linkovi:
Najava koncerta i intervju: http://www.domomladine.org/koncerti/koncert-vrelo/
Grupa „Vrelo“: http://www.vrelomusic.com/
Zvanični YouTube kanal: https://www.youtube.com/user/vrelomusic/videos
World music asocijacija Srbije: http://www.worldmusic.org.rs/index.html
Naslov: Odg: World music asocijacije Srbije
Poruka od: autentik 23-02-2015, 10:37:08
PROMOCIJA ALBUMA PEVANJE IZVIKA-TERENSKI ZAPISI
Poštovani,
Izdavačka kuća WMAS Records je upravo objavila album »Pesma zvika – terenski zapisi«. Eksluzivna
prodaja ovog albuma u prodavnici Jugoton u Nušićevoj ulici, u Beogradu će započeti 25. februara
promocijom tačno u podne.
Na promociji će učestvovati neki od parova koje smo snimili u avgustu 2014. godine, u selima Rožanstvo,
Sirogojno i u Novoj Varoši, a govoriće i Oliver Đorđević u ime izdavača i Marija Vitas, etnomuzikolog, koja
je sa timom saradnika pripremila ovo izdanje.
Bilo bi nam drago da zajedno obeležimo objavljivanje ovog značajnog izdanja, pa Vas pozivamo na
druženje, uz pevače izvika 25. februara u 12 časova u prodavnici »Jugoton«, u Nušićevoj 27.

„Pevanje izvika” se nalazi na listi predloga od 27 elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa za upis u
Nacionalni registar, sa koje se predlažu elementi Unesku. Izvika je narodni termin za jedan od oblika
starije dvoglasne tradicije sa prostora jugozapadne Srbije. Osim ovog naziva, bogat narodni rečnik
poznaje i termine „udvoje”, „kajda”, „ispodvika”, „podvika”, „otegnuto”, „izatega”, „bučno”...
Pevanje izvika iziskuje veliki napor, od pevača zahteva izrazit „volumen”, specifičnu vokalnu boju i
sposobnost dugog zadržavanja daha. Izvika se uvek izvodi u paru, dva pevača su sasvim blizu jedan
drugom kako bi se bolje čuli, bolje„uklopili boje”.
U prošlosti se izvika najviše pevalo na otvorenom prostoru, uz kosidbu, žetvu i druge poljske radove, na
vašarima ili prilikom odlaska u lov. Zimi se pevalo u zatvorenom prostoru, na sjelima i prelima. Danas se
pevanje izvika može čuti na saborima, slavama, rođendanima, okupljanjima u kafanii„uz kazan”, kada se
peče rakija.
Izdavač ovog albuma, World Music asocijacija Srbije od 2007. godine objavljuje tradicionalnu i
etno/world muziku iz Srbije.
Vaša World Music asocijacija Srbije
www.worldmusic.org.rs