Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Partizan trofejniji od Zvezde!  (Pročitano 4718 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Partizan trofejniji od Zvezde!
« poslato: 15-09-2012, 10:38:06 »



MALO zemalja na planeti mogu da se pohvale takvim sportskim rivalitetom kakav u Srbiji postoji između Crvene zvezde i Partizana na zemlji (fudbal), u vodi (vaterpolo) i u vazduhu (košarka). Donekle bi mogli da pariraju ruski CSKA i Dinamo, grčki Panatinaikos i Olimpijakos, turski Fenerbahče i Galatasaraj, odnosno španski velikani Barselona i Real Madrid (samo u fudbalu i košarci).

Od samog nastanka dvaju velikih sportskih društava, pre više od šest decenija, traje i večita dilema: ko je bolji, ko je uspešniji, ko ima više osvojenih trofeja i veću navijačku armiju?

Prema poslednjim istraživanjima sprovedenim pre nekoliko meseci, Crvena zvezda i dalje ima više simpatizera, i to u odnosu 60 prema 40 odsto. Dakle, na dvojicu partizanovaca dolaze trojica zvezdaša.

Međutim, ako posmatramo rezultate u pet najatraktivnijih kolektivnih sportova, onda je Partizan uspešniji od Crvene zvezde, pošto u fudbalu, košarci, rukometu, vaterpolu i odbojci (računajući samo mušku konkurenciju) ima 72 osvojene državne titule (kako u velikoj Jugoslaviji, tako i u SRJ, SCG i sada Srbiji), naspram 56 trofeja najvećeg rivala. Presudna razlika napravljena je u vaterpolu (21:2), a crno-beli su još uspešniji

i u odbojci (10:6). Zvezda vodi u fudbalu (24:20) i rukometu (9:6), dok je košarkaški bilans izjednačen - 15:15.

Naravno, nekome bi moglo da zasmeta zašto smo odabrali samo tih pet sportova, ali, prema raspoloživim podacima iz obaju sportskih društava, Partizan je uspešniji i u ukupnom zbiru sa 362 državne titule naspram 331, koliko je sakupila Crvena zvezda. I crno-beli imaju više osvojenih nacionalnih kupova - 176:142.

Čak i ako bi izašli iz nacionalnih okvira, crno-beli su za nijansu uspešniji od komšija sa crveno-bele strane Topčiderskog brda jer su bili prvaci Evrope u košarci i vaterpolu (šest puta), a Zvezda samo u fudbalu. Pa u svojim redovima imaju i dvoje teniskih asova Novaka Đokovića i Anu Ivanović, dok je Jelena Janković u pionirskim danima nastupala za Crvenu zvezdu.

I OLIMPIJSKE MEDALJE CRNO-BELE

DA je Partizan trenutno ispred Crvene zvezde, pokazuje i podatak da su medalje sa OI u Pekingu doneli manje-više sve članovi crno-belih: plivač Milorad Čavić, teniser Novak Đoković i vaterpolo selekcija čiju većinu čine upravo igrači Partizana. Sa sve selektorom Dejanom Udovičićem, inače aktuelnim trenerom, naravno, crno-belih.


Izvor :    http://www.naslovi.net/2009-02-01/vecernje-novosti/partizan-trofejniji-od-zvezde/1022484
 

Stranica je napravljena za 0.053 sekundi sa 20 upita.